Παρέμβαση στήριξης στην ΕΚΤ

Παρέμβαση στήριξης στην ΕΚΤ

Κορυφαίοι οικονομολόγοι τάσσονται υπέρ της αγοράς ομολόγων δίχως περιορισμούς από υπερχρεωμένες χώρες.

Δημόσια παρέμβαση για στήριξη της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περί αγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών χωρίς περιορισμούς κάνουν κορυφαίοι οικονομολόγοι που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Την έκκληση για την στήριξη της ΕΚΤ, η οποία έχει αποσταλεί σε οικονομολόγους σε όλο τον κόσμο, υπογράφουν -σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel– ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ, το πρώην μέλος της επιτροπής «σοφών» Μπεατρίτσε Βέντερ Ντι Μάουρο και οι καθηγητές Φραντσέσκο Τζιαβάτζι, Ρίτσαρντ Πόρτες, Τσαρλς Γουίπλοζ.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι παγκοσμίως η συντριπτική πλειονότητα τάσσεται υπέρ του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Φράτσερ και συμπλήρωσε ότι ήδη έχουν υπογράψει πάνω από 100 οικονομολόγοι, πολλοί εκ των οποίων Γερμανοί.

Διαβάστε: Στο «κόκκινο» παραμένει το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

Στην έκκλησή τους οι οικονομολόγοι εξέφρασαν την βαθιά ανησυχία τους για τις επιθέσεις ορισμένων οικονομολόγων και πολιτικών κατά της ΕΚΤ και της πολιτικής που ακολουθεί, ανέφεραν πως θεωρούν ότι οι επιθέσεις αυτές είναι λανθασμένες επί του περιεχομένου, άστοχες ως προς τις προθέσεις και επιβλαβείς για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Επαίνεσαν μάλιστα την πρωτοβουλία του Μάριο Ντράγκι ως μια από τις πιο εύστοχες και επιτυχημένες αποφάσεις οικονομικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών, η οποία διασφάλισε την επιβίωση του ευρώ και βελτίωσε τις προοπτικές της οικονομίας στην ευρωζώνη.

Ο γνωστός οικονομολόγος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν, όταν ρωτήθηκε δεν αμφισβήτησε ότι η απόφαση του κ. Ντράγκι καθησύχασε τις αγορές, αλλά σημείωσε ότι τις απώλειες της ΕΚΤ θα κληθούν στο τέλος να πληρώσουν οι υγιείς οικονομίες της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ