Παραιτήθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι

Παραιτήθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι
epa07455264 European Central Bank President Mario Draghi arrives for the European Council Summit in Brussels, Belgium, 22 March 2019. European Union leaders on 21 March agreed to extend Brexit until 22 May 2019 if British MPs will approve Brexit agreement next week. If British Prime Minister May will lose the vote on Brexit deal for the third time, the delay will be until 12 April. EPA/JULIEN WARNAND / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός καλείται από τον πρόεδρο να παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, που του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ανέφερε σε ανακοίνωση η ιταλική προεδρία.

Η ανακoίνωση δεν αναφέρει αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η εξέλιξη αυτή οριστικοποιεί τη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο, κάτι που αναμένεται μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 9 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της για αντιμετώπιση των τρεχόντων θεμάτων, ανέφερε χαρακτηριστικά η δήλωση από το προεδρικό μέγαρο.

Η συνάντηση Ματαρέλα-Ντράγκι ήταν διαδικαστική και κράτησε λιγότερο από 40 λεπτά της ώρας.

Θα ακολουθήσουν εντός της ημέρας συναντήσεις του προέδρου Ματαρέλα με τους προέδρους της βουλής και της γερουσίας για την προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών. Θα πρέπει να υπάρξει μια έστω τυπική διερεύνηση εάν μπορεί να προκύψει κάποια κυβερνητική πλειοψηφία που να θωρείται βιώσιμη, προτού διαλυθεί η βουλή και προκηρυχθούν οι εκλογές.

Στη 1 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, αναμένεται ξανά στο κοινοβούλιο ο κ. Ντράγκι, ύστερα από την πρωινή του σύντοιμη δήλωση από το βήμα ότι θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο ώστε να ανακοινώσει στον κ. Ματαρέλα τις αποφάσεις του.

Ο ιταλικός Τύπος σχολιάζει ότι η Ιταλία ετοιμάζεται για κάτι εξαιρετικά σπάνιο στην πολιτική ιστορία της χώρας, δηλαδή μια προεκλογική εκστρατεία εν μέσω καλοκαιριού. Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα La Repubblica, οι εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν για τις 2 ή 9 Οκτωβρίου. Κατά την κρατική τηλεόραση πιθανή ημερομηνία είναι και η 25η Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Ντράγκι υποχρεώνεται να αποχωρήσει καθώς τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού απέσυραν την υποστήριξή του στην κυβέρνησή του.