Πέρασαν οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις από την ιταλική βουλή

Πέρασαν οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις από την ιταλική βουλή

Περιορίζονται και στην Ιταλία τα εργασιακά δικαιώματα, με μια ρύθμιση η οποία αποτελεί «κόκκινο πανί» για τα συνδικάτα.

Η βουλή της Ρώμης ενέκρινε πριν λίγο την μεταρρύθμιση του εργασιακού την οποία συνέταξε και προώθησε η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι. Το μέτρο εγκρίθηκε με 316 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 5 αποχές. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.

Πριν τεθεί σε ισχύ, πάντως, η εν λόγω μεταρρύθμιση θα πρέπει να λάβει και την τελική έγκριση της γερουσίας.

Πρόκειται για σειρά μέτρων με την οποία περιορίζεται η υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων, σε περίπτωση άδικης απόλυσης.

Μετά από δυο μήνες εντάσεων και διαφωνιών στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς, επετεύχθη ένα είδος συμβιβασμού, βάσει του οποίου η επαναπρόσληψη θα αντικατασταθεί από την χρηματική αποζημίωση στις περιπτώσεις απολύσεων που οφείλονται σε οικονομικές δυσκολίες των επιχειρήσεων.

Για τις απολύσεις που συνδέονται με πειθαρχικές κυρώσεις θα υπάρχει τόσο η δυνατότητα επαναπρόσληψης, όσο και απλής αποζημίωσης. Παραμένει η υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων που απολύονται λόγω διακρίσεων.

Παρά τον συμβιβασμό αυτό, μέρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Κόμματος δεν ψήφισε την μεταρρύθμιση. Σαράντα βουλευτές του δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία. Ο πρώην γραμματέας των Δημοκρατικών, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, δήλωσε ότι στήριξε το μέτρο μόνον λόγο «κομματικής πειθαρχίας». Από τα θεωρεία της βουλής, τέλος, μέλη του συνδικάτου των εργατών του μετάλλου Fiom-Cgil, επιχείρησαν να αμφισβητήσουν την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης Ρέντσι.