Όλο και πιο κοντά το διαζύγιο ΕΕ – ΔΝΤ

Όλο και πιο κοντά το διαζύγιο ΕΕ – ΔΝΤ
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde arrives to a news conference at IMF headquarters in Washington June 14, 2013. The International Monetary Fund expects the U.S. Federal Reserve will trim the amount of bonds it buys every month beginning next year, Lagarde said on Friday. REUTERS/Jose Luis Magana (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS)

Τα καρφιά της Λαγκάρντ για τη συμφωνία της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος και τα επόμενα βήματα του Ταμείου.

Τα φαρμακερά σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ, όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο είναι ικανοποιημένη από τη συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό χρέος αποτυπώνουν περίτρανα το κλίμα στις σχέσεις ΔΝΤ και Ευρωπαίων, σε ό,τι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η επικεφαλής του Ταμείου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων μηνών, που επιμένουν ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να δεχθεί να συμμετάσχει με νέο δάνειο προς την Ελλάδα, αφού εξακολουθεί να θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ έχει εκφράσει σοβαρότατες ενστάσεις για την απόδοση των μέτρων που μόλις ψηφίστηκαν και περιλαμβάνονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως με τα συγκεκριμένα μέτρα δεν μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ και ζητεί γενναία ελάφρυνση χρέους, την οποία οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν.

Ο χρονικός ορίζοντας για τις οριστικές αποφάσεις του ΔΝΤ σχετικά με την Ελλάδα μετατίθεται πλέον για το φθινόπωρο ή ακόμη και για τις αρχές του 2017, αφού υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πιθανότατα τότε θα ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον υποστηρίζουν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι και το τελικό χρονικό σημείο προκειμένου το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αφού το να εμφανίζεται αναποφάσιστο για περίπου 1,5 έτος αποτελεί πλήγμα για την αξιοπιστία του.

Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα προχωρήσουν σε κάποιο αποφασιστικό βήμα για το χρέος, ενώ και τα μέτρα για την αγορά εργασίας, που θα ζητήσει το ΔΝΤ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, φέρνουν όλο και πιο κοντά το…βελούδινο διαζύγιο. Άλλωστε και οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τις δημόσιες διαφοροποιήσεις του Ταμείου, ενώ οι Γερμανοί, αν και δεν θέλουν να αποχωρήσει το ΔΝΤ, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δώσουν κάτι παραπάνω από γενικόλογες υποσχέσεις για το χρέος.