Πάγκαλος: «Αν ανοίξω το στόμα μου, θα γίνει κόλαση στην Αθήνα»

Πάγκαλος: «Αν ανοίξω το στόμα μου, θα γίνει κόλαση στην Αθήνα»

«Γιατί να είναι η Ελλάδα πάντα θύμα;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. 

Ο Θόδωρος Πάγκαλος έδωσε διευκρινήσεις σήμερα σχετικά με τις δήλωση του που προκάλεσε αίσθηση ότι «κι εμείς παρακολουθούσαμε τους Αμερικάνους».  Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΒΗΜΑ 99,5» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι παρακολουθήσεις των δύο Αμερικανών πρέσβεων σε Αθήνα και Άγκυρα αφορούσαν τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και ειδικότερα την αρνητική στάση των ΗΠΑ απέναντι στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο κ. Πάγκαλος τόνισε πως η ΕΥΠ εντόπισε δύο σταθερά τηλέφωνα, με τις δυνατότητες που είχε τότε και παρακολουθούσε τους δύο πρέσβεις των ΗΠΑ.  «Εκείνη την εποχή είχε τεθεί το δίλημμα εάν θα μπει η Κύπρος στην ΕΕ ή πρώτα η Τουρκία και μετά η Κύπρος •τη δεύτερη άποψη υποστήριζαν οι ΗΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υποστηρίζοντας το επιχείρημα που διατύπωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες, «κάνουμε ό,τι κάνουν όλοι», ο Θ.Πάγκαλος τόνισε ότι δεν υιοθετεί την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα θύμα, αλλά ότι «η Ελλάδα πρέπει όποτε και όπου μπορεί να κάνει ό,τι κάνουν κι όλοι οι άλλοι». «Άλλωστε, το “κάνουμε ό,τι κάνουν κι άλλοι” ήταν το σχόλιο και του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ σε σχετική ερώτηση», παρατήρησε ο κ. Πάγκαλος.

Διαβάστε ακόμη: Μήνυση στον Πάγκαλο για τα περί παρακολουθήσεων

Για τη χρονική στιγμή που επέλεξε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα ανέφερε: «Έχει γίνει συζήτηση στον Τύπο γι’ αυτό και στο παρελθόν. Δεν το διέψευσε κανείς» και αναρωτήθηκε: «Τι ζημιά μας κάνει; Οι αμερικανοί παρακολουθούσαν τον πρωθυπουργό κι εμείς τους παρακολουθήσαμε για την εκστρατεία κατά της Κύπρου. Γιατί η Ελλάδα να είναι πάντα θύμα; Γιατί η Ελλάδα πάντα να την τρώει; Γιατί να μην παίρνει πρωτοβουλίες; Γιατί η κακομοιριά, η μιζέρια κι αυτός ο αστικός καθωσπρεπισμός;»

Για την κριτική που του ασκήθηκε, ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι «οι εμπαθέστερες και κακοηθέστερες επιθέσεις» εις βάρος του έγιναν από το ΠΑΣΟΚ. Τόνισε, δε, ότι αισθάνεται «μισητός σε ένα χώρο που νόμιζα ότι ανήκα».

«Κατά σύμπτωση, με κατηγορούν γιατί, λέει, μίλησα υπερβολικά, ενώ δεν μου παίρνεις κουβέντα. Αν ανοίξω το στόμα μου, θα γίνει μύλος! Θα γίνει κόλαση στην Αθήνα!» κατέληξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 31 βουλευτών για τις υποκλοπές