«Όχι» από την Τράπεζα Πειραιώς στην εξαγορά της ΑΝΕΚ Lines από τρεις εταιρείες-μέλη της Seajets

«Όχι» από την Τράπεζα Πειραιώς στην εξαγορά της ΑΝΕΚ Lines από τρεις εταιρείες-μέλη της Seajets
Στο λιμάνι της Νάξου κατέπλευσε με ασφάλεια το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Βlue Sar Naxos", μετά την πρόσκρουση που είχε στο λιμάνι της Σχοινούσας με αποτέλεσμα να προκληθεί ελεγχόμενη εισροή υδάτων σε δύο κενές δεξαμενές εφεδρικής πλευστότητας, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της "blue star ferries" οι 68 επιβάτες και τα 64 μέλη πληρώματος, είναι καλά στην υγεία τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΥΚΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απέρριψε πρόταση εξαγοράς της ΑΝΕΚ Lines από τρεις εταιρείες-μέλη της Seajets η Τράπεζα Πειραιώς - Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ.

Απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της ΑΝΕΚ Lines από τρεις εταιρείες-μέλη της Seajets η Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανέφερε με επιστολή της, ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών, που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη διοίκηση της ΑΝΕΚ. Σχετική ανακοίνωσε εξέδωσε χθες η κρητική ακτοπλοϊκή εταιρεία.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΑΝΕΚ «αναφορικά με την από 14/06/2023 πρόταση που υποβλήθηκε από τις εταιρείες ΣΙ ΤΖΕΤΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΚΙΑΡΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και GOLDENSTEP SHIPPING LIMITED προς τους Δανειστές και Μετόχους της Εταιρείας εκπροσωπούντες ποσοστό 57 % του μετοχικού κεφαλαίου, με θέμα την πρόταση εξαγοράς μετοχών και δανεισμού της ΑΝΕΚ, η Τράπεζα Πειραιώς, υπό της ιδιότητά της ως εκπρόσωπος των Ομολογιούχων Δανειστών, απέστειλε στις προτείνουσες εταιρείες την από 26.06.2023 επιστολή, κοινοποιηθείσα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη Διοίκηση της ΑΝΕΚ, στην οποία επισημαίνει αυτολεξεί τα ακόλουθα: «Μολονότι ξενίζει ο χρονισμός της πρότασης των εταιρειών σας, καθώς η εν εξελίξει συγχώνευση της ΑΝΕΚ με την Attica Group είναι δημοσίως γνωστή ήδη από το Σεπτέμβριο 2022, μελετήσαμε διεξοδικά τα επιμέρους στοιχεία και όρους ισχύος της πρότασής σας για την εξαγορά του δανεισμού και ορισμένων μετοχών της εταιρείας ΑΝΕΚ, καθώς και τις πληροφορίες που θέσατε υπ’ όψιν μας.

Η εξέταση της πρότασής σας έγινε υπό το πρίσμα των εν ισχύι πιστωτικών και συναλλακτικών πολιτικών και διαδικασιών καθενός από τους δανειστές – αποδέκτες της πρότασής σας.

Στη βάση αυτή – και σύμφωνα με σχετική ανάλυση του συμβούλου μας – κρίθηκε ότι η υποβληθείσα πρότασή σας είναι, σε όρους ανακτώμενης αξίας, υποδεέστερη από την υπό υλοποίηση συμφωνία μεταξύ Attica Group και ΑΝΕΚ και παράλληλα εμφανίζει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο ολοκλήρωσης (execution risk), οπότε δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση στην υπόθεση της ΑΝΕΚ. Ενδεικτικά αναφερόμαστε στην αβεβαιότητα της χρηματοδότησης του προτεινόμενου τιμήματος, καθώς και στην προϋπόθεση διενέργειας due diligence, διαδικασία η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί για την πρόταση της Attica Group.

Σημειώνει περαιτέρω, πως η πρόταση δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις σημαντικές ταμειακές ανάγκες της ΑΝΕΚ προς τρίτους πιστωτές, ούτε περιλαμβάνει σχεδιασμό για την ομαλή μετάβαση και απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας λόγω δυνητικής λήξης της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ – Superfast (operational risk).

Ως εκ τούτου, η πρότασή σας δεν πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για να αποτελέσει αναλήψιμο πιστωτικό και επιχειρηματικό κίνδυνο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: