«Παγιδευτήκατε» στη βαρετή δουλειά σας; Να τι πρέπει να κάνετε

«Παγιδευτήκατε» στη βαρετή δουλειά σας; Να τι πρέπει να κάνετε
Workplace headache
H μεγαλύτερη πηγή άγχους για τους περισσότερους είναι «να παραμείνουν στάσιμοι» στις καριέρες τους.

της Anne Fisher

Αν νοιώθετε βαρεμάρα πηγαίνοντας στη δουλειά κάθε μέρα, κάνοντας τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο πλάι στους ίδιους ανθρώπους ξανά και ξανά, μετά από λίγο μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε σαν τον Bill Murray στην ταινία «Η Μέρα της Μαρμότας»: να ξέρετε ακριβώς τι θα συμβεί και τι θα πει ο καθένας προτού καν αυτό ειπωθεί. Αν συμβαίνει αυτό, δεν είστε μόνος ή μόνη. Η ιστοσελίδα καριέρας Comparably ζήτησε την άποψη 21.000 εργαζομένων στις ΗΠΑ ως προς το τι τους αγχώνει σχετικά με τις δουλειές τους. Κάποιες απαντήσεις ήταν οι γνωστές και προβλέψιμες: ατελείωτο ωράριο, δύσκολοι συνάδελφοι, κακά αφεντικά.

Αλλά η μεγαλύτερη πηγή άγχους (για 51% των ανδρών και 35% των γυναικών) ήταν το «να παραμείνουν στάσιμοι» στις καριέρες τους. Ακόμα και τα υψηλόβαθμα στελέχη δεν ξεφεύγουν από αυτή την παγίδα, γεγονός που εξηγείται αφού όταν φτάσεις στην κορυφή είναι δύσκολο να προκύψει περαιτέρω εξέλιξη. Τι μπορείτε να κάνετε, αλήθεια, για να φορτίσετε τις επαγγελματικές σας μπαταρίες και να ενεργοποιηθείτε εκ νέου; Μια λύση είναι, φυσικά, να αναζητήσετε αλλού εργασία. Ιδού ποια άλλα εργαλεία έχετε στη διάθεσή σας, εάν υποθέσουμε ότι προτιμάτε να παραμείνετε στην εταιρεία που βρίσκεστε τώρα.

Μιλήστε με το αφεντικό σας

Ένα μέρος της δουλειάς κάθε μάνατζερ είναι να αναπτύσσει το ταλέντο κάθε εργαζομένου, κι άρα μη διστάσετε να θίξετε το θέμα του επαγγελματικού σας μέλλοντος με τον προϊστάμενό σας. «Ζητήστε να μάθετε για διαφορετικές ευκαιρίες εκτός του συνηθισμένου εύρους της δουλειάς σας» συστήνει ο Jason Nazar, διευθύνων σύμβουλος της Comparably. «Συνεργαστείτε με το αφεντικό σας για να καταστρώσετε ένα σχέδιο για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας. Τα περισσότερα αφεντικά θα επιλέξουν να σας βοηθήσουν να υλοποιήσετε τη συγκεκριμένη ιδέα, εφόσον συμβαδίζει με τους στόχους της εταιρείας».

Καλλιεργήστε τις σωστές φιλίες στη δουλειά

Ο Nazar δεν αναφέρεται στις συμφεροντολογικές σχέσεις και στα αμοιβαία πάρε-δώσε που συχνά λειτουργούν δυσφημιστικά για την ίδια την ιδέα της δικτύωσης. Τονίζει, αντιθέτως, ότι όσοι είναι απογοητευμένοι με τη δουλειά τους τείνουν να κάνουν παρέα με συναδέλφους τους που έχουν το ίδιο πρόβλημα, κι αυτό απλώς ενισχύει το αίσθημα στασιμότητας και βαρεμάρας. «Οι στάσεις και οι αντιλήψεις είναι μεταδοτικές» λέει ο Nazar. «Προσπαθήστε να συνδεθείτε με άτομα στη δουλειά τα οποία χαρακτηρίζονται από θετικό πνεύμα. Θα σας αλλάξει το σύνολο της προσέγγισής σας στην επαγγελματική σας καθημερινότητα».

Επενδύστε μία ώρα την ημέρα στην εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας

Οι καριέρες μεγαλώνουν σε διάρκεια, καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και τα συνταξιοδοτικά συστήματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. «Το πιθανότερο είναι ότι έχετε μέλλον μπροστά σας ως προς τα επαγγελματικά» σημειώνει ο Nazar. Το τελευταίο που θέλετε είναι να μείνετε πίσω, καθώς η τεχνολογία προχωράει με τρομακτική ταχύτητα. «Η ανάγκη για δια βίου μάθηση είναι πραγματική», ενώ παράλληλα η ανανέωση των δεξιοτήτων σας είναι κι ένα δοκιμασμένο αντίδοτο στη βαρεμάρα.

Αν, όμως, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν δουλεύει και το αίσθημα της παγίδευσης συνεχίζει να σας συνοδεύει, «εξετάστε με ειλικρίνεια κατά πόσο ο εργοδότης σας είναι διατεθειμένος να σας προσφέρει ενδιαφέρουσες νέες ευκαιρίες και να σας βοηθήσει να πάτε μπροστά» καταλήγει ο Nazar. Αν πιστεύετε ότι στην τρέχουσα δουλειά σας δεν έχετε κάποιο μονοπάτι προς τα εμπρός, τότε μάλλον βρίσκεστε στο λάθος μέρος. Και δεν χάνετε τίποτα να αρχίσετε να κοιτάτε και αλλού, αναζητώντας ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει και αναπτύσσει τα ταλέντα κάθε εργαζομένου.