Παραμένει αποκλεισμένο το YouTube στην Τουρκία

Παραμένει αποκλεισμένο το YouTube στην Τουρκία

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν διαμηνύει πως «εφαρμόζει αλλά δεν σέβεται» την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για αποκατάσταση της πρόσβασης στο Twitter.

Εξακολουθεί να παραμένει μη προσβάσιμος στην Τουρκία ο ιστότοπος του YouTube από τις 27 Μαρτίου, όταν η τουρκική κυβέρνηση διέταξε την απαγόρευση πρόσβασης σε αυτόν, επικαλούμενη λόγους «εθνικής ασφάλειας» μετά τη μετάδοση μιας υποκλαπείσας ηχογράφησης στην οποία Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρονται σε σχέδια στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου της Άγκυρας -που λίγο νωρίτερα είχε διατάξει την άρση του αποκλεισμού του μέσου κοινωνικής δικτύωσης- το YouTube θα παραμείνει μη προσβάσιμο στην Τουρκία όσο 15 αμφισβητούμενα βίντεο, μεταξύ των οποίων και εκείνο αυτής της συνάντησης, παραμένουν αναρτημένα σε αυτό.

Η απόφαση να αρθεί ο αποκλεισμός του YouTube, που είναι εφέσιμη, ελήφθη μετά την άρση πριν από δύο ημέρες της απαγόρευσης στην Τουρκία του Twitter, έπειτα από μία απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής της χώρας που την έκρινε αντίθετη στην ελευθερία της έκφρασης.

Ο αποκλεισμός του Twitter είχε αποφασιστεί κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Μαρτίου,μετά τη μετάδοση διαρροών που εμπλέκουν μέλη του περιβάλλοντός του σε πράξεις διαφθοράς.

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε δημόσια χθες την απόφαση για αποκατάσταση του Twitter. «Οφείλουμε βεβαίως να εφαρμόσουμε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά δεν τη σέβομαι», είπε ενώπιον των δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη.

Και οι δύο αποφάσεις αποκλεισμού μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν τις έντονες επικρίσεις προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χαρακτηρίστηκαν ως ένα βήμα πίσω στην προώθηση της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη:

Ερντογάν: Διεκδικεί την προεδρία της Τουρκίας

Το Twitter «επέστρεψε» στην Τουρκία

Ερντογάν: Ο δικτάτορας του Διαδικτύου

Νέο «ροζ» βίντεο αναστατώνει την Τουρκία