Ποιοι είναι οι μέντορες του Τιμ Κουκ

Ποιοι είναι οι μέντορες του Τιμ Κουκ

Κανένας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του - ούτε καν ο CEO της Apple.

 

της Νίνα Ζίπκιν

Ο Τιμ Κουκ κλείνει πέντε χρόνια στο τιμόνι της Apple, έχοντας ηγηθεί πολλών παρουσιάσεων νέων προϊόντων και έχοντας εργαστεί για την ανάπτυξη της εταιρείας χωρίς τον συνιδρυτή – θρύλο, τον Στιβ Τζομπς.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, θα ήταν αδύνατον να μην μάθει ο ίδιος κάτι νέο σχετικά με την ηγεσία και, μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην The Washington Post, ο Κουκ απεκάλυψε κάποια απ’ τα μεγάλα ονόματα στα οποία στρέφεται όταν χρειάζεται βοήθεια για την επίλυση ενός προβλήματος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple είπε ότι όταν επεδίωκε να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία επιστροφής ρευστού στους μετόχους, ήρθε σε επαφή με τον Γουόρεν Μπάφετ που είναι, φυσικά, γνώστης του αντικειμένου.

Όταν το 2013 κλήθηκε να καταθέσει στην Γερουσία των ΗΠΑ σχετικά με τις φορολογικές πρακτικές της εταιρείας, μίλησε στον CEO της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφαϊν, καθώς και στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Κι εσείς το ίδιο θα κάνατε, εξάλλου!

Ο Κουκ είπε επίσης ότι στο παρελθόν στράφηκε και στην Λόρεν Πάουελ Τζομπς, χήρα του Στιβ Τζομπς, επειδή έχει μια μοναδική οπτική του παρελθόντος και του μέλλοντος της εταιρείας.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνω πάντα ό,τι λένε» δήλωσε ο Κουκ στην εν λόγω συνέντευξη. «Αλλά πιστεύω ότι ένας CEO πρέπει όχι μόνο να ακούει απόψεις, αλλά και να ενθαρρύνει την έκφρασή τους. Αλλιώς, απομονώνεσαι κι αρχίζεις να ακούς μόνο τη δική σου ηχώ».

Η θέση του Κουκ γύρω απ’ την ανάγκη αναζήτησης άλλων απόψεων και οπτικών είναι πολύτιμη, ακόμη κι αν δεν έχετε πρόσβαση σε πρώην προέδρους χωρών ή εν ενεργεία διευθύνοντες συμβούλους χρηματοπιστωτικών γιγάντων. Αναζητήστε ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί που είστε τώρα εσείς, ή κατέχουν μια εξειδικευμένη γνώση που εσείς δεν έχετε. Είναι σημαντικό να είναι άνθρωποι της εμπιστοσύνης σας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν βλάπτει ποτέ να έχετε μια ευρεία οπτική των πραγμάτων.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα μυστικά επιτυχίας του Γουάρεν Μπάφετ

Πηγή: Fortune.com