Ομπάμα: Τα κοινωνικά μέσα απομονώνουν και διχάζουν τους Αμερικανούς

Ομπάμα: Τα κοινωνικά μέσα απομονώνουν και διχάζουν τους Αμερικανούς
This video grab made on August 19, 2020 from the online broadcast of the Democratic National Convention, being held virtually amid the novel coronavirus pandemic, shows former US President Barack Obama speaking from Philadelphia, Pennsylvania, during the third day of the convention. (Photo by - / DEMOCRATIC NATIONAL CONVENTION / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / DEMOCRATIC NATIONAL CONVENTION " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Ο Ομπάμα είπε ότι ανησυχεί πως η κοινωνία χάνει την κατανόηση της αλήθειας και των γεγονότων.

της Danielle Abril

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν στην απομόνωση των Αμερικανών πολιτών και στη διαιώνιση των απόψεων του καθενός, ανεξάρτητα από το αν είναι αλήθεια.

«Με την επέκταση του διαδικτύου και του Facebook οι άνθρωποι έχουν κολλήσει ακόμα περισσότερο στις δικές τους στενές προκαταλήψεις», είπε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου προγραμματιστών της Twilio την Πέμπτη. «Ένα από τα πράγματα που πρέπει να ανακαλύψουμε είναι το πώς ανακαλύπτουμε πάλι μια κοινή κουλτούρα όταν έχουμε ένα δισεκατομμύριο ιστοσελίδες και 100 κανάλια».

Ο Ομπάμα είπε ότι ανησυχεί για τη «διασπαστικότητα» των αμερικανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που έχουν δημιουργήσει εναλλακτικές πραγματικότητες για διαφορετικούς Αμερικανούς ανάλογα με το τι παρακολουθούν και διαβάζουν. Το πρόβλημα ενισχύεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλους ιστότοπους, είπε.

Τα σχόλια έρχονται κατά τη διάρκεια μιας αμφιλεγόμενης εκλογικής χρονιάς, όπου οι προεδρικοί υποψήφιοι Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ – μαζί με τα αντίστοιχα κόμματά τους –  γίνονται ολοένα και πιο διχαστικοί. Εντωμεταξύ, υπηρεσίες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και το Twitter δέχονται πυρά για αυτά που επιτρέπουν στους πολιτικούς να δημοσιεύουν στις υπηρεσίες τους ή να λένε στις διαφημίσεις. Οι δημοσιεύσεις που διαδίδουν παραπληροφόρηση και θεωρίες συνωμοσίας έχουν διαπεράσει υπηρεσίες όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube.

Ο Ομπάμα είπε ότι ανησυχεί πως η κοινωνία χάνει την κατανόηση της αλήθειας και των γεγονότων. Είπε ότι όταν οι άνθρωποι παγιδεύονται στη δική τους αντιληπτή πραγματικότητα, είναι δύσκολο γι’ αυτούς να ξεφύγουν απ’ αυτήν για να δουν τη συνολική εικόνα.

«Όλοι θέλουν να πιστεύουν αυτό που θέλουν να πιστεύουν», είπε, πριν επικαλεστεί τον αείμνηστο γερουσιαστή των ΗΠΑ, Daniel Patrick Moynihan: «Δικαιούστε τις δικές σας απόψεις, αλλά δεν δικαιούστε τα δικά σας γεγονότα».

Παρόλο που ο Ομπάμα επέκρινε τις υπηρεσίες διαδικτύου ότι τροφοδοτούν τον διχασμό, είπε επίσης ότι έχουν δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες ώστε οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες. Είπε επίσης ότι εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, τα δίκτυα κοινωνικών μέσων μπορούν να χρησιμεύσουν ως πολύτιμα εργαλεία για την καλύτερη ενημέρωση των ανθρώπων και τη δημιουργία περισσότερης κατανόησης και λιγότερου διχασμού.

«Ο εικονικός κόσμος λειτουργεί καλύτερα όταν μεταφράζεται σε δράση και δραστηριότητα και συνομιλία και προσωπικές αλληλεπιδράσεις στον πραγματικό κόσμο», είπε. «Αυτό σε αναγκάζει να δεις τους ανθρώπους μέσα στην πολυπλοκότητά τους».