«Παράθυρο» συνεργασίας με τη Δύση ανοίγει η Συρία

«Παράθυρο» συνεργασίας με τη Δύση ανοίγει η Συρία

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει πως είναι «καλοδεχούμενη» η συμμαχία με ΗΠΑ και Βρετανία για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους».

«Η Συρία είναι έτοιμη για μια συνεργασία και έναν συντονισμό σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας βάσει της απόφασης 2170 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στα όσα ειπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την πιθανότητα συνεργασίας της Δύσης με το καθεστώς Άσαντ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της προέλασης του «Ισλαμικού Κράτους».

Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αν σε αυτή τη συμμαχία μπορούν να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Είναι καλοδεχούμενες». Ο Μουάλεμ επεσήμανε ότι η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ρόλο στον συντονισμό τυχόν αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο εσωτερικό της Συρίας, αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τη μάχη τους εναντίον των τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα η συριακή αντιαεροπορική άμυνα να βάλει εναντίον των αμερικανικών αεροσκαφών που θα επιχειρήσουν πλήγματα στο έδαφος της Συρίας, ο Μουάλεμ απάντησε: «Αυτό ενδέχεται να συμβεί, αν δεν υπάρχει προηγουμένως συνεργασία. Γι’ αυτό προτείνουμε μια διεθνή συνεργασία και συντονισμό ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια επίθεση» εναντίον της Συρίας.

Ο Σύρος υπουργός προειδοποίησε όμως ότι μόνο οι αεροπορικές επιδρομές δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του ΙΚ, ενώ υπογράμμισε ότι οι γειτονικές χώρες θα πρέπει να μοιραστούν τις πληροφορίες που διαθέτουν για τους τζιχαντιστές με τη Συρία.

Την πρόταση συνεργασίας της Συρίας στηρίζει σθεναρά και η Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε σήμερα τις δυτικές και τις αραβικές κυβερνήσεις να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και να συνεργαστούν μαζί του για να αντιμετωπιστούν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έκαναν με το Ισλαμικό Κράτος το ίδιος λάθος που είχαν κάνει με την αλ Κάιντα, η οποία δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980, όταν ισλαμιστές μαχητές στο Αφγανιστάν πολεμούσαν με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον τους Σοβιετικούς.

«Πιστεύω ότι οι δυτικοί πολιτικοί ήδη συνειδητοποιούν την αυξανόμενη και γρήγορα εξαπλούμενη απειλή της τρομοκρατίας», σημείωσε ο ρώσος υπουργός αναφερόμενος στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. «Και σύντομα θα πρέπει να επιλέξουν τι είναι πιο σημαντικό: μια αλλαγή του συριακού καθεστώτος για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους αντιπάθειες διακινδυνεύοντας μια επιδείνωση της κατάστασης πέραν από κάθε έλεγχο ή η εξεύρεση ρεαλιστικών τρόπων να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εναντίον της κοινής απειλής».

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να παραδέχονται «την αλήθεια την οποία εδώ και καιρό αναγνώριζαν σε ιδιωτικές τους συζητήσεις, ότι δηλαδή για την περιοχή και για τα συμφέροντα της Δύσης η βασική απειλή δεν είναι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά η πιθανή απειλή να καταλάβουν την εξουσία στη Συρία και σε άλλα κράτη στην περιοχή τρομοκράτες».

Από την πλευρά της η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και δεν σκοπεύει να τις ανανεώσει εξαιτίας της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το καθεστώς του προέδρου Άσαντ έχει διαπράξει μια απίστευτη αδικία με κάθε μορφή στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται επί τριάμισι χρόνια. Σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί», δήλωσε ο Μάρτιν Σέφερ. «Για να είμαστε ειλικρινείς είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι αυτό μπορεί να αγνοηθεί στο όνομα της ρεάλπολιτικ, βάσει της οποίας κάποιος θα έλεγε ότι τώρα που υπάρχει το ΙΚ, που είναι χειρότερο από τον Άσαντ, θα πρέπει να συμμαχήσουμε με αυτόν που δεν είναι πολύ κακός», πρόσθεσε.

«Αυτό είναι πολύ απλοϊκό. Δεν γνωρίζω για κάποιες σκέψεις ή συζητήσεις για μια συνεργασία με το καθεστώς του προέδρου Άσαντ», σημείωσε ο Σέφερ. «Δεν γνωρίζω για οποιαδήποτε πολιτική ή διπλωματική επαφή μεταξύ της Γερμανίας και της συριακής κυβέρνησης».

Καταδίκη του «Ισλαμικού Κράτους» από τον ΟΗΕ
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε σήμερα «τα ειδεχθή, εκτεταμένα» εγκλήματα που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ περιλαμβανομένων των φόνων, των σεξουαλικών εγκλημάτων και της στόχευσης ανθρώπων για θρησκευτικούς ή εθνοτικούς λόγους.

Έως και 670 κρατούμενοι στη φυλακή Μπάντους στην Μοσούλη σκοτώθηκαν στις 10 Ιουνίου από τους μαχητές του ΙΚ, αφού μεταφέρθηκαν με φορτηγά σε μια ερημική περιοχή και επιλέχθηκαν όσοι δεν ήταν σουνίτες, επεσήμανε η Πιλάι σε ανακοίνωσή της, επικαλούμενη τις μαρτυρίες επιζώντων και αυτοπτών μαρτύρων της «σφαγής» στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

«Αυτές οι εν ψυχρώ, συστηματικές και σκόπιμες δολοφονίες πολιτών, αφού έχουν επιλεχθεί εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Πιλάι.

Ακόμη, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος «για εθνοτική και θρησκευτική κάθαρση στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του», ενώ ζήτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα αυτά.

Διαβάστε ακόμη:

Άλλο ένα καίριο πλήγμα κατά του Άσαντ πέτυχε το «Ισλαμικό Κράτος»

Πώς η «μαύρη» αγορά πετρελαίου χρηματοδοτεί το «Ισλαμικό Κράτος»

ΗΠΑ: «Το Ισλαμικό Κράτος ξεπερνά όσα γνωρίζουμε»

Οι «παγίδες» των νέων αμερικανικών βομβαρδισμών στο Ιράκ

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη