Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Κομισιόν και Λαγκάρντ για ΕΚΤ: Η επόμενη μέρα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Κομισιόν και Λαγκάρντ για ΕΚΤ: Η επόμενη μέρα
epa07484429 German Minister of Defence Ursula von der Leyen listens during a session of the German parliament 'Bundestag' in Berlin, Germany, 04 April 2019. Members of the German Bundestag discussed about 70 years of Transatlantic cooperation by NATO since the signing of the North Atlantic Treaty by its 12 founding nations. EPA/HAYOUNG JEON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Κομισιόν στην ιστορία του θεσμού μετά τη απόφαση των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και την επίτευξη συμφωνίας για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε για τη μελλοντική ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών», έγραψε.

Σύμφωνα με επόμενες αναρτήσεις του: για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι «28» αποφάσισαν να προτείνουν τη Γερμανίδα, νυν υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τον πρώην υπουργό εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ζοζέπ Μπόρελ, ενώ για Πρόεδρο της ΕΚΤ τη Γαλλίδα, νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του θεσμού, που κράτησε όρθιο το ευρώ κατά τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης και που σήμερα έχει να αντιμετωπίσει έναν κόσμο με εμπορικούς πολέμους, ανατροπές και εντάσεις. Αλλά και θα είναι η πρώτη πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που δεν έχει γνώσεις οικονομικών και τραπεζικής.

Δεν μπορεί εύκολα να κατηγορήσει κανείς την κ. Λαγκάρντ για έλλειψη εμπειρίας ή και «πυγμής». Η θητεία της στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και πολύ περισσότερο στη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ και η άμεση εμπλοκή της στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους έχουν προσφέρει αν μη τι άλλο πολύτιμες γνώσεις και πείρα. Γνωρίζει πολύ καλά τις παγίδες της ασθενικής ανάπτυξης, του υποτονικού πληθωρισμού, των διευρυμένων ανισοτήτων και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν σε κοινωνικοπολιτικό πεδίο.

Οι μνημονιακές χώρες θα έχουν σίγουρα και επώδυνες στιγμές να θυμούνται από την επικεφαλής του ΔΝΤ. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι επί θητείας της το ΔΝΤ άσκησε την πιο σκληρή κριτική και στη Γερμανία για τα υπέρογκα εμπορικά πλεονάσματα ή την απροθυμία της να αυξήσει τις δαπάνες της για να στηρίξει την εσωτερική κατανάλωση και ανάπτυξη. Και ενώ στους περισσότερους Έλληνες έχει αποτυπωθεί η μνήμη η ατυχής σύγκριση με τα παιδιά στην Αφρική που υποφέρουν, για τον υπόλοιπο κόσμο είναι μία προσωπικότητα με «star quality» και ισχυρό πολιτικό κριτήριο.

Κατά μία έννοια οι Ευρωπαίοι επέλεξαν μία πολιτικό να αναλάβει τη δουλειά μίας αρχής, που πρέπει να μένει ανεπηρέαστη από κάθε πολιτική επιρροή. Και τούτο σε μία περίοδο κατά την οποία η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών αμφισβητείται από την Τουρκία έως τις ΗΠΑ. Πλέον η κ. Λαγκάρντ καλείται να αποδείξει ότι διαθέτει την «πολιτική» ικανότητα να κρατήσει τους πολιτικούς μακριά από την ΕΚΤ.

Από την άλλη, νέες τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό προκαλεί η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Λόγω μάλιστα της διαφωνίας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), η Γερμανία επέλεξε χθες την «αποχή» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μολονότι όλες οι άλλες χώρες συμφώνησαν με την πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τουσκ.

Από την πρώτη στιγμή της διαρροής του ονόματος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το SPD κατέστησε σαφή την αντίθεσή του: «Το γεγονός ότι με την μέχρι τώρα υπουργό Άμυνας δίνεται η ευκαιρία σε μια πολιτικό η οποία δεν ήταν απολύτως καθόλου υποψήφια στις εκλογές, δεν είναι πειστικό. Έτσι η προσπάθεια να εκδημοκρατίσουμε την Ευρώπη κατέληξε ανοησία», δήλωσε η τριμελής ηγετική ομάδα του SPD, η οποία αποτελείται από την Μανουέλα Σβέσιγκ, την Μάλου Ντράιερ και τον Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ. Επισήμανε ακόμη ότι στην κυβερνητική συμφωνία τα κόμματα συμφώνησαν ότι επιθυμούν μια δημοκρατική Ευρώπη, πιο κοντά στον πολίτη, πιο διαφανή, κι ότι αυτό θα συνέβαινε με ένα ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Συμφωνήσαμε ακόμη ότι θα ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με την επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν συμβαίνει αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ηγεσίας του SPD.

Κατά της επιλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε και ο πρώην αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έκανε λόγο για «την πλέον αδύναμη υπουργό» της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα εκλεγεί, καθώς, όπως είπε, καταβάλλονται προσπάθειες «να εξαγοραστεί» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε ό,τι αφορά την ίδια την υποψήφια, την χαρακτήρισε «υπουργό αυτο-Άμυνας», η οποία εδώ και χρόνια «δεν έχει καταφέρει τίποτα». Υπενθύμισε μάλιστα ότι βρίσκεται ακόμη υπό έλεγχο από Εξεταστική Επιτροπή της Bundestag για σκάνδαλο στο υπουργείο της.

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος έκανε λόγο για «αποδυναμωμένη υπουργό, η οποία δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στις ευρωεκλογές και τώρα πρέπει να λάβει φροντίδα στις Βρυξέλλες», ενώ μίλησε και για «σκανδαλώδη αποδυνάμωση της Ε.Ε. και της εκλογικής διαδικασίας».

Αντιδράσεις υπήρξαν όμως και από τους συμμάχους της κ. Μέρκελ στη Βαυαρία. Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ «είδε» στην επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μια «ήττα για τη δημοκρατία και για την Ευρώπη» και τόνισε ότι «είναι κρίμα να χάνει η Δημοκρατία και να κερδίζει το παρασκήνιο», ενώ επισήμανε ότι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ θα ήταν ο ενδεδειγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτός θα ήταν ο πλέον δημοκρατικός δρόμος.

Ο κ. Σέντερ διευκρίνισε ωστόσο ότι το κόμμα του θα στηρίξει στο Ευρωκοινοβούλιο την υποψηφιότητα της κ. φον ντερ Λάιεν, «από αίσθημα ευθύνης προς την Γερμανία και την Ευρώπη» τονίζοντας ωστόσο πως «δεν μπορούμε να το γιορτάσουμε», καθώς θεωρεί την επιλογή της πόντο για την Γερμανία, αλλά ήττα για την Ευρώπη.

Βάσει της προγραμματικής συμφωνίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), όταν σε ζήτημα ευρωπαϊκής πολιτικής δεν υπάρχει ομόφωνη θέση των κυβερνητικών εταίρων, θα πρέπει να επιλέγουν την αποχή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η κ. Μέρκελ δεν ήταν σε θέση χθες να ψηφίσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Είναι προφανές ότι ο χρόνος θα δώσει απαντήσεις σχετικά με τις ικανότητες των νέων «πρωταγωνιστών» στην ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ωστόσο σίγουρα αυτή την περίοδο η Κομισιόν χρειάζονταν έναν «μπαρουτοκαπνισμένο» ευρωπαϊστή πολιτικό, γιατί τα προβλήματα, πολιτικής και οικονομικής υφής της Ε.Ε., είναι σήμερα πολλά και η Επιτροπή είναι το πιο νευραλγικό όργανο.

Δείτε ακόμη: Ο Ντέιβιντ Λίπτον αναλαμβάνει προσωρινός γενικός διευθυντής του ΔΝΤ