Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Bremain – Τα πρώτα αποτελέσματα το βεβαιώνουν

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Bremain – Τα πρώτα αποτελέσματα το βεβαιώνουν

Το Bremain έχει προβάδισμα όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Νάιτζελ Φάρατζ - Μέχρι και 8 μονάδες η διαφορά υπέρ της παραμονής σύμφωνα με έρευνες. 

Έκλεισαν οι κάλπες στη Μ. Βρετανία για το δημοψήφισμα σχετικά με τη παραμονή ή όχι της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Bremain έχει προβάδισμα  σε σχέση με το Brexit, ενώ ο ίδιος ο Φάρατζ που συμμετείχε στην εκστρατεία για την έξοδο ως ένας από τους επικεφαλής, φέρεται να παραδέχθηκε την ήττα του.

Η καταμέτρηση βρίσκεται στα πρώτα στάδια καθώς, παρά τις πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, περίπου το 85% των Βρετανών πήγε στις κάλπες. Επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί.

Τα πρώτα- εντυπωσιακά- αποτελέσματα, ωστόσο, έρχονται από το Γιβραλτάρ. 

Πιο αναλυτικά:

Ψήφισαν υπέρ της παραμονής: 19.322 πολίτες

Ψήφισαν υπέρ της εξόδου: 823 πολίτες

Αυτό σημαίνει σε ποσοστά ότι το 95.9% των ψηφοφόρων του Γιβραλτάρ θέλει την Μ. Βρετανία εντός των κόλπων της Ε.Ε. με μόλις το 4,1% να επιθυμεί την αποχώρηση.

Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι προηγείται με το 52%, ενώ η εκστρατεία υπέρ του Brexit συγκεντρώνει το 48%, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας YouGov που διεξήχθη χθες, ημέρα που διεξήχθη το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Αντίθετα με τα συνηθισμένα exit poll, η έρευνα αυτή βασίστηκε στις απαντήσεις ενός προεπιλεγμένου δείγματος 4.800 ανθρώπων μέσω Διαδικτύου, αφού ψήφισαν.

«Είναι ακόμη αμφίρροπο και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ακριβώς. Όμως με βάση τα στοιχεία που βλέπουμε και με βάση τις τάσεις που καταγράφηκαν και το ιστορικό προηγούμενο, θεωρούμε ότι η “Παραμονή” βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση», σημείωσε ο Τζο Τουάιμαν, στέλεχος της YouGov, μιλώντας στο Sky News.

Το δείγμα της εταιρείας αποτελείται από ψηφοφόρους που είχαν ήδη συμμετάσχει σε προηγούμενες έρευνες της YouGov και συμφώνησαν να αποκαλύψουν τι ψήφισαν μετά την αποχώρησή τους από τα εκλογικά κέντρα.

Δεν έγιναν δημοσκοπήσεις εξόδου για λογαριασμό των μεγάλων βρετανικών τηλεοπτικών δικτύων, καθώς το περιθώριο στατιστικού σφάλματος για αυτό το χωρίς προηγούμενο δημοψήφισμα κρίθηκε ότι ήταν υπερβολικά μεγάλο.

Εκτίμηση του IPSOS ανεβάζει τη διαφορά στις 8 μονάδες (54% – 46%).

Ήξεις – αφίξεις από τον Νάιτζελ Φάρατζ
Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ φέρεται να παραδέχθηκε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο αυτό πως «φαίνεται ότι η Παραμονή έχει το προβάδισμα». «Η συμμετοχή φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλή και μοιάζει σαν η Παραμονή να έχει προβάδισμα», ανέφερε.

Πάντως μετά τη δήλωση υπήρξε αναστάτωση στο τραπέζι του Brexit και κάποιοι έσπευσαν να τη διαψεύσουν. Εκπρόσωπος της εκστρατείας Leave.EU δήλωσε ότι ο επικεφαλής της, ο Νάιτζελ Φάρατζ, μόλις του είπε πως δεν γνωρίζει ποιο είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.  «Αυτό είναι είδηση για εμένα. Δεν θα παραδεχόταν την ήττα, δεν γνωρίζει τίποτε περισσότερο από ό,τι ξέρει οποιοσδήποτε άλλος. Οι κάλπες μόλις έκλεισαν», είπε ο εκπρόσωπος της Leave.EU, ο Άντι Ουίγκμορ.

«Οι λέξεις που μου είπε επακριβώς πριν από περίπου δέκα λεπτά ήταν: “δεν ξέρω από πού ήρθε αυτό. Δεν έχω καμιά παραπάνω ιδέα από οποιονδήποτε άλλον», συνέχισε ο Ουίγκμορ. Εκπρόσωπος του Φάρατζ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Οι νέοι ψηφίζουν παραμονή
Σύμφωνα με έρευνα που μετέδωσε ο Guardian οι νέοι της Βρετανίας επέλεξαν… Bremain. Η έρευνα διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εκείνο του Μάντσεστερ και δείχνει πως οι νέοι κάτω των 40 ετών είναι μαζικά υπέρ του REMAIN με το ποσοστό να φτάνει το 61,6%. Τα στοιχεία αφορούν σε 7.444 ανθρώπους και συγκεντρώθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο ως και σήμερα.

 

Πάρτι για τη στερλίνα
Μεγάλη αύξηση έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων κατέγραψε η στερλίνα, μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας του ινστιτούτου YouGov που δείχνει ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ανακούφιση για τους επενδυτές που φοβούνταν ότι το Brexit θα προκαλούσε αβεβαιότητα και αστάθεια στις αγορές.

Η στερλίνα έφτασε στο 1,4996 δολάριο (από 1,4976), καταγράφοντας ρεκόρ για τη φετινή χρονιά ενώ το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, στις 76,14 πένες.

Πιο ισχυρός ο Κάμερον;
Στο μεταξύ ογδόντα τέσσερις Συντηρητικοί, ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, υποστηρικτές της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράφουν μια επιστολή με την οποία τονίζουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Εμείς, οι υποστηρικτές της αποχώρησης και μέλη του Συντηρητικού κόμματος, σας ευχαριστούμε που δώσατε στον βρετανικό λαό τη δυνατότητα να επιλέξει τη μοίρα του στις 23 Ιουνίου 2016. Εκτιμούμε ότι, όποια και αν είναι η επιλογή του βρετανικού λαού, έχετε τόσο την εντολή όσο και το καθήκον να συνεχίσετε να κυβερνάτε το έθνος» γράφουν οι βουλευτές.

Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, στις 22.00
τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας).

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν το κείμενο είναι και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Κάμερον, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής, επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Όμως πολλά μέλη του κόμματός του θεωρούσαν ότι θα βρισκόταν σε πολύ αδύναμη θέση στην περίπτωση εξόδου.