Παραίτηση του Ουκρανού υπουργού Άμυνας

Παραίτηση του Ουκρανού υπουργού Άμυνας

Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία αλλάζει τις ισορροπίες στην «εύθραυστη» ουκρανική κυβέρνηση - Δολοφονία υυψηλόβαθμου στελέχους του ουκρανικού ακροδεξιού κινήματος «Δεξιός Τομέας».

Δεκτή έκανε το το κοινοβούλιο της Ουκρανίας την παραίτηση που υπέβαλε ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της χώρας, Ίγκορ Τενιούκ,με αφορμή τις επικρίσεις που δέχτηκε για τους χειρισμούς του στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Με δεδομένο ότι σε κάποιους ενδέχεται να μην αρέσουν οι ενέργειες που αναλαμβάνω, δεν θα προσκολληθώ στη θέση. Αν η ηγεσία έχει διαφορετική άποψη για τα τρέχοντα γεγονότα και άλλους υποψήφιους, εγώ, ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας στρατηγός Τενιούκ υποβάλω την παραίτησή μου», δήλωσε ο Τενιούκ στους Ουκρανούς βουλευτές, μία ημέρα αφού το Κίεβο άρχισε να απομακρύνει τα στρατεύματά του από τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι Ουκρανοί βουλευτές, που αρχικά δεν δέχτηκαν την παραίτηση του Τενιούκ, προχώρησαν σε νέα ψηφοφορία μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων και του προέδρου του κοινοβουλίου και προσωρινού προέδρου της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, και έκαναν αποδεκτή την αποπομπή του Τενιούκ. Αμέσως μετά το κοινοβούλιο, μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, εξέλεξε νέο υπουργό Άμυνας, με 251 ψήφους, τον Μιχαΐλο Κόβαλ, τον επικεφαλής της συνοριοφυλακής της Ουκρανίας. Ο Κόβαλ υπηρετούσε στην Κριμαία και μάλιστα στις αρχές Μαρτίου είχε συλληφθεί και κρατηθεί για μικρό χρονικό διάστημα από τις φιλορωσικές δυνάμεις.

Την παραίτησή του υπέβαλε χθες και ο Σεργκέι Κουνίτσιν, εκπρόσωπος του προέδρου Τουρτσίνοφ, για να διαμαρτυρηθεί για την απραξία, όπως την χαρακτήρισε, των αρχών του Κιέβου στο θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Ντρέπομαι για όλα αυτά», δήλωσε ο Κουνίτσιν, βουλευτής του κόμματος Ουντάρ του πρώην πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοινώνοντας την παραίτησή του κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στο πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Ουκρανίας.

«Η διαταγή της απομάκρυνσης των δυνάμεών μας από την Κριμαία υπογράφηκε μόλις σήμερα (Δευτέρα). Όμως αύριο δεν θα υπάρχει πλέον κανένας για να απομακρυνθεί! Κάθε ημέρα οι στρατιωτικοί μας κρατούνται όμηροι, ενώ εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να συγκαλούμε συνεδριάσεις και συζητήσεις», δήλωσε ο Κουνίτσιν, βετεράνος ο ίδιος του πολέμου της Ρωσίας στο Αφγανιστάν. Πρόσθεσε ότι έχει μάταια υποβάλει πολλές προτάσεις στην ουκρανική κυβέρνηση, ακόμη και πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ώστε να διατηρηθεί η Κριμαία στους κόλπους της Ουκρανίας, μεταξύ αυτών και την υιοθέτηση ενός νόμου για τη ρωσική γλώσσα, αλλά και τη δημιουργία μιας ειδικής οικονομικής ζώνης. «Ντρέπομαι που συμμετείχα σε αυτό χωρίς να μπορώ να κάνω τίποτε», κατέληξε ο Κουνίτσιν.

Ανησυχία από το ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ ανησυχεί ιδιαίτερα για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει έτοιμα σχέδια για την υπεράσπιση των χωρών μελών της Συμμαχίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Άντερς Φο Ράσμουσεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς. «Όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπορούν να είναι βέβαιοι για την αποφασιστικότητά μας να παρέχουμε αποτελεσματική άμυνα. Έχουμε έτοιμα σχέδια για να παράσχουμε αποτελεσματική άμυνα στους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία συζητά με το Κίεβο τρόπους για να ενισχύσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Δολοφονία υψηλόβαθμου στελέχους του «Δεξιού Τομέα»
Νεκρός έπεσε ο Ολεξάντρ Μουζίτσκο, γνωστός και ως Σάσκο Λε Μπλαν, επικεφαλής του ακροδεξιού κινήματος «Δεξιός Τομέας» στη δυτική Ουκρανία, στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς οι οποίοι προσπάθησαν να τον συλλάβουν στην πόλη Ρόβνο, στα δυτικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία επικαλούνται ρωσικές δικαστικές αρχές, εναντίον του Μουζίτσκο είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα έρευνας από τη Ρωσία, η οποία τον κατηγορεί ότι το 2000 συμμετείχε σε μάχες στην Τσετσενία στο πλευρό των αυτονομιστών ισλαμιστών και ότι ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 20 Ρώσων στρατιωτών.

Ο Μουζίτσκο, ένας ογκώδης άνδρας, είχε γίνει γνωστός αφού ανέβασε στον ιστότοπο YouTube δύο βίντεο στα οποία φαινόταν να εξυβρίζει το δημοτικό συμβούλιο της Ρόβνο και να χαστουκίζει έναν εισαγγελέα.

Διαβάστε ακόμη:

Διπλωματικό «παζάρι» των G7 για την Ουκρανία

Στην Κριμαία ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Κατάληψη βάσης με ελικόπτερα και τεθωρακισμένα στην Κριμαία

Οι πραγματικές συνέπειες των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία