Πάνω από 700 πρόσφυγες στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα

Πάνω από 700 πρόσφυγες στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα

Την ίδια ώρα η Σύνοδος Κορυφής συζήταγε για το θέμα, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Περί τους 700 πρόσφυγες δέχθηκαν βοήθεια από σκάφη του ιταλικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια σειράς επιχειρήσεων τη χθεσινή νύκτα στα στενά της Σικελίας, την ώρα που στις εργασίες της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών κυριαρχεί το θέμα της ροής προσφύγων προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύκτας πραγματοποιήθηκαν έξι επεμβάσεις για παροχή βοήθειας προς πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονταν γυναίκες και παιδιά.

Διαβάστε ακόμη: Εγκρίθηκε το σύστημα για την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων

Το σκάφος περιπολίας «Cigala Fulgosi» εκλήθη να βοηθήσει 99 ανθρώπους που επέβαιναν σε ακυβέρνητο πλοίο σε απόσταση 185 χιλιομέτρων νότια της Λαμπεντούζα. Στη συνέχεια η κορβέτα «Chimera» εκλήθη για τη διάσωση 219 ανθρώπων, ανάμεσά τους 37 παιδιά και 43 γυναίκες, που επέβαιναν σε ακυβέρνητο πλοίο και βρισκόταν σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τη Λαμπεντούζα.

Οι δύο αυτές ομάδες των προσφύγων μεταφέρθηκαν σε αμφίβιο σκάφος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και τα δύο πολεμικά πλοία συνέχισαν την περιπολία τους στα στενά της Σικελίας.

Ταυτόχρονα, τρία σκάφη του ιταλικού λιμενικού σώματος βοήθησαν 300 πρόσφυγες που επέβαιναν σε δύο πλοία, ενώ, τέλος, παναμαϊκό φορτηγό πλοίο επιβίβασε άλλους 90 πρόσφυγες, σε επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Λαμπεντούζα.