Παπανάτσιου: Θεαματικά τα έσοδα από τον ΦΠΑ – Αντιστροφή του κλίματος στις επιχειρήσεις

Παπανάτσιου: Θεαματικά τα έσοδα από τον ΦΠΑ – Αντιστροφή του κλίματος στις επιχειρήσεις

Για το κλείσιμο του κύκλου των μνημονίων μίλησε η υφυπουργός Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2018 κλείνει για τη χώρα μας ο κύκλος των μνημονίων που κληρονομήσαμε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Η υφυπουργός σημείωσε ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η κυβέρνηση κατάφερε να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους και φέτος, όπως και πέρυσι, δίνει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες που το έχουν περισσότερη ανάγκη.

Η σημαντική υπέρβαση των στόχων που επιτεύχθηκε έχει συμβάλει στην αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας των δημοσίων οικονομικών και έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, με τρόπο διατηρήσιμο, τόνισε η κ. Παπανάτσιου και επισήμανε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κάνουν πως κόπτονται σήμερα για τη μεσαία τάξη, αν και είναι αυτοί που έβαλαν να πληρώσουν για τα τραγικά λάθη τους εκείνους που είχαν υποφέρει και στην περίοδο της ευημερίας.

«Στα έτη που ακολουθούν οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021 είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας, αλλά και να εφαρμοστούν μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων», υπογράμμισε.

Η υφυπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι «το κλίμα στις επιχειρήσεις έχει αρχίσει και αντιστρέφεται» και «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων που έχει αυξήσει τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη του, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια». Σημείωσε, ωστόσο, ότι για την κυβέρνηση δεν αρκούν οι ρυθμοί ανάπτυξης «από μόνοι τους», αλλά «θέλει ανάπτυξη με κοινωνικό αποτέλεσμα».

Ειδικά για τον τομέα ευθύνης της είπε πως η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, είχε σημαντικές επιτυχίες στο θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και αυτό αποτυπώνεται ιδιαίτερα στα έσοδα από τον ΦΠΑ, που έφτασαν στο φετινό 9μηνο στα 11,63 δισ. ευρώ από 9,69 δισ. στο 9μηνο του 2015. «Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, χάρη στην πολιτική βούληση που δείξαμε για ελέγχους και την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 20%» διεκρίνισε η κ. Παπανάτσιου, τονίζοντας ότι μετά την ανασυγκρότησή του, το ΣΔΟΕ έχει αλλεπάλληλες επιτυχίες κατά του οικονομικού εγκλήματος.

«Έχουμε θεαματική βελτίωση στα έσοδα από το ΦΠΑ, που οφείλεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στην αύξηση της συμμόρφωσης επιχειρήσεων και επαγγελματιών και όχι στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, όπως λανθασμένα ή και σκόπιμα, ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση» δήλωσε η υφυπουργός και επισήμανε έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που δείχνει ότι η αύξηση της χρήσης των καρτών πληρωμής βελτίωσε σημαντικά τα έσοδα από ΦΠΑ.

Η κ. Παπανάτσιου επεφύλασσε αναφορά και στις λίστες. «Η φοροδιαφυγή δεν γίνεται από όλους. Γίνεται από συγκεκριμένες τάξεις και επαγγελματικές ομάδες που δεν ήθελαν να πληρώσουν ούτε και όταν ευημερούσαν. Το είδαμε με τα Paradise Papers, το είδαμε με τα Panama Papers, και με όλες τις άλλες διεθνείς αποκαλύψεις των τελευταίων ετών» υπογράμμισε, για να σημειώσει ότι ενώ η ΝΔ δηλώνει ότι θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, δεν απαντά στο κρίσιμο ερώτημα ποιες δαπάνες θα κόψει για να το κάνει αυτό.

Για τον τομέα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί σταθερά μία πολιτική ορθολογικής διαχείρισης και στο θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά και σταθερά έσοδα για το Δημόσιο σε μακροχρόνια βάση, να μειώσει το ύψος του χρέους και να δημιουργήσει πρόσθετα αναπτυξιακά οφέλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ