Παπαστράτος: Μέλλον «προς το καλύτερο» με πλοηγό τη βιωσιμότητα

Παπαστράτος: Μέλλον «προς το καλύτερο» με πλοηγό τη βιωσιμότητα
Η Παπαστράτος διαχρονικά είχε τα μάτια της στο μέλλον και οργανώνεται συστηματικά προς το καλύτερο.

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύεται στην ειδική έκδοση CEO Initiative Book, στο πλαίσιο του CEO Initiative, που κυκλοφορεί στα περίπτερα μαζί με τo νέο τεύχος του Fortune.

Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος & CEO Παπαστράτος

Πατήσατε το κουμπί του μετασχηματισμού αρχές του 2018 με μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ, αλλάζοντας το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθούσε επί έναν αιώνα η Παπαστράτος. Τι έκανε τους ανθρώπους σας να υποστηρίξουν το όραμα της μετάβασης στο μέλλον;

Η Παπαστράτος διαχρονικά είχε τα μάτια της στο μέλλον. Στο μέλλον έβλεπε, για το μέλλον πάντα μιλούσε, αλλά κυρίως έπραττε. Από το εργοστάσιο στον Πειραιά, που έφερε μέλλον στην ελληνική καπνοβιομηχανία, μέχρι το σημερινό εργοστάσιο τεχνολογίας στον Ασπρόπυργο, όλα ήταν και είναι μέλλον. Που δεν συμβαίνει τυχαία, αλλά οργανώνεται συστηματικά προς το καλύτερο. Που μοιράζεται τις ωφέλειες, δημιουργώντας νέες, καλά αμειβόμενες δουλειές και εργασιακό περιβάλλον αδιαπραγμάτευτου σεβασμού.

Το μέλλον για εμάς είναι ένας νέος τρόπος να βλέπεις τα πράγματα και να παίρνεις τη σωστή απόφαση τώρα. Και εμείς την πήραμε, βάζοντας τέλος στο τσιγάρο. Αυτό είναι που προσδιορίζει το δικό μας «προς το καλύτερο». Η βαθιά πίστη ότι το μέλλον φτιάχνεται από τον καθέναν και από όλους μαζί. Με την πράξη ή με την απραξία μας. Στην Παπαστράτος επιλέγουμε την πράξη με πρόσημο κοινής ευημερίας που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Αυτές τις αξίες μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους μας με τους οποίους ακολουθούμε το ίδιο όραμα.

Πώς αντιλαμβάνεστε τον ρόλο των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιακής μετάβασης;

Το καλό σήμερα περισσότερο από ποτέ οφείλει να είναι συλλογικό. Και οι επιχειρήσεις έχουν καίριο ρόλο, λειτουργώντας ως μοχλός συνεννόησης και συνέργειας. Διά της δέσμευσης και του παραδείγματος. Σήμερα που ξαναγεννιόμαστε στα 90 μας, στην Παπαστράτος προχωράμε με τη βιωσιμότητα ως τη μοναδική μας στρατηγική, με την επιστήμη οδηγό και την τεχνολογία εργαλείο. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί άφοβα και λογοδοτούμε για το αποτύπωμά μας δημόσια, διάφανα, δεσμευτικά.

Οι επιχειρήσεις ως μικρές κοινωνίες μπορούν να συνεισφέρουν καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση για να ξαναμάθουμε να είμαστε «συλλογικοί». Με πόρους που δεν έρχονται από περίσσευμα αλλά παρέχονται με επιλογή που δημιουργεί πίεση στο προς αποθήκευση εταιρικό πλεόνασμα.

Με πρακτικές που συμβάλλουν στην ευημερία εκεί που έχει η κοινωνία ανάγκη. Συνεισφέροντας στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής με τρόπο που μπορεί και να ξεβολεύει τη δραστηριότητά μας. Με λειτουργία χωρίς διακρίσεις, ίση αμοιβή για ίση εργασία και ίσες ευκαιρίες για όλους επειδή είναι απόφαση. Δεσμεύσεις αυτονόητες, για τις οποίες  αναλαμβάνουμε δράση οικειοθελώς, με μετρήσιμους στόχους, που αποτυπώνονται στη στρατηγική μας, αντιλαμβανόμενοι τη βιωσιμότητα ως το επιχειρηματικό σχέδιο της ανθρωπότητας.

Πώς κατανοεί κανείς το μέλλον σε ένα περιβάλλον επανάστασης στην τεχνολογία;

Τώρα που η εκθετική ταχύτητα της τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου είναι το νέο κανονικό, το ζήτημα είναι αν τα άλματα τεχνολογικής προόδου θα συνοδευτούν από άλματα συμφωνίας και συνεργασίας ημών των ανθρώπων. Η τεχνολογία είναι όπλο και εργαλείο. Άνθρωποι οραματίζονται και υλοποιούν τα άλματα στην τεχνολογία. Άνθρωποι την καταναλώνουν και τη χρησιμοποιούν. Άνθρωποι, όμως, περιορίζουν την πρόσβαση στα οφέλη της και σφετερίζονται τις δυνατότητές της. Καλούνται, λοιπόν, να μην απολέσουν αυτά που δεν μπορούν να κάνουν οι μηχανές. Την ιστορία του μέλλοντος τη γράφουν οι άνθρωποι και οι επιλογές τους, γι’ αυτό και είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε ότι η ανθρώπινη ευτυχία και η συλλογική ευημερία παραμένουν οι πιο σημαντικοί στόχοι.

Ποιο είναι το επενδυτικό πλάνο της Παπαστράτος, η οποία, ως μέλος του ομίλου PMI, συνεχίζει να διευρύνει το αποτύπωμά της στη χώρα;

Τον Ιούνιο του 2021 η εταιρεία ανακοίνωσε νέα μεγάλη επένδυση 125 εκατ. ευρώ, με την οποία αυξάνεται η δυναμική του εργοστασίου με εγκατάσταση δύο νέων γραμμών παραγωγής για θερμαινόμενες ράβδους καπνού και μιας νέας γραμμής για παραγωγή φίλτρων, αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για να παράγουν τα προϊόντα της επόμενης γενιάς του IQOS και εκσυγχρονίζεται το Λιθογραφείο με δύο νέες μονάδες ψηφιακής εκτύπωσης και την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των γραμμών εκτύπωσης. Η επένδυση αυτή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022, σημαίνει ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας της εταιρείας, επέκταση των εξαγωγών και αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού κατά 115 εργαζόμενους.