Περισσότερη αυτονομία στους φιλορώσους δίνει το Κίεβο

Περισσότερη αυτονομία στους φιλορώσους δίνει το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως η κίνηση αυτή δεν σημαίνει εδαφικές παραχωρήσεις -  Να προχωρήσουν οι κυρώσεις στη Ρωσία ζητά η Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Ουκρανία δεν προχώρησε σε καμία υποχώρηση ως προς την εδαφική της ακεραιότητα και η ανατολική χώρα θα παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό σαφές μήνυμα στους φιλορώσους αντάρτες που εξακολουθούν να επιζητούν την αυτονομία τους από το Κίεβο.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να καταθέσει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα χορηγεί ειδικό καθεστώς σε ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες ελέγχονται από τους αυτονομιστές. «Δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για την ομοσπονδοποίηση ή τον χωρισμό των ανατολικών περιοχών. Ο νόμος για μία προσωρινή αυτόνομη διοίκηση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ παρέχει το πλαίσιο της παραμονής των περιοχών αυτών στην Ουκρανία», είπε.

Από την πλευρά τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές ζητούν την ανεξαρτησία των περιοχών τους και όχι την παραμονή τους στην ουκρανική επικράτεια με ενισχυμένες εξουσίες, όπως επιθυμεί η ουκρανική κυβέρνηση. «Δεν έχουμε την πρόθεση να παραμείνουμε τμήμα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αντρέι Πούργκιν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο ειρηνευτικός «οδικός χάρτης» που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στην Ουκρανία και τους αυτονομιστές διαφυλάσσει την έννοια της κυριαρχίας και της ενότητας της χώρας εντός των ισχυόντων συνόρων της.

Σχετικά με την εκεχειρία ανάμεσα στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, ο Ποροσένκο είπε ότι αποδεικνύεται δύσκολο να τηρηθεί διότι «οι τρομοκράτες προσπαθούν διαρκώς να προκαλέσουν» τον ουκρανικό στρατό.

Εγκλήματα πολέμου εκατέρωθεν
H Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει τεκμηριωμένα στοιχεία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σαλίλ Σέτι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ορισμένοι αυτονομιστές και το τάγμα Αϊντάρ της Ουκρανίας έχουν προβεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη πεντάμηνη αυτή σύγκρουση. «Η Διεθνής Αμνηστία έχει χαρακτηρίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία διεθνή σύγκρουση και η Ρωσία είναι μέρος αυτής της σύγκρουσης», τόνισε.

Η Ρωσία αρνείται ότι είναι μέρος της σύγκρουσης και απορρίπτει κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει στείλει στρατιώτες και όπλα για να στηρίξει τους αυτονομιστές.

Μέρκελ: Να προχωρήσουν οι κυρώσεις στη Μόσχα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων οικονομικών κυρώσεων που αποφάσισε να επιβάλει σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή, και πρόσθεσε ότι μπορεί αυτές να ανασταλούν ή να αρθούν αργότερα εάν υπάρξει σημαντική πρόοδος όσον αφορά ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.

«Δοθείσης της τρέχουσας κατάστασης, στην οποία έχει επέλθει πράγματι μια βελτίωση σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές ενέργειες -δεν πρόκειται για μια κατάπαυση του πυρός κατά 100%, αλλά υπάρχει μια βελτίωση- η έλλειψη σαφήνειας σε πολλά άλλα ζητήματα που ανέφερα σημαίνει ότι είμαστε υπέρ του να ανακοινώσουμε αυτές τις κυρώσεις τώρα», είπε η Μέρκελ κατά την ομιλία της στο κοινοβούλιο.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα είναι «το πρώτο» που θα εισηγηθεί την αναστολή των κυρώσεων εάν το ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων εφαρμοστεί στην Ουκρανία.

Πρέπει να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο ώστε να εφαρμοστεί η εκεχειρία στην Ουκρανία και να αρχίσει ένας πολιτικός διάλογος πριν επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία τη Δευτέρα, αλλά παράλληλα ανέβαλε την εφαρμογή τους ωσότου εκτιμήσει εάν εφαρμόζεται η κατάπαυση του πυρός. Οι πρεσβευτές των 28 κρατών μελών συναντώνται αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα.

Διαβάστε ακόμη:

Η ΕΕ επιμένει στην άσκηση πίεσης μέσω κυρώσεων στη Μόσχα

Οικονομικές κυρώσεις και στρατιωτικοί εξοπλισμοί στην ατζέντα της Μόσχας

Ουκρανία: Οι πρώτες «ρωγμές» σε μια εύθραυστη εκεχειρία

Η Ρωσία θα αντιδράσει σε νέες κυρώσεις