Ποιοι πιέζουν την ΕΚΤ για «κούρεμα» καταθέσεων στην Ελλάδα

Ποιοι πιέζουν την ΕΚΤ για «κούρεμα» καταθέσεων στην Ελλάδα
European Central Bank (ECB) President Mario Draghi testifies before the European Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium, September 23, 2015. The ECB needs more time to assess if it will have to beef up its 1 trillion euro plus asset-buying program, ECB President Draghi said, confounding some expectations that the bank was ready to expand quantitative easing. REUTERS/Yves Herman - RTX1S1NI

Ξεκάθαρο "όχι" στο bail in πριν το 2016 από την  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκαθάρισε με απάντησή της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έχει στη διαθέσή του το ΑΠΕ, ότι δεν μπορεί να  υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να παγώσουν καταθέσεις και ομόλογα προκειμένου να κουρευτούν εν συνεχεία στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους (το περίφημο bail in), εφόσον αυτή ολοκληρωθεί εντός του 2015.

Όπως είναι γνωστό η κοινοτική οδηγία για τις τράπεζες, που ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο το καλοκαίρι, θα τεθεί σε ισχύ από το 2016. Επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία που συμφωνήθηκε στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.

Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στους FT προειδοποίησε ότι εάν δεν κλείσει το ζήτημα μέχρι το τέλος του 2015, τότε κινδυνεύουν με κούρεμα οι ανασφάλιστες καταθέσεις, άνω των 100.000 ευρώ.

Ήδη, η ΕΚΤ πιέζει τους Ευρωπαίους να «σπάσει» η αξιολόγηση και να διαχωριστεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ώστε να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα έως τα μέσα Νοεμβρίου, όταν -σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup- πρέπει να έχουν προσδιοριστεί οι ανάγκες, να έχουν καλύψει τα ποσά που τους αναλογούν οι ιδιώτες και να εκταμιευθεί το ποσό που θα απομείνει από τον ESM. Όμως, στην απόφαση του Eurogroup προβλέπεται ρητώς ότι προϋπόθεση για να εκταμιευθούν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση είναι να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Διαβάστε σχετικά εδώ

Σύμφωνα με το έγγραφο, ασκούνται πιέσεις από μερίδα του ευρωκοινοβουλίου, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και στον εποπτικό της βραχιόνα SSM (Single Supervisory Mechanism), προκειμένου να επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες κούρεμα των καταθέσεων και κυρίως των ομολογιούχων της.

Ωστόσο όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή της επικεφαλής του SSM Daniele Noy στον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων Sven Giegold, πριν την 1.1.2016 δεν υφίσταται μηχανισμός που να υποχρεώνει τους καταθέτες και ομολογιούχους να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή της κας Ντανιέλ Νουί, o Γερμανός ευρωβουλευτής ενδιαφέρεται να μάθει αν γίνεται, να επιβληθεί μορατόριουμ στην αποπληρωμή τραπεζικών ομολόγων, αλλά και να ληφθούν «πρόσθετα μέτρα» από τις εποπτικές αρχές, προκειμένου να μην διαρρεύσουν από τις τράπεζες κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε ένα πιθανόν bail in. Ωστόσο η επικεφαλής του SSM ξεκαθαρίζει στην απάντησή της ότι τέτοιοι θεσμοί δεν υφίστανται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Κατά συνέπεια τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν τουλάχιστον πριν από την 1.1.2016, οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η τραπεζική οδηγία για την αναδιάρθρωση των τραπεζών (η πεφίφημη BRRD).

Υπενθυμίζει δε, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Ξεκαθαρίζει ωστόσο, ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο η ΕΚΤ δεν μπορεί να “παγώσει” στοιχεία του παθητικού των τραπεζών (στα οποία περιλαμβάνονται οι καταθέσεις και τα ομόλογα) προκειμένου να καλυφθεί με αυτά ένα μέρος από τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.