Οραμα και ευθύνη για τον ασθενή

Οραμα και ευθύνη για τον ασθενή

O Riccardo Canevari, επικεφαλής της µεγαλύτερης φαρµακευτικής εταιρείας, αναλύει τη δέσµευση της Novartis στους ασθενείς και στην ελληνική κοινωνία.

Special Advertising Section

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που πιστεύετε ότι οδήγησε την εταιρεία σας για δεύτερη συνεχή χρονιά μεταξύ των πρώτων της λίστας Most Admired Companies στην Ελλάδα;

Είµαστε εξαιρετικά περήφανοι για τη δεύτερη συνεχή µας διάκριση στη λίστα Fortune, καθώς αποτελεί αναγνώριση του πάθους µας να επενδύουµε συνεχώς στην καινοτοµία. Αποστολή µας είναι να προσφέρουµε θεραπεία και φροντίδα στους Έλληνες ασθενείς και να συµβάλουµε ουσιαστικά στην κοινωνία. Η διάκριση αυτή επιβραβεύει την ασθενοκεντρική µας φιλοσοφία και ενισχύει την ευθύνη µας ότι θα συνεχίσουµε να επενδύουµε και να βρισκόµαστε δίπλα στους Έλληνες ασθενείς και στους πολίτες σε ανάγκη, ειδικά τώρα που η χώρα δοκιµάζεται από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων χρόνων.

Ποιο είναι το αποτύπωμα της Novartis Hellas στην οικονομία της Ελλάδας;

H Novartis ηγείται της φαρµακευτικής αγοράς στην Ελλάδα, µε µερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 10%. Ο όµιλος Novartis δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια και διαθέτει ένα διευρυµένo χαρτοφυλάκιο, παρέχοντας καινοτόµα φάρµακα (Novartis), θεραπείες για οφθαλµολογικά νοσήµατα (Alcon) καθώς και γενόσηµα φάρµακα (Sandoz).  Το χαρτοφυλάκιο καινοτόµων θεραπειών της εταιρείας µας περιλαµβάνει περισσότερα από 50 προϊόντα, πολλά εκ των οποίων κατέχουν ηγετική θέση σε θεραπευτικούς τοµείς όπως τα Καρδιοµεταβολικά νοσήµατα, η Ανοσολογία και η Δερµατολογία, οι Νευροεπιστήµες, η Ογκολογία και η Αιµατολογία.

Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων µας βρίσκονται οι ασθενείς και η ουσιαστική προσφορά στην ελληνική κοινωνία. Με 500 περίπου εργαζόµενους, επενδύουµε πάνω από €130,2 εκατ. στην Ελλάδα. Διεξάγουµε 104 κλινικές µελέτες, αξίας €9 εκατ., και υποστηρίζουµε το έργο περίπου 35 συλλόγων ασθενών. Επιπλέον, συνεργαζόµαστε µε ελληνικές φαρµακευτικές εταιρείες, όπως η EΛΠΕΝ, η WinMedica, η Pharmathen, η Demo και η Famar, µέσα από επένδυση €52 εκατ., και διατηρούµε το ποσοστό των εγχώριων προµηθευτών στο 88%. Στη Novartis επιδιώκουµε διαρκώς τα καλύτερα δυνατά αποτελέσµατα, µε το µεγαλύτερο βαθµό ακεραιότητας. Οι προσπάθειές µας έχουν αναγνωριστεί µε πολλαπλές διακρίσεις, όπως η συµπερίληψή µας στη λίστα «Best Workplaces in Greece 2016» και το χρυσό βραβείο στον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Υπευθυνότητας (CRI Index).

Πόσο επενδύει η Novartis στο ανθρώπινο δυναμικό και γιατί πιστεύετε ότι έχει εξασφαλίσει διακρίσεις ως ιδανικός  χώρος εργασίας;

Ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων µας και οι άνθρωποί µας είναι η κινητήριος δύναµη της επιτυχίας µας. Βασίζουµε τις πολιτικές µας πάνω σε αρχές όπως η τιµιότητα, το ήθος, η ειλικρίνεια και ο αµοιβαίος σεβασµός. Δηµιουργούµε για όλους τους συναδέλφους µας ένα ασφαλές, υγιεινό, ανοιχτό εργασιακό περιβάλλον, που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και στο οποίο η καινοτοµία, η δηµιουργικότητα και η παραγωγικότητα ανταµείβονται.

Η προώθηση του εθελοντισµού στους εργαζοµένους µας αποτελεί σταθερή  αξία. Μία από τις µεγαλύτερες δράσεις που υλοποιούµε µε συνέπεια κάθε χρόνο τα τελευταία 19 χρόνια είναι η «Ηµέρα Εθελοντικής Κοινωνικής Προσφοράς» των εργαζοµένων µας, στηρίζοντας έµπρακτα τους συνανθρώπους µας που έχουν µεγαλύτερη ανάγκη φροντίδας.

Πόσο σημαντική είναι η εταιρική υπευθυνότητα ως εργαλείο διοίκησης και ανάπτυξης για τη Novartis;

Τα τελευταία χρόνια, δεδοµένης και της ισχύουσας κοινωνικής κατάστασης, επικεντρώνουµε τις προσπάθειές µας στους ασθενείς και πολίτες σε ανάγκη. Υποστηρίζουµε µε συνέπεια πρωτοβουλίες όπως δωρεές φαρµάκων, δωρεάν µετρήσεις (screenings), προγράµµατα πρώιµης πρόσβασης σε καινοτόµες θεραπείες & προγράµµατα υποστήριξης ασθενών, δωρεές προς Δηµόσια Νοσοκοµεία και Πανεπιστηµιακές Κλινικές για τη στήριξη ερευνητικών έργων, υποστήριξη 35 συλλόγων ασθενών και διεξαγωγή 104 κλινικών µελετών. Φέτος πραγµατοποιούµε για δεύτερη συνεχή χρονιά το κοινωνικό πρόγραµµα «Μετρήσεις Ζωής», που προσφέρει δωρεάν εξετάσεις σε συµπολίτες µας µε δυσκολίες πρόσβασης, σε 5 πόλεις  (Δράµα, Ξάνθη, Ρέθυµνο, Κόρινθος, Θερµαϊκός), µε τις αιγίδες των ΕΔΔΥΠΠY και της ΠΟΣΣΑΣΔΥΑ και των αντίστοιχων τοπικών ιατρικών συλλόγων.

Σε συνεργασία µε επιστηµονικές εταιρείες και συλλόγους ασθενών, υλοποιούµε καµπάνιες ενηµέρωσης κοινού για σηµαντικά νοσήµατα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα δερµατικά νοσήµατα (ψωρίαση, κνίδωση), η Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια και οι σπάνιες παθήσεις. Επίσης, συνεχίζουµε στην περιφέρεια  το πρόγραµµα «Εισαι γυναίκα. Είσαι δύναµη!» το οποίο αποτελεί µια µοναδική πρωτοβουλία που προσεγγίζει τη γυναίκα καρκινοπαθή, µε ολιστικό τρόπο, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και τη συνεργασία τοπικών συλλόγων ασθενών.

Τέλος, µαζί µε την Ιατρική Εταιρία Αθηνών κάναµε ένα ακόµα βήµα µπροστά στην πληροφόρηση των ασθενών µε την εκστρατεία «Δικαίωµα στην Υγεία», µε στόχο να δηµιουργήσουµε έναν «οδικό» χάρτη µε τα δικαιώµατα των ασθενών στη χώρα µας (www.dikaiomastiygeia.gr).

Ποια είναι η δέσμευση της Novartis για την ελληνική κοινωνία;

Για κάθε ενέργεια που κάνουµε, εµπνεόµαστε από τους ασθενείς. Αυτή η έµπνευση µας παρέχει κίνητρα, ώστε να φέρουµε την επανάσταση στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή ποιοτικών καινοτόµων φαρµάκων, που βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, µε καλύτερη ποιότητα ζωής, παρέχοντάς τους περισσότερο χρόνο για να κάνουν τα πράγµατα που έχουν σηµασία για εκείνους. Οι µεγάλες φαρµακευτικές εταιρείες από την πλευρά τους όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποδείξει ότι είναι δίπλα στην ελληνική κοινωνία. Εµείς είµαστε εδώ και θα παραµείνουµε εδώ, δίπλα στον Έλληνα ασθενή. Κανένας ασθενής που λαµβάνει τα φάρµακά µας δεν θα µείνει ποτέ χωρίς την κατάλληλη θεραπεία για αυτόν, ανεξαρτήτως των οικονοµικών και κοινωνικών συγκυριών.