Παράταση στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Παράταση στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Παρατείνεται κατά 10 μήνες η έναρξη εφαρμογής των αλλαγών για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Παρατείνεται κατά 10 μήνες η έναρξη εφαρμογής των αλλαγών για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

Με την τροπολογία δίνεται παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου 2019 στην ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής αξιολόγησης για το εν λόγω επίδομα και την υποβολή της τελικής γνωμοδότησης στους συναρμόδιους υπουργούς. Αντίστοιχα, ορίζεται χρονικό όριο δύο μηνών μετά τη γνωμοδότηση της επιτροπής (δηλαδή έως τα τέλη Δεκεμβρίου) για την έκδοση της προβλεπόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα προσδιορίσει τους δικαιούχους, το ύψος, τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος. Μέχρι τότε το επίδομα θα εξακολουθεί να καταβάλλεται με το ισχύον καθεστώς, το οποίο κανονικά λήγει αυτόν τον μήνα.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η θέσπιση νέων χρονικών ορίων κρίνεται απαραίτητη λόγω της πολυπλοκότητας των υπό ρύθμιση ζητημάτων, καθώς και του χρονοβόρου χαρακτήρα της διαδικασίας καθορισμού των δικαιούχων, του τρόπου υπολογισμού και του ύψους του επιδόματος στη βάση διαβάθμισης της έκτασης και της συχνότητας έκθεσης των εκάστοτε δικαιούχων στους παράγοντες κινδύνου που επικρατούν στους χώρους εργασίας.

Σημειώνεται, ότι η συνέχιση καταβολής του επιδόματος αποτελεί βασικό αίτημα της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία πραγματοποίησε το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Ορισμένοι συγκεντρωμένοι εισέβαλαν στο κτίριο του υπουργείου και έκανε κατάληψη στον 4ο όροφο, προκειμένου να συναντηθούν με κάποιον από την ηγεσία του υπουργείου και να εκθέσουν τα αιτήματά τους. Τελικά, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας έγινε δεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος τους ενημέρωσε για την τροπολογία.