Ορεινός τουρισμός: Μια ενναλακτική πηγή εσόδων που πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά

Ορεινός τουρισμός: Μια ενναλακτική πηγή εσόδων που πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά
Photo: pixabay.com
Οι παγκόσμιες προοπτικές και οι πολιτικές που απαιτούται.

Τα βουνά και τα λαγκάδια αρχίζουν να παίρνουν ολοένα και περισσότεροι τουρίστες καθώς αναγνωρίζουν τα ευεργετικά οφέλη στην υγεία και την ψυχολογία τους που πηγάζουν από την επαφή με τη φύση. Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής που συνδυάζεται με την άθληση και τον περιορισμό της χρήσης της τεχνολογίας και της καθιστικής ζωής που χαρακτηρίζει την πόλη, ήταν αλλαγές που συνέβησαν μέσα στην πανδημία και σταδιακά μονιμοποιήθηκαν.

Η ορειβασία περιλαμβάνει περισσότερες από μία διαφορετικές δραστηριότητες. Η πιο δημοφιλής είναι η ορεινή πεζοπορία για μικρούς και μεγάλους. Επίσης μπορεί να περιλαμβάνει αναρρίχηση σε βράχια με ή χωρίς τη βοήθεια τεχνικών μέσων (καρφιά, σκοινί, κλπ.),ραπελ, αλπινισμό (υψηλής δυσκολίας διαδρομή σε βουνά άνω των 2.000 μ.) μέχρι και ορειβατικό σκι!

Πρόσφατη δε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology υπογραμμίζει ότι 20 λεπτά στη φύση είναι ικανά να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και να περιορίσουν φαινόμενα κατάθλιψης.

Σήμερα ο ορεινός τουρισμός υπολογίζεται μεταξύ 9% και 16% των διεθνών αφίξεων τουριστών παγκοσμίως, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 195 έως 375 εκατομμύρια τουρίστες μόνο για το 2019. Παρόλο που η εν λόγω θεματική κατηγορία διευρύνει το κοινό της και δεν έχει περιορισμό ως προς τις ηλικιακές κατηγορίες που την επιλέγουν, δυστυχώς, η αγορά παραμένει αχαρτογράφητη και τα δεδομένα είναι ελλιπή, όπως επισημαίνεται στις εκθέσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) και του Mountain Partnership.

Συνεπώς η έλλειψη δεδομένων καθιστά δύσκολη ή και αδύνατη την αξιολόγηση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτής της εναλλακτικής μορφής τουρισμού που κερδίζει σταδιακά έδαφος.

Υπολογίζεται πως τα βουνά φιλοξενούν περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους, μερικοί από τους οποίους είναι μεταξύ των φτωχότερων και πιο απομονωμένων στον κόσμο. Ταυτόχρονα, τα βουνά προσελκύουν τουρίστες που ενδιαφέρονται για τη φύση, τους υπαίθριους προορισμούς και υπαίθριες δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η αναρρίχηση και τα χειμερινά σπορ. Προσελκύουν επίσης επισκέπτες με την πλούσια βιοποικιλότητά τους και τους ζωντανούς τοπικούς πολιτισμούς. Ωστόσο, το 2019, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι 10 πιο ορεινές χώρες (σε όρους μέσου ύψους πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) υποδέχτηκαν μόνο το 8% των διεθνών αφίξεων τουριστών παγκοσμίως, αναφέρει η έκθεση “Understanding and Quantifying Mountain Tourism“.

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου τουρισμού η βιωσιμότητα

Ζούμε στην εποχή όπου η βιωσιμότητα, η πράσινη ανάπτυξη και η περιβαλλοντική ευσυνειδησία είναι προαπαιτούμενα για την εξέλιξη της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, δεδομένου ότι ο σύγχρονος ταξιδιώτης λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα παραπάνω στοιχεία όταν πρόκειται να οργανώσει τις διακοπές του. Επιπρόσθετα, ο ορεινός τουρισμός έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τα εισοδήματα των τοπικών κοινοτήτων και να συμβάλει στη διατήρηση των φυσικών πόρων και του πολιτισμού τους.

«Με τα σωστά δεδομένα, μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα τη διασπορά των ροών επισκεπτών, να κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό, να βελτιώσουμε τη γνώση για τα πρότυπα των επισκεπτών, να δημιουργήσουμε βιώσιμα προϊόντα σύμφωνα με τις ανάγκες των καταναλωτών και να δημιουργήσουμε κατάλληλες πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα διασφαλίσουν ότι οι τουριστικές δραστηριότητες θα ωφελήσουν τοπικές κοινότητες», δήλωσαν ο Γενικός Διευθυντής του FAO, QU Dongyu και ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili.

Η επόμενη μέρα

Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε έρευνα που διεξήχθη σε 46 χώρες, δείχνει ότι η παραγωγή οικονομικών οφελών, η δημιουργία ευκαιριών για τις τοπικές κοινωνίες και η ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων είναι τα κύρια κίνητρα για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού. Η αειφόρος ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού προσδιορίστηκε επίσης ως μέσο που βοηθά στη διάδοση των τουριστικών ροών, στην αντιμετώπιση της εποχικότητας και στη συμπλήρωση των υφιστάμενων τουριστικών προσφορών.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι για να έχουμε άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα, απαιτούνται συμπράξεις με τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων από όλη την αλυσίδα αξίας, για τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων  για μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση του ορεινού τουρισμού όσον αφορά το μέγεθος του και τη δυναμική του , ώστε να κατανοηθεί καλύτερα και να αναπτυχθεί ευθυγραμμιζόμενος με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στοχευμένες πολιτικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσέλκυση πράσινων επενδύσεων σε υποδομές και ψηφιοποίηση των υφιστάμενων τουριστικών υπηρεσιών, θεωρούνται μονόδρομος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: