Ορκίστηκε η νέα ιταλική κυβέρνηση

Ορκίστηκε η νέα ιταλική κυβέρνηση

Σε ψυχρό κλίμα η παράδοση - παραλαβή μεταξύ Λέτα και Ρέντσι - Ανέλαβε επισήμως καθήκοντα ο νέος Πρωθυπουργός. 

Τα νέα μέλη της ιταλικής κυβέρνησης, υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ορκίστηκαν σήμερα ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.  «Ορκίζομαι ότι θα υπηρετήσω την αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σεβαστώ με εντιμότητα το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου αποκλειστικά και μόνο προς το συμφέρον του έθνους», επανέλαβαν οι 16 υπουργοί, μεταξύ των οποίων οκτώ γυναίκες. Την τελετή ορκωμοσίας παρακολούθησαν και η σύζυγος του Ματτέο Ρέντσι, Ανιέζε, μαζί με τα τρία παιδιά τους.

Σχολιαστές εκτιμούν ότι το μεγάλο στοίχημα του Ρέντσι είναι να αποδείξει πως, εκτός από την ηλικιακή παράμετρο, θα καταφέρει να πετύχει μια ουσιαστική ανανέωση και στην καθημερινή δράση της κυβέρνησης, αρχίζοντας από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας των νέων.

Διαβάστε ακόμη: Τα πρόσωπα-κλειδιά της κυβέρνησης Ρέντσι

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τόσο ο πρώην υπουργός Άμυνας, ο κεντρώος Μάριο Μάουρο, όσο και η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα, Έμμα Μπονίνο, εξέφρασαν την έντονη απογοήτευσή τους, για το γεγονός ότι δε συμπεριλήφθηκαν στη νέα κυβερνητική ομάδα.

Το κόμμα των ριζοσπαστών οργανώνει μάλιστα το απόγευμα στη Ρώμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αντικατάσταση της Μπονίνο από την Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι δυο νεότερες υπουργοί της κυβέρνησης Ρέντσι -32 ετών- είναι η Μαρία Έλενα Μπόσκι, υπουργός αρμόδια για τις Μεταρρυθμίσεις και η Μαριάννα Μαντία, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης.

Διαβάστε επίσης: Επτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Ματέο Ρέντσι

Σε ψυχρό κλίμα η παράδοση – παραλαβή μεταξύ Λέτα και Ρέντσι
Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε σε εμφανώς «παγωμένο» κλίμα η τελετή παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων ανάμεσα στον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και στον διάδοχό του Ματέο Ρέντσι, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στη Ρώμη, οι δύο άνδρες απέφυγαν να κοιταχτούν στα μάτια, δεν αντάλλαξαν ούτε μια λέξη και η επιβεβλημένη χειραψία τους διήρκεσε ελάχιστα. Σύμφωνα με τους παρατηρητές, πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη της πικρίας του Ενρίκο Λέττα, για τον τρόπο με τον οποίο αναγκάσθηκε σε παραίτηση από τον Ρέντσι.

Αμέσως μετά την τελετή παραλαβής, ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός προήδρευσε του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης, χωρίς, όμως να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε:  Στον αστερισμό των «αναλώσιμων πρωθυπουργών»