Διπλωματικό «παζάρι» των G7 για την Ουκρανία

Διπλωματικό «παζάρι» των G7 για την Ουκρανία

Με αποκλεισμό της Ρωσίας από τη διάσκεψη των G8 και νέες κυρώσεις απειλεί η Δύση- «Δεν είναι και μεγάλη τραγωδία», απαντά ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Κλιμάκωση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας σε περίπτωση περαιτέρω αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας αποφάσισε να εφαρμόσει η «Ομάδα των Επτά» πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά οικονομιών του κόσμου (G7).

Στη Σύνοδο Κορυφής που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες στη Χάγη, στο περιθώριο της διεθνούς Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, η G7 ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή της ότι σε αντίδραση για την παραβίαση από μέρους της Ρωσίας της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, τα κράτη μέλη της επέβαλαν διάφορες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και προσώπων και οντοτήτων που θεωρούν ότι ευθύνονται για τις ρωσικές ενέργειες.

«Παραμένουμε έτοιμοι να εντείνουμε τις ενέργειές μας, περιλαμβανομένης της επιβολής συντονισμένων τομεακών κυρώσεων που θα έχουν όλο και πιο σοβαρές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία, εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει την κατάσταση αυτή», επισημαίνει η ανακοίνωση της G7, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται επίσης κι αυτό που όλοι εδώ και καιρό υποπτεύονταν, ότι η G7 θα συνεδριάσει άνευ της Ρωσίας στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο, ακυρώνοντας την προγραμματισμένη σύνοδο της G8 στο Σότσι της Ρωσίας. «Η G8 αντιπροσωπεύει ένα ορισμένο σύστημα αξιών, και αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία δεν μπορεί να λάβει μέρος», ανέφερε διπλωματική πηγή. Η ίδια διπλωματική πηγή επεσήμανε ότι η G7 δεν αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας, αλλά την αντικατάσταση της συνόδου κορυφής της G8 του 2014.

Με μήνυμα του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι επιβεβαίωσε ότι η G7 θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

Ρωσία: «Δεν είναι και μεγάλη τραγωδία»
Την εκτίμηση ότι ο ενδεχόμενος αποκλεισμός της Ρωσίας από την G8 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας δεν θα αποτελέσει «μια μεγάλη τραγωδία» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Εάν οι εταίροι μας των δυτικών χωρών πιστεύουν ότι αυτή η σύνθεση είναι ξεπερασμένη, ας είναι», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Εμείς δεν εξαρτώμεθα από αυτό το σχήμα και για εμάς, δεν θα ήταν μια μεγάλη τραγωδία εάν δεν συγκληθεί η σύνοδος κορυφής στο Σότσι. Η G8 αποτελεί μια ανεπίσημη ομάδα. Κανείς δε μπορεί να αποβάλει κάποιον άλλο από αυτή», επεσήμανε ο Λαβρόφ, που εκπροσώπησε τη Ρωσία στη Σύνοδο Πυρηνικής Ασφάλειας αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν ακύρωσε τη συμμετοχή του, προσθέτοντας ότι η Ρωσία εκτιμά ότι αυτό «δεν θα είναι πρόβλημα».

«Όλα τα σημαντικά θέματα συζητούνται στη G20», είπε ο Λαβρόφ. «Θα έπρεπε να αναγνωριστεί αυτό, ότι η Κριμαία έχει δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και ότι η απόφαση να ζητήσει την προσάρτησή της στη Ρωσία έχει επιπτώσεις τόσο στο λαό της Κριμαίας όσο και σε εμάς».

«Όσον αφορά τις επαφές με τις χώρες της G8 είμαστε έτοιμοι να έχουμε τέτοιες επαφές σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου του ανώτατου. Ενδιαφερόμαστε για αυτές και πιστεύουμε ότι η επιφυλακτικότητα των άλλων χωρών να συνεχίσουν τον διάλογο είναι αντιπαραγωγική για εμάς αλλά και για τους ίδιους τους εταίρους μας», δήλωσε κατεβάζοντας τους τόνους σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια στο «τραπέζι» των συζητήσεων
Τα κράτη μέλη της G7 πρόκειται να συζητήσουν τρόπους για να μειωθεί η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας τις προσεχείς εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται σε αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας στην οποία προχώρησε η Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της G7 η οποία οργανώθηκε εσπευσμένα στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη της Ολλανδίας.

Ο Χέιγκ επισήμανε ότι η απόφαση να γίνει η Σύνοδος Κορυφής των πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών φέτος ερήμην της Ρωσίας αποτελεί «ασφαλώς ένα τεράστιο πλήγμα για τη G8, εννοώ ότι δεν υπάρχει G8 φέτος. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε με μεγάλη σαφήνεια στη Σύνοδο ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει στο άμεσο μέλλον».

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία
Το νομοσχέδιο για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, ενέκρινε τη Δευτέρα η Γερουσία των ΗΠΑ. Με ψήφους 78 υπέρ και 17 κατά, η Γερουσία έθεσε τις βάσεις για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο που αφορά στο πρόγραμμα βοήθειας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων, την παροχή 150 εκατομμυρίων δολαρίων για βοήθεια προς την Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες και την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους και Ουκρανούς που είναι υπόλογοι για διαφθορά, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την υπονόμευση της σταθερότητας στην Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο επίσης περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στις οποίες αντιτίθενται πολύ Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου, ωστόσο αυτές δεν περιλαμβάνονται σε μια άλλη εκδοχή του νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτι που μπορεί να περιπλέξει τη διαδικασία χορήγησης βοήθειας στην Ουκρανία, αναφέρει το Ρόιτερς.

Την ίδια ώρα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε πως μια ενδεχόμενη ρωσική επέμβαση στην ανατολική ή στη νότια Ουκρανία θα πυροδοτήσει ξεκάθαρα επιπλέον κυρώσεις, όπως και το ενδεχόμενο να ξεσπάσει βία στην Κριμαία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Υπό το φόβο της κλιμάκωσης

Στην Κριμαία ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Κατάληψη βάσης με ελικόπτερα και τεθωρακισμένα στην Κριμαία

Οι πραγματικές συνέπειες των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία

Ψυχρός «πόλεμος» κυρώσεων

Κίνηση-ματ από τον νούμερο ένα Ρώσο «ολιγάρχη»