Πακέτο 400 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία – Για τους φονικούς σεισμούς του 2023

Πακέτο 400 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία – Για τους φονικούς σεισμούς του 2023
epa10457389 A photo taken with a drone shows emergency services working among the rubble of collapsed buildings in the aftermath of a poweful earthquake in Kahramanmaras, southeastern Turkey, 09 February 2023. More than 17,000 people have died and thousands more were injured after two major earthquakes struck southern Turkey and northern Syria on 06 February. Authorities fear the death toll will keep climbing as rescuers look for survivors across the region. EPA/ABIR SULTAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μεγαλύτερη χρηματοδοτική συνεισφορά που χορηγείται στο πλαίσιο του EUSF για υποψήφια χώρα από την ίδρυσή του το 2002.

Η Κομισιόν υπέγραψε την Τετάρτη τη συμφωνία εκταμίευσης 400 εκατ. ευρώ προς την Τουρκία από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSF) για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αποκατάστασης μετά την καταστροφή μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα στις αρχές του 2023.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, μεταξύ της Επιτρόπου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ελίσα Φερέιρα και του Τούρκου Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική συνεισφορά που χορηγείται στο πλαίσιο του EUSF για υποψήφια χώρα από την ίδρυσή του το 2002 και αποτελεί μέρος της στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΕ για την Τουρκία τον Μάρτιο του 2023 στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών.

Η διάσκεψη, που συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή και τη σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, συνέβαλε στη συγκέντρωση συνολικών υποσχέσεων ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πληγέντες από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία.

Η σημερινή επιχορήγηση συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 23 Αυγούστου 2023 και θα στηρίξει περαιτέρω την Τουρκία μετά τους σεισμούς.

Οι τουρκικές αρχές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια για:

  • την αποκατάσταση των υποδομών στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της διαχείρισης νερού και λυμάτων,
  • την παροχή προσωρινών καταλυμάτων για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού- και
  • την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της πλούσιας, πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Η Επιτροπή θα εκταμιεύσει το ποσό των 400 εκατ. ευρώ της συνδρομής του EUSF προς την Τουρκία σε μία μόνο δόση. Μετρώντας από την ημέρα της πληρωμής, η Τουρκική Δημοκρατία έχει 18 μήνες για να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια και πρέπει να υποβάλει έκθεση εφαρμογής 6 μήνες μετά την περίοδο αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: