Πάνω από τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ – «Σήμα» για νέες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed;

Πάνω από τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ – «Σήμα» για νέες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed;
MIAMI, FL - MARCH 10: A Now Hiring sign is seen as the Bureau of Labor Statistics reports that nonfarm payrolls increased by 235,000 in February and the unemployment rate was 4.7 percent in the first full month of President Donald Trump's term on March 10, 2017 in Miami, Florida. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Ενισχύοντας την άποψη μερίδας των επενδυτών για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας.

Σημαντικά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας την άποψη μερίδας των επενδυτών για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) προκειμένου να επιβραδυνθεί η αμερικανική αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, οι νέες μισθοδοσίες -εκτός του αγροτικού τομέα- αυξήθηκαν κατά 336.000, έναντι αύξησης 187.000 θέσεων τον Αύγουστο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 170.000 θέσεις εργασίας.

Η αύξηση του Σεπτεμβρίου είναι η μεγαλύτερη μηνιαία από τον Ιανουάριο του 2023.

Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,8%, όπως και τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,7%.

Το μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ παρουσίασε μηνιαία αύξηση 0,2%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,3%. Το μέσο ωρομίσθιο σε ετήσιο επίπεδο παρουσίασε αύξηση 4,2%, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 4,3%.

Η σημασία για την Fed και η αντίδραση των αγορών

Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω των προσπαθειών της Fed για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, μέσω των υψηλών επιτοκίων της τράπεζας.

Οι σημερινές ανακοινώσεις αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για το ότι η Fed θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως από τον Μάρτιο του 2022, η Fed αύξησε το  βασικό επιτόκιο της (επιτόκιο αναφοράς μίας μέρας) κατά 525 μονάδες βάσης στο σημερινό εύρος 5,25%-5,50%, με στόχο την επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%.

Μετά από τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, η απόδοση του κρατικού 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 13 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 4,839% και κινούμενη κοντά σε υψηλό 16 ετών.

Στην Wall Street, τα futures του S&P 500 και του Nasdaq έφτασαν να υποχωρούν κοντά στο 1% πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Σημειώνεται πως οι επενδυτές δίνουν 50% πιθανότητες για μια αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής (FOMC) τον Δεκέμβριο.

Πριν από τα σημερινά στοιχεία, οι αντίστοιχες πιθανότητες ανέρχονταν στο 34%, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: