Όταν η Meta εξέταζε την αγορά του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster για να εκπαιδεύσει την Τεχνητή Νοημοσύνη

Όταν η Meta εξέταζε την αγορά του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster για να εκπαιδεύσει την Τεχνητή Νοημοσύνη
ANKARA, TURKIYE - AUGUST 29: In this photo illustration, logo of “Metaâ€? is displayed on mobile phone and computer screen in Ankara, Turkiye on August 29, 2023. Mustafa Ciftci / Anadolu Agency (Photo by Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Η Simon & Schuster είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους βιβλίων στον αγγλόφωνο κόσμο και ανήκει στους λεγόμενους "Big Five".

Η Meta φέρεται να συζήτησε πέρυσι την αγορά του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster προκειμένου να προμηθευτεί βιβλία για την εκπαίδευση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας.

Σύμφωνα με καταγραφές εσωτερικών συναντήσεων που μοιράστηκαν με τους New York Times, διευθυντές, δικηγόροι και μηχανικοί της Meta συναντιόντουσαν σχεδόν σε καθημερινή βάση μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2023 για να συζητήσουν πώς θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερα δεδομένα για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Από τις ηχογραφήσεις, τις οποίες μοιράστηκε ένας υπάλληλος της εταιρείας που ανήκει στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram, οι New York Times διαπίστωσαν ότι το προσωπικό είχε συζητήσει την αγορά της Simon & Schuster και κάποιοι είχαν συζητήσει να πληρώνουν 10 δολάρια ανά βιβλίο για τα δικαιώματα νέων τίτλων.

Η Simon & Schuster είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους βιβλίων στον αγγλόφωνο κόσμο και ανήκει στους λεγόμενους “Big Five”, μαζί με τους Penguin Random House, HarperCollins, Hachette και Macmillan. Στους συγγραφείς του Simon & Schuster συγκαταλέγονται ο Stephen King, η Colleen Hoover και ο Bob Woodward.

Τον Μάρτιο του 2020, η Paramount Global, η μητρική εταιρεία της Simon & Schuster, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει τον εκδοτικό οίκο. Αφού μια πολύ επικριθείσα προγραμματισμένη συγχώνευση με την Penguin Random House εμποδίστηκε από τα αμερικανικά δικαστήρια, η Simon & Schuster πωλήθηκε τελικά στην ιδιωτική επενδυτική εταιρεία KKR τον Αύγουστο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τις ηχογραφήσεις, ο Ahmad Al-Dahle, αντιπρόεδρος της Meta για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, είπε στα στελέχη ότι η εταιρεία είχε χρησιμοποιήσει σχεδόν κάθε βιβλίο, ποίημα και δοκίμιο γραμμένο στα αγγλικά που ήταν διαθέσιμο στο διαδίκτυο για την εκπαίδευση των μοντέλων, οπότε αναζητούσε νέες πηγές εκπαιδευτικού υλικού.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει αυτές τις πηγές κειμένων χωρίς άδεια και μίλησαν για τη χρήση περισσότερων, ακόμη και αν αυτό θα οδηγούσε σε αγωγές. Όταν ένας δικηγόρος επισήμανε τις “ηθικές” ανησυχίες σχετικά με τη χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας, αντιμετωπίστηκαν με σιωπή.

Η Maria A Pallante, πρόεδρος της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών, δεν πιστεύει ότι η Simon & Schuster θα είχε συμφωνήσει σε μια τέτοια πώληση. “Το γεγονός ότι η Meta επεδίωξε να αγοράσει έναν από τους σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους στην αμερικανική ιστορία προκειμένου να απορροφήσει τον σεβάσμιο κατάλογό του για κέρδη από την τεχνητή νοημοσύνη είναι αινιγματικό ακόμη και για τις Big Tech”, δήλωσε η ίδια. “Μήπως η Meta σχεδίαζε να καταπατήσει την πρωταρχική αποστολή του Simon & Schuster, και τις συμβατικές συνεργασίες του με τους συγγραφείς, με καθαρή δύναμη;”

Τον Νοέμβριο, ο ομοσπονδιακός δικαστής της Καλιφόρνιας Vince Chhabria απέρριψε μέρος της αγωγής για πνευματικά δικαιώματα που είχαν ασκήσει η κωμικός Sarah Silverman και άλλοι συγγραφείς κατά της Meta για τη χρήση βιβλίων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα στην εκπαίδευση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης LLaMA. Ο Chhabria αμφισβήτησε το επιχείρημα ότι τα αποτελέσματα των μοντέλων μοιάζουν με τα έργα των συγγραφέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ