Παραμένει πρόβλημα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Απρόσμενη άνοδος στις τιμές παραγωγού

Παραμένει πρόβλημα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Απρόσμενη άνοδος στις τιμές παραγωγού
Dollar currency interest rate, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Mια μέρα πριν από τις ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Σεπτέμβριο.

Απρόσμενη άνοδο παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας πως ο πληθωρισμός παραμένει πρόβλημα για την αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού (PPI)- μετρά το κόστος των τελικών προϊόντων που πληρώνουν οι παραγωγοί– αυξήθηκε κατά 0,5% σε μηνιαίο επίπεδο μετά από αύξηση 0,7% τον Αύγουστο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,3%.

Σε ετήσιο επίπεδο ο γενικός PPI αυξήθηκε 2,2% από 1,6% τον Αύγουστο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για μια μέτρηση στο 1,6%.

Ο δομικός PPI (εκτός των τιμών τρόφιμων και ενέργειας) σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,3% από 0,2% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Σε ετήσιο επίπεδο ο δομικός PPI διαμορφώθηκε στο 2,7% από 2,2% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,3%,

Η προσοχή στα στοιχεία του πληθωρισμού

Σημειώνεται πως τα στοιχεία για τον PPI έρχονται μια μέρα πριν από τις ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Σεπτέμβριο.

Οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία της Πέμπτης ώστε να εξακριβώσουν το κατά πόσο τα υψηλά επιτόκια της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έχουν αποκλιμακώσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία.

Ακόμα, οι ανακοινώσεις της Πέμπτης αναμένεται να δώσουν στους επενδυτές μια αίσθηση για το εάν η Fed πρόκειται να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα ή εάν θα συνεχίσει να διατηρεί «παγωμένα» τα επιτόκια της στα επίπεδα που είναι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: