Παρέμβαση Mr. Chobani που πλούτισε από το ελληνικό γιαούρτι: Ένας πληθωρισμός υπάρχει… της απληστίας

Παρέμβαση Mr. Chobani που πλούτισε από το ελληνικό γιαούρτι: Ένας πληθωρισμός υπάρχει… της απληστίας
Hamdi Ulukaya, Founder, CEO, and Chairman, Chobani, speaks during the Milken Institute Global Conference on May 2, 2022 in Beverly Hills, California. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP) Photo: AFP
«Πιστεύω ότι οι παρασκευαστές τροφίμων πρέπει να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται οικονομικά», δήλωσε ο Mr Chobani

Ανησυχητικές βρίσκει τις επίμονες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, παρά την πτώση των τιμών των βασικών προϊόντων, ο διευθύνων σύμβουλος της Chobani, Hamdi Ulukaya, γνωστός από τη δικαστική διαμάχη που είχε με τη δική μας ΦΑΓΕ.

Όπως επισημαίνει, για αυτές εν μέρει ευθύνονται οι εταιρικές αποφάσεις.

«Φυσικά πρέπει να μετακυλιστούν κάποιες αυξήσεις στους πελάτες, αλλά αυτές οι εισροές μειώνονται ξανά και αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στην τιμή των αγαθών», είπε ο Ulukaya στο CNN, συμπληρώνοντας:

«Πιστεύω ότι οι παρασκευαστές τροφίμων πρέπει να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται οικονομικά», είπε, διερωτώμενος εάν οι εταιρείες «υποκύπτουν στις πιέσεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς που απαιτούν ανάπτυξη και ισχυρούς δείκτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ λοιπόν οι πολιτικοί κατηγορούν εδώ και καιρό τις εταιρείες για την εκτίναξη στις τιμές, η ιδέα ότι ο πληθωρισμός μπορεί να προκαλείται από περιθώρια κέρδους και όχι από ελλείψεις σε εμπορεύματα, αυξήσεις μισθών ή άλλες μακροοικονομικές συνθήκες, κερδίζει έδαφος μεταξύ των κυρίαρχων οικονομολόγων.

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές των εμπορευμάτων, ιδιαίτερα στα τρόφιμα και την ενέργεια, εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι οικονομίες είναι αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος εργασίας, καθώς οι μισθοί αυξάνονται λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού μετά την πανδημία. Ωστόσο, τα περιθώρια κέρδους παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε και το 2023, με εταιρείες όπως η Nestlé να επικαλούνται την «υπεύθυνη τιμολόγηση» για να εξηγήσουν την ικανότητά τους να διατηρούν τα έσοδα παρά τον πληθωρισμό.

Οι τιμές των τροφίμων αρχίζουν επιτέλους να μειώνονται στις ΗΠΑ, με την έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαρτίου να δείχνει την πρώτη μηνιαία πτώση στις τιμές των παντοπωλείων από τον Σεπτέμβριο του 2020. (Ο δείκτης «τρόφιμα στο σπίτι» εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 8,3% σε ετήσια βάση).

Στην Ευρώπη, ωστόσο, η εικόνα είναι πολύ λιγότερο ρόδινη, καθώς το κόστος των τροφίμων εξακολουθεί να είναι υψηλό παρά την πτώση του πληθωρισμού συνολικά.

Ενώ οι τιμές στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 6,9% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 15,4% την ίδια περίοδο. Οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναγνωρίζουν πλέον τα περιθώρια κέρδους ως θεμελιώδη αιτία πίσω από τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάλιστα, το τοπίο είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα, καθώς οι αναλυτές της γερμανικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας Allianz προβλέπουν τον Απρίλιο ότι οι τιμές των τροφίμων θα συνεισέφεραν σχεδόν στο 30% του ευρωπαϊκού πληθωρισμού φέτος, από 15% το 2021.

Η έκθεση της Allianz επισημαίνει επίσης ότι ο πληθωρισμός της απληστίας παίζει «μικρό αλλά σημαντικό» ρόλο στις τιμές των τροφίμων.

Οι αναλυτές της εταιρείας σημειώνουν ωστόσο ότι το μερίδιο των τροφίμων στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό που είναι «ανεξήγητο» -με άλλα λόγια, δεν οφείλεται σε αυξήσεις στις τιμές παραγωγού ή ενέργειας- έχει «αυξηθεί αισθητά».

Η διαμάχη με τη ΦΑΓΕ

Το 2014 ήταν και η χρονιά, όμως, που ο Mr. Chobani δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα στη φήμη του, όταν το βρετανικό ανώτατο δικαστήριο αρνήθηκε τη διαδικασία αναίρεσης της εφετειακής απόφασης για την απαγόρευση ονομασίας του Chobani ως «Greek Yogurt», αφού ο Ulukaya προσπαθούσε να πουλήσει στην αγορά της χώρας γιαούρτι παρασκευασμένο στις ΗΠΑ ως… ελληνικό.

Η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε τα ασφαλιστικά μέτρα της ΦΑΓΕ, η οποία είχε καταγγείλει την πρακτική του τούρκου επιχειρηματία ως προσβολή της ελληνικής διάκρισης στα προϊόντα του. Αυτή ήταν η οριστική και τελεσίδικη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία και ξεκαθάριζε τη διαδικασία στράγγισης του γιαουρτιού η οποία αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος, δεν περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά και πάνω από όλα παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: