«Πανάκεια» οι ιδιωτικές επενδύσεις στην κρίση

«Πανάκεια» οι ιδιωτικές επενδύσεις στην κρίση

Η πλειονότητα των Ελλήνων περιμένει αλλαγή κλίματος από τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Μια έρευνα για τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα που διεξήγαγε η εταιρεία qed έρχεται να «ταράξει τα νερά» αφού δείχνει ότι έπειτα από την υιοθέτηση τεσσάρων μνημονίων και οχτώ ετών ύφεσης, οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται στα όρια … κατάθλιψης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που παρουσίασε στην 4η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψή της ΕΕΝΕ, η κα Χριστίνα Καράμπελα, Managing Partner της qed το 92% των ερωτηθέντων του δείγματος που συμμετείχαν στην  έρευνα του μηνός Απριλίου,  πιστεύει ότι τα πράγματα κινούνται στη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 76% αισθάνονται αδύναμοι μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Αυτό που απασχολεί περισσότερο τον Έλληνα πολίτη είναι ο παράγοντας ανεργία και το υψηλό κόστος ζωής, ενώ θεωρεί την οικογένεια  και το αίσθημα ασφάλεια ως τις πιο σημαντικές παραμέτρους. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το στοιχείο ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επιχειρηματίες, παρά στο κράτος. Ειδικότερα, πιστεύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα έρθει μέσω ιδιωτικών επενδύσεων και υιοθετούν θετική στάση σε οτιδήποτε φέρει τη σφραγίδα του ιδιωτικού, ενώ βλέπουν την έλευση επενδύσεων από το εξωτερικό ως «πανάκεια» για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Τη δική του απάντηση έδωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον Δημόσιο Τομέα ανέφερε πως έχουν γίνει κινήσεις για να επιστραφούν πάνω από 285 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις , μέγεθος το οποίο ξεπέρασε τον αρχικό στόχο χάρη στην απλοποίηση των διαδικασιών επιστροφής φόρου. Ο στόχος παραμένει, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, η ενστάλαξη της οικειοθελούς συμμόρφωσης των πολιτών, καθώς, όπως εξήγησε,  εάν δεν έχουμε το σεβασμό των δικαιωμάτων του φορολογούμενου  τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί και να αλλάξει. Όπως είπε χαρακτηριστικά εάν ο πολίτης συνεχίζει να πιστεύει ότι το σύστημα είναι άδικο, του είναι πιο εύκολο να εκλογικεύσει την παράβαση.

«Τα φορολογικά έσοδα επαρκούν μόνο για να ισορροπεί το καράβι»

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ.Νίκος Βέττας τόνισε πως η ουσία των οικονομικών βρίσκεται στην παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέου πλούτου, ενώ κατέστησε σαφές πως όσο δεν περνάμε το μήνυμα ότι ο κίνδυνος έχει φύγει από το εσωτερικό της χώρας,  τόσο θα απομακρύνονται από τον ορίζοντα οι ξένες επενδύσεις. Ο ίδιος συνέστησε τη ρήξη με τις υφιστάμενες δομές, για να επέλθει η αλλαγή, αναγνώρισε ότι έχει μικρύνει ο δημόσιος τομέας, αλλά συγκριτικά λιγότερο από τον ιδιωτικό, και πως τα πολιτικά κόμματα έχουν φτάσει πλέον στο επίπεδο να μην επιδιώκουν τη ρήξη με την Ευρώπη αλλά τη σύμπλευση.

Σχολιάζοντας το επίπεδο των φορολογικών εσόδων είπε ότι επαρκούν μόνο για να ισορροπεί το καράβι, ενώ επικρότησε τις τομές που έχουν υλοποιηθεί στο ασφαλιστικό σύστημα, χαρακτηρίζοντας ως δείγμα εξυγίανσης το γεγονός ότι μπήκαν όλοι οι πολίτες κάτω από ένα ενιαίο ταμείο που προάγει μεν την ισότητα, αλλά προς το παρόν δεν παρέχει σαφή ανταποδοτικότητα για να έχει κίνητρο ο πολίτης να δουλεύει και δηλώνει, χωρίς να φοροδιαφεύγει, τα ποσά που εισπράττει.