Ουκρανία: Συνεχίζεται το διπλωματικό «θρίλερ» μετά το προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων

Ουκρανία: Συνεχίζεται το διπλωματικό «θρίλερ» μετά το προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων
8135497 07.03.2022 In this handout photo released by BelTA, flags are seen on a table before Russian-Ukrainian talks, in Belarus. For editorial use only, no archive, no commercial use. Maksim Gucheck / BelTA (Photo by Maksim Gucheck / BelTA / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Έντονο είναι το παρασκήνιο μετά το προσχέδιο συμφωνίας Ουκρανίας - Ρωσίας, με τη μάχη της διπλωματίας να έχει ανάψει για τα καλά, στη σκιά του πολέμου.

Διπλωματικός «πυρετός» έχει χτυπήσει «κόκκινο» από εχθές, καθώς οι Financial Times έφεραν στο φως προσχέδιο ουδετερότητας 15 σημείων, ουσιαστικά ένα προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές να συνεχίζονται σήμερα.

Αν μη τι άλλο, η εν λόγω εξέλιξη θέτει τις βάσεις προκειμένου να ολοκληρωθούν σύντομα οι εχθροπραξίες, που ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία, με τον πόλεμο που κήρυξε η Μόσχα στη γείτονα χώρα της να βρίσκεται ήδη στην 22η ημέρα.

Τι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας

Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλείται τρεις πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες, το προσχέδιο προβλέπει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία, εφόσον το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχθεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του.

Μάλιστα, οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα το προσωρινό σχέδιο 15 σημείων, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Το σχέδιο συμφωνίας 15 σημείων θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • Την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.
  • Η Ουκρανία θα δεσμευθεί να μη φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό, με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.
  • Οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει την αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε κάθε περίπτωση, από το έδαφος της Ουκρανίας.




Σύμβουλος Ζελένσκι: Εκφράζει τα αιτήματα της ρωσικής πλευράς

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μικαΐλο Ποντόλιακ, μιλώντας στους «Financial Times», τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει τον όρο «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» -δηλαδή, νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα είναι υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ, και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Αργότερα, ωστόσο, ο σύμβουλος του Ζελένσκι προχώρησε σε μία ανάρτηση στο Twitter, με την οποία διευκρίνισε την ακριβή φύση του προσχεδίου. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το έγγραφο αυτό απηχεί τα αιτήματα της ρωσικής πλευράς και τίποτα περισσότερο. «Η ουκρανική πλευρά έχει τις δικές της θέσεις. Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες», σημείωσε ο Ποντόλιακ.

Ποια η θέση της Μόσχα για το προσχέδιο συμφωνίας

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για αποκαλυφθούν οποιαδήποτε πιθανά σημεία συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο RIA.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας ήταν ένα σενάριο. «Αυτή η επιλογή συζητείται πραγματικά τώρα και είναι μια επιλογή που μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», δήλωσε.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, στο μεταξύ, μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο RBC, είπε ότι αν και οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό.

«Μιλώ με βάση τις εκτιμήσεις των διαπραγματευτών μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα να επιτευχθεί συμβιβασμός», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε δε ότι ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα γίνει μόνο για να επισφραγιστεί μια συγκεκριμένη συμφωνία.

Παγκόσμιο σοκ από τα χτυπήματα εναντίον αμάχων σε Μαριούπολη και Τσερνίχιβ

Όλα αυτά φυσικά συμβαίνουν στη σκιά του πολέμου και των βομβαρδισμών, με τους Ρώσους να κλιμακώνουν τις επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και εναντίον αμάχων.

Χθες, το θέατρο στη Μαριούπολη, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες άμαχοι χτυπήθηκε από αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία για το χτύπημα, με τη Μόσχα να αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο και να κατηγορεί εθνικιστές του τάγματος Αζόφ. Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει απροσδιόριστος μέχρι στιγμής.