Pfizer και Moderna ανακοίνωσαν νέους οικονομικούς διευθυντές την ίδια μέρα

Pfizer και Moderna ανακοίνωσαν νέους οικονομικούς διευθυντές την ίδια μέρα
(COMBO) This combination of file pictures created on August 05, 2020 shows a sign for Pfizer pharmaceutical company in Cambridge, Massachusetts, on March 18, 2017, and the Moderna headquarters in Cambridge, Massachusetts on May 18, 2020. - Pfizer, Moderna, Novavax: executives at several American laboratories developing Covid-19 vaccines have recently pocketed millions of dollars by selling shares in their companies -- raising questions about the propriety of such a move in the midst of a national health crisis. On the very day that pharmaceutical giant Pfizer announced preliminary data showing its vaccine was 90 percent effective against the coronavirus, its chief executive Albert Bourla sold shares worth $5.6 million. (Photos by DOMINICK REUTER and Joseph Prezioso / AFP) Photo: AFP
Τι σημαίνει αυτό για τις δύο φαρμακευτικές που σημείωσαν τεράστια έσοδα από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

της Sheryl Estrada

Την ίδια μέρα, δύο από τους κορυφαίους παραγωγούς εμβολίων κατά του COVID-19 στις ΗΠΑ – η Pfizer και η Modernaανακοίνωσαν νέους CFO. Καθώς ο ρόλος του οικονομικού διευθυντή συνεχίζει να εξελίσσεται, η Pfizer επικαλέστηκε τη στρατηγική συνεργασία. Εντωμεταξύ, η Moderna επεσήμανε την εστίαση στην περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG).

Ο David M. Denton, CFO και EVP στη Lowe’s από το 2018, ορίστηκε ως ο επόμενος CFO και EVP στην Pfizer, με ισχύ από τις 2 Μαΐου. Πριν από τη θητεία του στη Lowe’s, ο Denton υπηρέτησε ως CFO και EVP στη CVS Health. Βοήθησε στη μετατροπή της CVS από φαρμακείο λιανικής σε πάροχο λύσεων υγείας και καθοδήγησε την πλήρη ενσωμάτωση της Caremark στη CVS, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Pfizer τη Δευτέρα.

Ο Denton διαπραγματεύτηκε επίσης τους όρους και τη χρηματοδότηση για την εξαγορά της Aetna από την CVS τον Δεκέμβριο του 2017. Η συμφωνία των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων έκλεισε τον Νοέμβριο του 2018.

Είχα μια συνομιλία για το νέο CFO με τον Matthew Kennedy, ανώτερο στρατηγικό σχεδιαστή της Renaissance Capital, και ρώτησα τη γνώμη του. «Η Pfizer έκλεισε τη χρονιά με 31 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών», εξηγεί ο Kennedy. «Θα μπορούσαν να εκδώσουν ειδικό μέρισμα, αλλά νομίζω ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές φαίνονται πολύ πιο πιθανές». Η εμπειρία του Denton σε συγχωνεύσεις & εξαγορές στη CVS Health είναι «σίγουρα κάτι που το διοικητικό συμβούλιο και ο διευθύνων σύμβουλος εξέτασαν στο βιογραφικό του», λέει.

«Η Pfizer έχει ένα ‘βουνό’ ευρεσιτεχνιών που θα λήξουν την επόμενη δεκαετία», λέει ο Kennedy. «Έτσι, θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι λήξεις των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δεν θα επηρεάσουν πολύ τα έσοδά τους». Επισημαίνει ότι πέρυσι η εταιρεία αγόρασε την Arena Pharmaceuticals για 7 δισεκατομμύρια δολάρια. «Νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι οι συγχωνεύσεις & εξαγορές θα συνεχιστούν», λέει.

Ως νέος οικονομικός διευθυντής, ο Denton διαδέχεται τον Frank D’Amelio, CFO και EVP, ο οποίος συνταξιοδοτείται και συμφώνησε να παραμείνει στη θέση του κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου, ανακοίνωσε η Pfizer. Ο D’Amelio εντάχθηκε στην Pfizer το 2007.

«Ο Denton θα είναι ένας βασικός συνεργάτης για τον CEO και την εκτελεστική ηγετική ομάδα της εταιρείας», ανέφερε η Pfizer στην ανακοίνωση. Είναι έτοιμος να «παραδώσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό χρηματοοικονομικό όραμα», δήλωσε ο Albert Bourla, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Η Pfizer κατέγραψε έσοδα σχεδόν 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 από τις πωλήσεις εμβολίων κατά του COVID (σε σύνολο 81,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων), ανέφερε το Fortune. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε μια δεύτερη δόση του εμβολίου των BioNTech-Pfizer τον Μάρτιο.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Moderna επέλεξε επίσης τη Δευτέρα για να ανακοινώσει ότι ο Jorge Gomez θα ενταχθεί στην εταιρεία ως CFO, από τις 9 Μαΐου. Ο τρέχων οικονομικός διευθυντής, David Meline, αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί και θα παραμείνει στη Moderna ως σύμβουλος για να διευκολύνει τη μετάβαση του Gomez στον ρόλο.

Ο Gomez θα είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της εταιρείας βιοτεχνολογίας και θα αναφέρεται στον CEO, Stéphane Bancel. «Το πάθος του Jorge για τη βιωσιμότητα και τα ESG ευθυγραμμίζεται στενά με το όραμα της Moderna να κάνει την εταιρική ευθύνη κρίσιμο μέρος αυτού που είμαστε και κάνουμε», δήλωσε ο Bancel. Για παράδειγμα, η Moderna ανακοίνωσε τον Νοέμβριο τον στόχο της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως έως το 2030.

Ο Gomez είναι CFO και EVP στην Dentsply Sirona, Inc., εταιρεία κατασκευής οδοντιατρικού εξοπλισμού, από τον Αύγουστο του 2019. Μαζί με τα οικονομικά καθήκοντα, ήταν υπεύθυνος για την ηγεσία του προγράμματος βιωσιμότητας και ESG της εταιρείας. Είχε επίσης θητείες στην Cardinal Health και στην GM.

Το επόμενο έτος, η Moderna θα μπορούσε να επιδιώξει συγχωνεύσεις & εξαγορές, «αλλά νομίζω ότι η έρευνα & ανάπτυξη είναι πιο πιθανή», λέει ο Kennedy. «Η τεχνολογία τους έχει ευρεία εφαρμογή».

Το 2021, η Moderna σημείωσε 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις από 807 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για τον COVID-19. Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 29 Μαρτίου την έγκριση από τον FDA μιας δεύτερης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της (mRNA-1273) για ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Η Moderna ανακοίνωσε επίσης τον περασμένο μήνα ότι το εμβόλιό της λειτουργεί σε μωρά, νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η τεχνολογική εταιρεία σχεδιάζει να ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να εγκρίνουν δύο εμβόλια μικρής δόσης για νέους κάτω των 6 ετών.

«Είναι προνόμιο για μένα να ενταχθώ σε έναν οργανισμό που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μετασχηματιστικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως», δήλωσε ο Gomez.

Παρότι ο Denton και ο Gomez μπορεί να ακολουθήσουν διαφορετικές προσεγγίσεις, οι νέες τους διαδρομές μοιράζονται αυτό το κοινό στοιχείο: «Και στις δύο περιπτώσεις ο οικονομικός διευθυντής αναλαμβάνει τα ηνία μιας εταιρείας που είναι ‘γεμάτη’ μετρητά», λέει ο Kennedy.

Πηγή: Fortune.com