Ολοταχώς προς το ΧΑ η Optima Bank – Προς έκδοση 21 εκατ. νέων μετοχών

Ολοταχώς προς το ΧΑ η Optima Bank – Προς έκδοση 21 εκατ. νέων μετοχών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που θα διατεθούν μέσω της Δημόσιας Προσφοράς θα καθοριστεί με βάση τις προσφορές που θα υποβάλλουν οι Ειδικοί Επενδυτές μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών (διαδικασία «book building»).

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εισαγωγή των μετοχών της Optima Βank στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθιστώντας την Τράπεζα την πρώτη που θα διαβεί το κατώφλι του Χρηματιστηρίου μετά από 17 χρόνια. Το IPO αναμένεται να διενεργηθεί το τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου.

Εν όψει της εισαγωγής το διοικητικό συμβούλιο της Optima Bank αποφάσισε στις 30 Αυγούστου την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, κατά ποσό των 72,45 εκατ. ευρώ με την έκδοση έως 21.000.000 νέων, κοινών, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 3,45 ευρώ εκάστης με καταβολή μετρητών, με δυνατότητα μερικής κάλυψης της αύξησης, και με αποκλεισμό (κατάργηση) του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

Συνολικά 19.950.000 νέες μετοχές θα διατεθούν προς κάλυψη μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα, και έως 1.050.000 νέες μετοχές θα διατεθούν μέσω παράλληλης διάθεσης σε περιορισμένο κύκλο προσώπων.

Τυχόν νέες μετοχές που εν τέλει δεν θα διατεθούν μέσω της παράλληλης διάθεσης σε περιορισμένο κύκλο προσώπων, θα προσαυξάνουν τον αριθμό των νέων μετοχών που θα διατεθούν μέσω της Δημόσιας Προσφοράς.

Η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που θα διατεθούν μέσω της Δημόσιας Προσφοράς θα καθοριστεί με βάση τις προσφορές που θα υποβάλλουν οι Ειδικοί Επενδυτές μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών (διαδικασία «book building»), το οποίο θα τηρηθεί από τις ALPHA Bank και την ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα της Ελλάδος οι οποίες, σύμφωνα με την από 22 Μαρτίουαπόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Optima Bank, έχουν οριστεί ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι. Η εν λόγω διαδικασία υποβολής προσφορών θα ακολουθηθεί για το μέρος της Δημόσιας Προσφοράς που αφορά τους Ειδικούς Επενδυτές και θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τις εγγραφές των Ιδιωτών Επενδυτών (ήτοι μη – Ειδικών Επενδυτών).

Σημειώνεται πως η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών δεν θα είναι κατώτερη της ονομαστικής αξίας των μετοχών της Τράπεζας, ήτοι κατώτερη των 3,45 ευρώ ανά νέα μετοχή. Ενώ η Παράλληλη Διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων, η οποία θα ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της Δημόσιας Προσφοράς, θα γίνει προς:

(i) τα μέλη του δ.σ. της Τράπεζας,

(ii) τα μέλη της ανώτατης διοίκησης (μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής) της Τράπεζας, το προσωπικό της, και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και το προσωπικό των θυγατρικών εταιρειών της καθώς και

(iii) σε λιγότερους από 100 συνεργάτες της Τράπεζας, δηλαδή πελάτες και προμηθευτές και γενικά πρόσωπα με τα οποία η Τράπεζα ή/και οι θυγατρικές της διατηρούν σημαντική κατά την κρίση του δ.σ. της Τράπεζας συμβατική σχέση.

Για τον προσδιορισμό του εύρους τιμής των νέων μετοχών που θα διατεθούν μέσω της Δημόσιας Προσφοράς θα ακολουθηθεί η διαδικασία του pre-marketing, σε συνεργασία με τους Συντονιστές Κύριους Αναδόχους. Η τελική τιμή διάθεσης θα οριστεί εντός του προαναφερθέντος εύρους και, τελικά, μέσω του βιβλίου προσφορών κατά τα ανωτέρω.

Σημειώνεται ότι το 2022 τα κέρδη μετά από φόρους της Optima Bank ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ έναντι 16,7 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια λειτουργίας της, έχει συγκεντρώσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ σε καταθέσεις και έχει στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα με χρηματοδοτήσεις επενδύσεων που υπερβαίνουν το 1,8 δισ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης τα καθαρά έσοδα από τόκους σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν στα 60,7 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 137%, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 14,3 εκατ. ευρώ (+59%) και τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,02 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: