PepsiCo: Σχέδια για εξαγορά της SodaStream έναντι 3,2 δισ. δολαρίων

PepsiCo: Σχέδια για εξαγορά της SodaStream έναντι 3,2 δισ. δολαρίων

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2019.

Η PepsiCo συμφώνησε στην αγορά της εταιρείας παραγωγής ανθρακούχου νερού, SodaStream, έναντι 3,2 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση του γίγαντα των σνακ και ποτών προς μια κατεύθυνση πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, ανάλογα με το πότε θα την εγκρίνουν οι νομοθέτες και οι μέτοχοι της SodaStream. Η τελευταία θα λειτουργεί ως ένα ανεξάρτητο παράρτημα, και η τωρινή διοικητική ομάδα της θα παραμείνει ανέπαφη- μια ρύθμιση που και οι δύο εταιρείες συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη για να διατηρήσει η ισραηλινή εταιρεία την επιχειρηματική της κουλτούρα.

Η εταιρεία SodaStream, με έδρα το Τελ Αβίβ, κατασκευάζει ένα μηχάνημα, μέσω του οποίου οι καταναλωτές μπορούν να φτιάξουν τα δικά τους ανθρακούχα ποτά, στο σπίτι τους. Για την SodaStream η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί σημαντική ευκαιρία καθώς της δίνεται η δυνατότητα να εξαπλωθεί μέσω του παγκόσμιου δικτύου που διαθέτει η PepsiCo.

Για την PepsiCo, η SodaStream επιτρέπει την είσοδό της σε αυτό που ο CEO της PepsiCo, Hugh Johnston, αποκαλεί «τη δημιουργία ποτού στο σπίτι», μια νέα αγορά για την εταιρεία αναψυκτικών. «Θεωρούμε πραγματικά ότι οι δύο εταιρείες ταιριάζουν με πολλούς τρόπους». Με αυτή την κίνηση η PepsiCo διπλασιάζει τις δραστηριότητές της στα ποτά, οι οποίες έχουν μειωθεί στη Βόρεια Αμερική καθώς οι καταναλωτές έχουν απομακρυνθεί από τα πολύ γλυκά αναψυκτικά. Ακόμα, το συγκεκριμένο deal δίνει στην Pepsi τη δυνατότητα να προσεγγίσει τους πελάτες της στα σπίτια τους και όχι στα καταστήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το CNBC, το 70% των καταναλωτών αναμένεται μέχρι το 2025 να ψωνίζει online.

Από την άλλη, οι στόχοι της SodaStream συμπίπτουν με τις προσπάθειες της PepsiCo να επεκτείνει τις παροχές της πέρα από τα αναψυκτικά και τα σνακ, καθώς στοχεύει να μεγαλώσει το εύρος των πελατών της, συμπεριλαμβάνοντας αυτούς που θέλουν κάτι πιο υγιεινό για τη διατροφή τους αλλά και πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Οι δύο εταιρείες είχαν προβεί κατά καιρούς σε συζητήσεις, με πιο πρόσφατη την ανεπιτυχή συμφωνία του 2015, όπου οι καταναλωτές θα μπορούσαν να αγοράσουν καπάκια γεμισμένα με το αγαπημένο τους αναψυκτικό της PepsiCo, για να δώσουν την αντίστοιχη γεύση στο ανθρακούχο νερό τους.

Η συμφωνία μεταξύ της SodaStream και της PepsiCo θα είναι ίσως μια από τις τελευταίες τις οποίες θα επιβλέψει η Nooyi, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι θα αποσυρθεί από τη θέση του CEO τον Οκτώβριο. Υπό την διοίκησή της, η PepsiCo δεν προέβη σε σημαντικές συμφωνίες στον κλάδο, ενώ ανταγωνιστές της επιχείρησαν να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με αγορές ανερχόμενων εταιρειών και με ενοποιήσεις.

Ο Johnston ανέφερε ότι η συμφωνία με την SodaStream δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα δείγμα του ότι η εταιρεία θα προβεί σε μια απόσχιση από τις παραδοσιακές της αξίες. «Θα το έβλεπα ως μια απίστευτη ευκαιρία από μόνη της, αλλά δεν θα το έβλεπα καθόλου ως μια αλλαγή στην φιλοσοφία μας», ανέφερε.