Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι νεκροί στα επτά έτη του πολέμου στη Συρία

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι νεκροί στα επτά έτη του πολέμου στη Συρία
epa06580024 People carry the injured into a hospital after bombing on rebels-held Douma, Eastern Ghouta, Syria, 04 March 2018. At least 31 people got killed today in Douma after bombing allegedly by forces loyal to the Syrian government. Four of them died with their injuries from bombings and shelling that occurred a day earlier. EPA/MOHAMMED BADRA

Tο 80% των θυμάτων του πολέμου ήταν άμαχοι, εκ των οποίων το 20% εκτιμάται πως ήταν παιδιά.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα πως περίπου 511.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια.

Το Παρατηρητήριο, που καταγράφει τον αριθμό των θανάτων χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο επαφών εντός της Συρίας, ανέφερε πως ταυτοποίησε περισσότερους από 350.000 θανάτους και οι υπόλοιποι είναι περιπτώσεις όπου γνωρίζει ότι υπήρξαν θάνατοι, αλλά δεν γνωρίζει τα ονόματα των θυμάτων.

Η σύγκρουση ξέσπασε έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις στις 15 Μαρτίου 2011 εμπλέκοντας σε αυτήν περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις και αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους -περισσότερο από το 50% του προπολεμικού πληθυσμού- να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Περίπου το 85% των νεκρών ήταν άμαχοι που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της, ανέφερε το Παρατηρητήριο. Ο συριακός στρατός, τον οποίο συνδράμει η Ρωσία από το 2015, έχει χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό αεροπορική δύναμη πυρός.

Από τους 353.935 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τις 15 Μαρτίου 2011, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου, οι 106.390 ήταν άμαχοι εκ των οποίων 19.811 παιδιά.

 

Σε έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα, η UNICEF  τονίζει πως ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν το 2017 στη Συρία αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Το 2017 η τυφλή και ακραία βία σκότωσε τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που έχει γίνει ποτέ γνωστός – 50% περισσότερα απ’ ό,τι το 2016», υποστηρίζει η UNICEF προσθέτοντας πως το 2018 προαναγγέλλεται ακόμη πιο ζοφερό.

Σχεδόν 200 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τον Φεβρουάριο στον ανταρτικό θύλακο της Ανατολικής Γούτα στη διάρκεια των βομβαρδισμών που πραγματοποιούν οι δυνάμεις του καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 20% των θυμάτων αυτής της επίθεσης μεταξύ των αμάχων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τη UNICEF, περίπου 3,3 εκατομμύρια παιδιά σ’ όλη τη Συρία είναι εκτεθειμένα στους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ δεκάδες σχολεία επλήγησαν μόνο κατά το 2017. Τα ανάπηρα παιδιά «βρίσκονται αντιμέτωπα με τον πολύ πραγματικό κίνδυνο να παραμεληθούν και να στιγματισθούν καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται χωρίς ανάπαυλα», υπογραμμίζει ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF, ο Γκέερτ Καπελέρε.

Στο μεταξύ, η Τζάις αλ-Ισλάμ, μία από τις κυριότερες ομάδες ανταρτών στην ανατολική Γούτα, ανέφερε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Ρωσία, σύμμαχο της κυβέρνησης, για την απομάκρυνση τραυματιών από τον πολιορκούμενο θύλακα κοντά στη Δαμασκό.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατόπιν επικοινωνίας με τη Ρωσία μέσω των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters-AFP