ΟΟΣΑ: Στα 20 δισ. ευρώ οι απώλειες από τη διαφθορά στην Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Στα 20 δισ. ευρώ οι απώλειες από τη διαφθορά στην Ελλάδα

Μηδενική η ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στη διαφθορά δηλώνει ο Δραγασάκης.

Νούμερα που «σοκάρουν» ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και το πρόγραμμά τεχνικής βοήθειας από τον ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του ελληνικού προγράμματος και προϊστάμενο της μονάδας διακυβέρνησης και δημόσιας διοίκησης της ΕΕ, Ντάνιελ Ντότο, περίπου είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι είναι οι απώλειες από την ανεπιτυχή καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα μας.

Επιπλέον, ο Ντανιέλ Ντότο ανέφερε ότι η «χασούρα» από τη διαφθορά στη χώρα μας υπολογίζεται στα περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

«Όταν υπάρχει διαφθορά, δεν υπάρχουν επενδύσεις. Όταν υπάρχει διαφθορά, επηρεάζεται η οικονομία μιας χώρας και επηρεάζονται στοιχεία τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας χώρας. Είκοσι περίπου δισεκατομμύρια κατασπαταλώνται στην Ελλάδα εξαιτίας της διαφθοράς» προσέθεσε.

Βάσει του προγράμματος για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα από τον ΟΟΣΑ, θα διατεθούν στην Ελλάδα περίπου 100 projects τεχνικής βοήθειας  από τον ΟΟΣΑ ως βοήθεια προς τη δημόσια διοίκηση. Να σημειωθεί ότι από το καλοκαίρι του 2016 έχει δημιουργηθεί ειδικό γραφείο, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2018.

Θέση πήρε ο Γιώργος Βασιλειάδης,  γενικός γραμματέας αρμόδιος για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, ο οποίος δήλωσε  πώς η κυβέρνηση προωθεί εντός νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις αδήλωτες καταθέσεις, για την αξιοποίηση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων εμπλεκομένων σε υποθέσεις διαφθοράς και για το περιουσιολόγιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης υποστήριξε πως η πάταξη της διαφθοράς είναι πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης: «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή αγώνα εναντίον της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς».

Τον λόγο έλαβε, επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «ανιστόρητες και εκ του πονηρού” ορισμένες αναφορές που εμφανίζουν το φαινόμενο της διαφθοράς “ως περίπου ιδιοσυγκρασιακό γνώρισμα της ελληνικής κοινωνίας, ως κάτι που έχει να κάνει με το γονίδιο των Ελλήνων».

Αντίθετα, όπως είπε, «μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι παρά τα όσα με ευκολία λέγονται μερικές φορές, η ελληνική κοινωνία που βεβαίως υποφέρει από το πρόβλημα της διαφθοράς ταυτόχρονα η ίδια αυτή κοινωνία έχει επιδείξει και επιδεικνύει ισχυρές αντοχές. Θα ήταν όμως μεγάλο λάθος να θεωρήσουμε ότι πίσω από αυτές τις αντοχές δεν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία έχουν κλονίσει τη συνοχή της κοινωνίας. Και ακριβώς λόγω των προβλημάτων αυτών που αντιμετωπίζουμε, η ανοχή σε φαινόμενα όπως η διαφθοράς μεγάλη ή μικρή, είναι για τη δική μας κυβέρνηση κυριολεκτικά μηδενική».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, με τη σειρά του, ανέφερε ότι «η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με τον ΟΟΣΑ, καθώς επίσης και με άλλους διεθνείς Οργανισμούς, αλλά και με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπαγορεύεται από την κοινή αποδοχή ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν είναι πεδίο που ξεκινά από το μηδέν», ενώ συνεχίζοντας δήλωσε πως «η Ελληνική Κυβέρνηση επαναβεβαιώνει τη δέσμευση και την προσήλωσή της στο στόχο της καταπολέμησης της διαφθοράς. Ειδικά σε καιρούς όπως αυτοί που βιώνουμε, με το λαό να χειμάζεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Σε τέτοιες συνθήκες ο λαός απαιτεί δικαιοσύνη και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Επιλέγουμε το θεσμικό τρόπο, την άντληση τεχνογνωσίας από τους διεθνείς οργανισμούς και επιχειρούμε να δράσουμε, όχι μόνο κατασταλτικά αλλά και προληπτικά. Στόχος μας είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με τρόπο που θα κλείνει τους δρόμους της διαφθοράς για το μέλλον».

Τέλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ επανέλαβε τη στήριξη των ΑΝΕΛ στον πόλεμο κατά της διαφθοράς και ζήτησε ακόμα μία φορά από τη Γερμανία να δώσει στην Ελλάδα τη λίστα Χριστοφοράκου και τον ίδιο τον Μιχάλη Χριστοφοράκο που έχει διαφύγει εκεί.