ΠΑΣΟΚ: Η… μοναξιά Ανδρουλάκη και τα στελέχη που ζητούν άμεσα εκλογές

ΠΑΣΟΚ: Η… μοναξιά Ανδρουλάκη και τα στελέχη που ζητούν άμεσα εκλογές
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης (Δ) μιλάει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, στα γραφεία του κόμματος, την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται απομονωμένος, καθώς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απαιτούν άμεσες εσωκομματικές εκλογές.

Γεμάτη αβεβαιότητα φαίνεται η επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να δέχεται σκληρή κριτική και τα στελέχη να ζητούν άμεσες εκλογές. Οι εξελίξεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου θα καθορίσουν το μέλλον του κόμματος και την πορεία του προς την ενότητα ή την αντιπαράθεση.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος, ο κ. Ανδρουλάκης, απαντώντας στις πιέσεις για κάλπες εντός του 2024, δήλωσε ότι οι όποιες αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου. Απέφυγε, ωστόσο, να αποκαλύψει τα σχέδιά του για δημοψήφισμα στη βάση του κόμματος.

Στην κοινή συνεδρίαση εκφράστηκαν ανησυχίες και διαφωνίες για την ηγεσία και τη λειτουργία του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη συζήτηση «γόνιμη» και τόνισε ότι θα προσπαθήσει η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι ενωτική.

«Πυρά» κατά των αμφισβητιών

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε ορισμένους για συμφέροντα και «Πόντιους Πιλάτους» που δεν πήραν τον λόγο στην κοινοβουλευτική ομάδα. Τόνισε ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν αίσθηση πλήρους ταπείνωσης για να πετύχουν άλλους σκοπούς.

Ο κ. Ανδρουλάκης παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη αλλά επέμεινε ότι η άνοδος του κόμματος στις ευρωεκλογές δεν είναι ήττα. Ανέλαβε την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες της παράταξης αλλά επικεντρώθηκε στην κριτική κατά στελεχών του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονες Αντιδράσεις

Η τοποθέτηση του Ανδρουλάκη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εξέφρασαν την ανάγκη για άμεσες εσωκομματικές εκλογές και κριτική για τη λειτουργία του κόμματος.

Ο «Δεν είμαστε ΚΚΣΕ για να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά. Προσωπικά, δεν δέχομαι τίποτα από όσα άκουσα. Είμαστε, με αυτά που ακούω, σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι», είπε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Ευθυμίου.

Ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε «κάλπη αναγέννησης» το συντομότερο δυνατόν, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι δεν συμβιβάζεται με ένα κόμμα του 13% ή του 15%.

Η Μιλένα Αποστολάκη και άλλοι βουλευτές εξέφρασαν την ανάγκη για ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση.

Χάρης Δούκας: «Θέλω το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει το στοίχημα»

«Aν το βιβλίο μιλάει για την κατεύθυνση των κομμάτων το 2050, εγώ θέλω ο χώρος στον οποίο πάντα ανήκω, θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, για τις αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Ο κ. Δούκας μίλησε χθες στη παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη “Τι Δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;», στη Τεχνόπολη όπου ανέφερε ακόμη ότι «οι συγκλίσεις για την Κεντροαριστερά γίνονται στις γειτονιές, όπως συνηθίζω να λέω. Όπως είναι γνωστό η δημοτική παράταξη που κέρδισε τις εκλογές στην Αθήνα έχει ως κορμό το ΠΑΣΟΚ αλλά και συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συνύπαρξη δυνάμεων. Δεν επικράτησε απλώς εκλογικά, ευκαιριακά, αλλά είναι μια στρατηγική συνεργασία που συνεχίζεται και μετά, στην οποία ενώνονται οι κύριες κατευθύνσεις πολιτικής εφαρμογής στον δήμο, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι χωρίς κόστος. Έγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Όμως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ».

Επίσης υπογράμμισε πως «ο χρόνος των εξελίξεων δεν είναι ευθύγραμμος, στατικός χώρος, απεριόριστος. Μου λένε ορισμένοι. Ας αφήσουμε τα πράγματα να ωριμάζουν σιγά-σιγά, ας υπομένουμε αυτή τη διαδικασία στασιμότητας. ‘Αφησε τη σήψη να εξελίσσεται. Κάθισε στο γραφείο σου αναπαυτικά και μην ασχολείσαι. Μου επιτέθηκαν μάλιστα επειδή τολμάω ακόμα και να αγωνιώ».

Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε πως απέναντι σε αυτές τις απόψεις, υποστηρίζει μια διαφορετική κλίμακα χρόνου. «Η ιστορία γράφεται με ασυνέχειες και τομές που αλλάζουν τον ρου των εξελίξεων. Χρειάζεται ένα άλμα γρηγορότερο από τη φθορά, που λέει και ο Ελύτης», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: