Πάνω από 18.000 συσκευές φυγοκέντρησης διαθέτει η Τεχεράνη

Πάνω από 18.000 συσκευές φυγοκέντρησης διαθέτει η Τεχεράνη

Παρά τις δυτικές πιέσεις, το Ιράν επιμένει στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το Ιράν έχει εγκαταστήσει περίπου 18.000 συσκευές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμού ουρανίου, σύμφωνα με αναφορές παραγόντων του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, που αναμετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο.

Το Ιράν έχει 17.000 συσκευές φυγοκέντρησης «πρώτης γενιάς» IR-1, εκ των οποίων οι 10.000 είναι σε λειτουργία και οι 7.000 είναι έτοιμες να τεθούν σε λειτουργία, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA, ο Φαριαντούν Αμαπσί- Νταβανί, απερχόμενος επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι υπάρχουν 1.000 νέες, πιο προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης IR-2m, έτοιμες να αρχίσουν τη λειτουργία τους. Μια έκθεση του περασμένου Μαΐου από τον ΟΗΕ ανέφερε ότι Ιράν είχε μέχρι τότε εγκαταστήσει περίπου 16.600 IR-1 συσκευές φυγοκέντρησης σε δύο ξεχωριστές εγκαταστάσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους, πιέζουν το Ιράν να περιορίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, καθώς υποψιάζονται ότι αποσκοπεί στην ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου, αλλά η Τεχεράνη το αρνείται και επιμένει ότι η πυρηνική δραστηριότητα της είναι για καθαρά ειρηνικούς σκοπούς.

Ο νέος ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, που ήταν πρώην διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις νέες συνομιλίες με τη διεθνή κοινότητα, αλλά επέμεινε στο δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ρόιτερς

Διαβάστε ακόμη: Το υπαρξιακό δίλημμα της Τεχεράνης