Πετρόπουλος: Ο ΕΦΚΑ αποδίδει – Πλεόνασμα 50 εκατομμύρια

Πετρόπουλος: Ο ΕΦΚΑ αποδίδει – Πλεόνασμα 50 εκατομμύρια

Πρέπει να μας δώσουν χρόνο αυτοί που πιέζουν να κόψουμε συντάξεις, να αποδείξουμε πόσο αποδίδει το νέο σύστημά μας, τόνισε. 

«Δεν είναι έκπληξη, είχαμε προετοιμάσει αναλυτικά το σχέδιο για την καλύτερη είσπραξη εισφορών», σημείωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, για το πλεόνασμα που επετεύχθη το πρώτο δίμηνο φέτος στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μιλώντας «Στο Κόκκινο».

Όπως είπε, «το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, τα έσοδα του ΕΦΚΑ ήταν 4,976 δισ. ευρώ και οι δαπάνες 4,935 δισ. ευρώ, ενώ για το δεύτερο μήνα δεν έχουν εισπραχθεί όλες οι εισφορές», λόγω παράτασης έως τις 13 Απριλίου, κι έτσι «θα πάμε πολύ καλύτερα».

Πλέον, όπως τόνισε, «το 80% των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά και οι αγρότες κατά το 90% του αγροτικού πληθυσμού, μαζί με κτηνοτρόφους και αλιείς, καταβάλλουν την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη δυνατότητα καταβολής από περισσότερους και οδηγεί σε αυτό το καλό αποτέλεσμα».

«Η κυβέρνηση στα δύο αυτά χρόνια αντιμετώπισε τα πιο εκρηκτικά και άμεσα προβλήματα το πρώτο διάστημα, με την ανθρωπιστική κρίση, και, ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας σε αναπτυξιακά ζητήματα, αυτά θέλουν χρόνο, για να αποδώσουν… Ο ΕΦΚΑ άρχισε να αποδίδει», υπογράμμισε ο κ. Πετρόπουλος. «Καλύπτουμε τις συντάξεις, πληρώνουμε τις εισφορές στον ΕΟΠΥΥ για πρώτη φορά πλήρως. Για πρώτη φορά, το 2016, εξοφλούνται όλα και μένει και πλεόνασμα κοντά στα 50 εκατ. ευρώ – δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικά, εν μέσω της σκληρής διαπραγμάτευσης, πλέον «έχουμε το δικαίωμα να λέμε ότι πρέπει να μας δώσουν χρόνο αυτοί που πιέζουν να κόψουμε συντάξεις, να αποδείξουμε πόσο αποδίδει το νέο σύστημά μας, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων στην κοινωνική ασφάλιση. Γιατί, αν δεν παίρνεις μέτρα που στηρίζουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, είναι αυτονόητο ότι θα εγκαταλείψουν ένα σύστημα που δεν παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες». Προέβλεψε, επίσης ότι στο μέλλον θα αποδώσει ακόμη περισσότερο αυτή η αρχιτεκτονική του νέου συστήματος. Τα τεχνικά προβλήματα κατά τη μεταπήδηση στο νέο σύστημα ξεπερνιούνται, διευκρίνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, εξηγώντας ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ασφαλισμένοι χρειάζονται έναν χρόνο εξοικείωσης.

«Βγαίνουν στον αφρό κρυμμένα προβλήματα και τα εκκαθαρίζουμε. Οφειλές, που, ενώ υπήρχαν, οι συντάξεις χορηγούντο, οφειλές από εταιρείες που έπαιρναν αμοιβές, ενώ όφειλαν ασφαλιστικές εισφορές κ.ά.», συμπλήρωσε ο κ. Πετρόπουλος.

Ωστόσο, «αντί να δουν όλοι αυτοί τι έργο είναι αυτό που κάνουμε, τη σπουδαιότητα για τη χώρα και το λαό, σηκώνουν θέματα ότι δήθεν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήραν τα 300 ευρώ… [Πρόκειται για] ανοησίες που αποδίδονται σε ανθρώπους που είχαν ηρωικά σταθεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, σε εξορίες, φυλακές και βασανιστήρια», σχολίασε ο κ. Πετρόπουλος.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα της απόδοσης των καθυστερούμενων από τα προηγούμενα χρόνια συντάξεων, επαναλαμβάνοντας ότι, «από τις 110.000 συντάξεις, ήδη στο πρώτο τρίμηνο έχουν γίνει 40.000 εκκαθαρίσεις…». «Είναι προφανές ότι αυτό που είπαμε, θα γίνει», είπε, αναφερόμενος στη δέσμευση για εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων έως τον επόμενο Οκτώβριο.