Πάστορας μάζεψε 3,2 εκατ. δολάρια για επενδύσεις σε cryptos με «εντολή του Θεού» – Με αυτά, ανακαίνισε το σπίτι του

Πάστορας μάζεψε 3,2 εκατ. δολάρια για επενδύσεις σε cryptos με «εντολή του Θεού» – Με αυτά, ανακαίνισε το σπίτι του
Cryptocurrency digital currency exchange, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Είπε ότι ο Θεός τον οδήγησε να ανοίξει το INDXcoin και τον έπεισε ότι ήταν ένα ασφαλές και κερδοφόρο επενδυτικό εγχείρημα.

Ένας πάστορας του Ντένβερ των ΗΠΑ, o Ελί Ρεγκαλάντο, είχε ένα συναρπαστικό μήνυμα για το εκκλησίασμά του πριν από λίγους μήνες, όταν η αμερικανική οικονομία βίωνε το σοκ από τις καταρρεύσεις τραπεζών όπως η Signature Bank.

Ο ίδιος είπε πως πρέπει να εξεταστούν επενδυτικές επιλογές πέρα από τις τράπεζες και υποστήριξε πως έβαζε «τις ράγες για τη μεταφορά πλούτου από τον Θεό».

Λίγο αργότερα, ο Ρεγκαλάντο και η σύζυγός του, Κέιτλιν Ρεγκαλάντο, λάνσαραν ένα κρυπτονόμισμα, το INDXcoin, και άρχισαν να το πωλούν στα μέλη της εκκλησίας του Victorious Grace Church και σε άλλες χριστιανικές κοινότητες στην περιοχή του Ντένβερ. Το πωλούσαν μέσω του Kingdom Wealth Exchange, μιας διαδικτυακής αγοράς κρυπτονομισμάτων που δημιούργησε, ήλεγχε και διαχειριζόταν ο ίδιος.

Το ζευγάρι συγκέντρωσε περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια δολάρια από περισσότερους από 300 επενδυτές, ανέφερε ο Τανγκ Τσανγκ, επίτροπος ασφαλείας του Κολοράντο, σε αστική καταγγελία. Τα χρήματα αυτά πληρώθηκαν επίσης για την ανακαίνιση του σπιτιού του ζευγαριού στο Ντένβερ, σύμφωνα με την καταγγελία.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την Παρασκευή – αρκετές ημέρες μετά την κατάθεση των αστικών κατηγοριών – ο Έλι Ρεγκαλάντο δεν αμφισβήτησε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του επωφελήθηκαν από το εγχείρημα.

«Οι κατηγορίες είναι ότι η Κέιτλιν και εγώ βάλαμε στην τσέπη 1,3 εκατομμύρια δολάρια και θέλω απλώς να βγω και να πω ότι αυτές οι κατηγορίες είναι αληθινές», είπε και πρόσθεσε: «Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια πήγαν σε μια ανακαίνιση του σπιτιού που μας είπε ο Κύριος να κάνουμε» πρόσθεσε, όπως μετέδωσε το CNN.

Το Τμήμα Κεφαλαιαγοράς του Κολοράντο άρχισε να ερευνά το ζευγάρι αφού έλαβε καταγγελίες από έναν ανώνυμο επενδυτή.

Ο Τσαν υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα κατηγορίες για αστική απάτη εναντίον του πάστορα και της Κέιτλιν Ρεγκαλάντο, κατηγορώντας τους για παραβίαση των διατάξεων περί καταπολέμησης της απάτης, αδειοδότησης και εγγραφής του νόμου περί κινητών αξιών της πολιτείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δηλώσεις σε βίντεο, ο Ρεγκαλάντοο έχει πει ότι ο Θεός τον οδήγησε να ανοίξει το INDXcoin και τον έπεισε ότι ήταν ένα ασφαλές και κερδοφόρο επενδυτικό εγχείρημα. Είπε στους επενδυτές ότι τα INDXcoins «ήταν ιδιαίτερα περιζήτητα και προσέφεραν μια απαράμιλλη αναλογία κινδύνου προς απόδοση» αναφέρει η καταγγελία.

Αλλά η πολιτεία λέει ότι το INDXcoin δεν υποστηριζόταν από περιουσιακά στοιχεία, καθιστώντας το ένα επικίνδυνο νόμισμα. Δεν υπήρχε αγορά γι’ αυτό ή ενδιαφέρον γι’ αυτό πέρα από τη δεξαμενή των επενδυτών του, ανέφερε η καταγγελία.

Το ζευγάρι χρησιμοποιούσε τεχνικούς όρους για να μπερδέψουν τους επενδυτές και τους έκανε να πιστέψουν ότι η αξία των νομισμάτων ήταν μεταξύ 10 και 12 δολαρίων, παρόλο που αγοράζονταν για 1,50 δολάρια ή, μερικές φορές, χαρίζονταν, σύμφωνα με την καταγγελία.

«Ο Ρεγκαλάντο εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη και την πίστη της δικής του χριστιανικής κοινότητας για να τους πλασάρει εξωφρενικές υποσχέσεις πλούτου όταν τους πουλούσε ουσιαστικά άχρηστα κρυπτονομίσματα», ανέφερε ο Τσαν σε δήλωσή του.

Όταν το INDXcoin απέτυχε να αποφέρει οικονομικές αποδόσεις, ο Ελί Ρεγκαλάντο δημοσίευσε βίντεο που καθησύχαζε τους επενδυτές και έλεγε, σύμφωνα με την καταγγελία, ότι απλώς «έπρεπε να περιμένουν να ξεδιπλωθεί το σχέδιο του Θεού».

Τα χρέη στην εφορία

Στο βίντεό του την περασμένη εβδομάδα, ο Ρεγκαλάντο απάντησε στις κατηγορίες και αναγνώρισε ότι οι άνθρωποι που αγόρασαν το INDXcoin έχουν κολλήσει επειδή δεν μπορούν να το πουλήσουν.

«Η τεχνολογία του ανταλλακτηρίου απέτυχε. Τα πράγματα πήραν την κάτω βόλτα. Και από εκείνο το σημείο και μετά, απλά περιμένουμε τον Κύριο. Ξέρω ότι αυτό φαίνεται άσχημο. Ξέρω ότι φαίνεται τρομερό» πρόσθεσε.

Ο Ρεγκαλάντο είπε επίσης ότι ο ίδιος και η σύζυγός του χρησιμοποίησαν περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια από τα κεφάλαια των επενδυτών τους για να πληρώσουν φόρους στην εφορία.

Επανέλαβε ότι ο Θεός οδήγησε τον ίδιο και τη σύζυγό του να εγκαταλείψουν την εταιρεία μάρκετινγκ το 2021, να ασχοληθούν με τα κρυπτονομίσματα και να πολλαπλασιάσουν τα χρήματα των επενδυτών. Ο Θεός τους είπε να τον εμπιστευτούν για να τους παράσχει τα κεφάλαια, είπε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επενδυτές άρχισαν να στέλνουν χρήματα τον Ιούνιο του 2022 μέσω του λογαριασμού Venmo του Ρεγκαλάντο ή μέσω εμβασμάτων, πολύ πριν ο Ρεγκαλάντο ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συναλλαγών τον Απρίλιο.

Δεν είναι σαφές πότε ένας επενδυτής παραπονέθηκε για πρώτη φορά στους κρατικούς αξιωματούχους.

Τον Νοέμβριο, ο Ρεγκαλάντο ανακοίνωσε ότι τα δίκτυα INDXcoin και Kingdom Wealth Exchange δεν λειτουργούν και ζήτησε από τους ανθρώπους να «σταματήσουν να κυβερνώνται από τον μαμωνά (κυνηγώντας τον υλικό πλούτο)».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η θεία παρέμβαση θα διασώσει αυτόν και τους επενδυτές του.

«Είτε άκουσα λάθος τον Θεό, είτε ο Θεός δεν έχει τελειώσει ακόμα με αυτό το έργο και πρόκειται να κάνει κάτι καινούργιο», είπε στο βίντεο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.«Αυτό για το οποίο προσευχόμαστε και αυτό για το οποίο πιστεύουμε ακόμα, είναι ότι ο Θεός θα κάνει ένα θαύμα. Ο Θεός θα κάνει ένα θαύμα στον οικονομικό τομέα και ότι όλοι που επένδυσαν θα μπορέσουν να λάβουν πίσω τα χρήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnn.com