Παπαϊωάννου, Λυγίζος και Αμπράμοβιτς κάτω από την ίδια Στέγη

Παπαϊωάννου, Λυγίζος και Αμπράμοβιτς κάτω από την ίδια Στέγη

Οι καλύτεροι από τον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου και της μουσικής συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Από την Τέτα Καραμπίνη

Το 2010 η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών άνοιξε τις πύλες τις για να υποδεχτεί το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας -και όχι μόνο- έχοντας φιλοξενήσει μέσα σε αυτά τα χρόνια μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα του εικαστικού και καλλιτεχνικού χώρου. Θεατρικά έργα, συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν κατατάξει τη Στέγη στα κορυφαία εικαστικά ιδρύματα της Ευρώπης.

Σύσσωμοι οι φίλοι της Στέγης επισκέφτηκαν χθες το κτίριο της Λεωφόρου Συγγρού για την παρουσίαση του προγράμματος για το 2013-2014 από τον υπεύθυνο του κάθε τμήματος.

«Το πρόγραμμα ήταν γεμάτο πέρυσι, φέτος είναι πιο δυνατό, γιατί επιζητούμε το παραπάνω», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, κατά την παρουσίαση του προγράμματος και είχε δίκιο. Η έμφαση φέτος θα δοθεί στου Έλληνες δημιουργούς, χωρίς όμως να απουσιάζουν ηχηρά ονόματα του εικαστικού χώρου – με τον Christian Boltanski (08/10), την Anne Teresa De Keersmaeker, Romain Gavras (29/10) και τη Marina Abramović (07/03) να ξεχωρίζουν.

Πολιτικό θέατρο, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, ανοιχτοί διάλογοι, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα είναι μόνο μερικά από τις επιλογές που συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα της Στέγης.

Μουσική
Το μουσικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τον Κωνσταντίνο Βήτα τον Σεπτέμβρη, ο οποίος επιστρέφει, μετά το 2011, με τους  ARTéfacts ensemble και τη μόνιμη πια συνεργασία με την Καμεράτα για να παρουσιάσει τις 4 εποχές του Βιβάλντι, ενώ θα ακολουθήσουν ο Αμερικανός κορνετίστας Rob Mazurek, η συναυλία Remember Shakti 2013, ο John McLaughlin, Zakir Hussain, U.Shrinivas και αφιέρωματα στον Luciano Berio και τον Mauricio Kagel και το Borderline Festival.

Ο Ελβετός πιανίστας, συνθέτης και παραγωγός Nik Bartsch έρχεται στις 16/11, ενώ η ομάδα Shakti του Τζον ΜακΛάφλιν θα «παντρέψει» την τζαζ και την ινδική παράδοση για μια και μόνο νύχτα στις 26/11. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η συναυλία του Τάκη Μπαρμπέρη στις 6 Δεκεμβρίου, με τη σύμπραξη του Τουρκο-Σουηδού σαξοφωνίστα Ιλάν Ερσαχίν.

Θέατρο
Η ΣΓΤ ανοίγει τη νέα σεζόν με το μουσικό θέατρο «Το μουσείο των φράσεων», βασισμένο σε κείμενα του νομπελίστα συγγραφέα Elias Canetti και του βετεράνου Γάλλου ηθοποιού, Andre Wilms (26-28/2), αλλά και με τον 40χρονο σκηνοθέτη, εικαστικό και χορογράφο, Toshiki Okada, ο οποίος επιστρέφει στη Στέγη με την ομάδα του στην παράσταση «Ground and floor» για 4 παραστάσεις (30/10 – 2/11).

Για δύο και μόνο παραστάσεις στις 22 και 24 Νοεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το χορόδραμα «Τabac Rouge» του James Thiérrée. Στα μέσα του Μαρτίου (27/3-29/3) η πολυσυζητημένη τετράωρη κωμωδία «Τα συμβόλαια του εμπόρου», του 45χρονου Γερμανού σκηνοθέτη Nicholas Stedman μετακομίζει από το Αμβούργο στη Στέγη.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός φέρνει στην Στέγη τον Γκαίτε με το θεατρικό «Φάουστ». Ο Μαρμαρινός σε μια αναζήτηση μεταξύ ποίησης, φιλοσοφίας και ιστορίας και ανθρώπινης ψυχής, δημιουργεί ένα ψυχεδελικό σκηνικό και προσκαλεί το κοινό να ακολουθήσει τις διαδρομές του Φάουστ, με τη βοήθεια του Ακύλλα Καραζήση.

Διαβάστε ακόμη: Το κρασί της Γοργόνας

Χορός
Όσοι έχουν πάθος με το χορό, σίγουρα θα περιμένουν με αγωνία την 12η Δεκεμβρίου – οπότε και για δύο μέρες η Βελγίδα Anne Teresa De Keersmaeker και η ομάδα «Rosas» έρχονται στην Αθήνα με τις παραγωγές «Partita II», όπου ενώνει τις δυνάμεις της με τον Boris Charmatz και τη βιολονίστρια Amandine Beyer, ενώ δύο μέρες μετά, το αθηναϊκό κοινό θα μπορέσει να απολαύσει το «Vortex Temporum», μια παράσταση που ξετυλίγεται γύρω από μια μουσική φράση, έναν αρπισμό του ensemble Ictus, βασισμένο στο έργο του Gerartd Grisey. Εξίσου μεγάλη είναι η προσμονή για την επικείμενη δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου στις 28  Μαΐου και της  Μαριάννας Καβαλιεράτου με την ομάδα klokworks στο έργο «Re-calculate» στις 19 Ιουνίου.

Τέλος, το Μάρτιο (24 – 27/03) ο μετρ του ισπανικού φλαμένγκο, Israel Galvan, υπόσχεται να φέρει αέρα Σεβίλλης, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει το θέμα του διωγμού των Ρομά από τα φασιστικά καθεστώτα της περιόδου ’30 και ’40.

Φεστιβάλ
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το 1ο Φεστιβάλ νέων χορογράφων από τις 1-7/2, με τέσσερις ανερχόμενες Ελληνίδες χορογράφους που ζουν εκτός συνόρων, και το νέο φεστιβάλ «Transitions», το οποίο εστιάζει στην ανεξάρτητη καλλιτεχνική σκηνή περιοχών που τις τελευταίες δύο δεκαετίες αντιμετωπίζουν ραγδαίες κοινωνικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές, ξεκινώντας από τα Βαλκάνια (5-16/3).

Εικαστικά
Ο Εθνικός Κήπος θα φιλοξενήσει ξανά τους εικαστικούς διαλόγους. Με αφορμή την απόκτηση του αρχείου Καβάφη από το ίδρυμα Ωνάση, ο πυρήνας των συζητήσεων θα είναι 10 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από ποιήματα ή στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη, ενώ παράλληλα θα ακολουθήσουν συνέδρια και διαλέξεις από πανεπιστημιακούς, λογοτέχνες και καλλιτέχνες για το καβαφικό.

Στα εικαστικά το ενδιαφέρον μονοπωλεί ο εικαστικός Christian Boltanski με τη διαδραστική έκθεση «Βλέμματα», σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει τα βλέμματα των Αθηναίων σε ασπρόμαυρο και προσκαλώντας το κοινό να αφουγκραστεί τους χτύπους της καρδιάς τους (8/10-12/1/2014).

Εκπαιδευτικά προγράμματα
Η Στέγη ανοίγεται σε κατευθύνσεις άγνωστες στο Φεστιβάλ, όπως τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, ρίχνοντας για ακόμη μία χρονιά το βάρος της στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Η παρουσίαση του βίντεο τους δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο και ενημέρωσε το κοινό για τις συνεργασίες του Ιδρύματος τόσο με τα σχολεία τής γύρω περιοχής, όσο και με πιο απομακρυσμένες περιοχές. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Στέγη εμμένει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Dancing to Connect,  με στόχο οι μαθητές να βρούνε κώδικες επικοινωνίας και διεξόδους μέσα από το χορό.

Ολόκληρο το πρόγραμμα της Στέγης είναι διαθέσιμο ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμη: Τα δέκα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου