Πιο κοντά στη νίκη ο Τζο Μπάιντεν καθώς «κλείδωσε» το Ουισκόνσιν

Πιο κοντά στη νίκη ο Τζο Μπάιντεν καθώς «κλείδωσε» το Ουισκόνσιν
Democratic presidential nominee Joe Biden gestures after speaking during election night at the Chase Center in Wilmington, Delaware, early on November 4, 2020. - Democrat Joe Biden said early Wednesday he believes he is "on track" to defeating US President Donald Trump, and called for Americans to have patience with vote-counting as several swing states remain up in the air. "We believe we are on track to win this election," Biden told supporters in nationally broadcast remarks delivered in his home city of Wilmington, Delaware, adding: "It ain't over until every vote is counted." (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP

Την πολιτεία του Ουισκόνσιν, μια από τις πολιτείες στρατηγικής σημασίας, κατάφερε να κερδίσει τελικά ο Τζο Μπάιντεν προσπερνώντας τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μαζί με την πολιτεία το δίδυμο Μπάιντεν – Χάρις κερδίζει και δέκα πολύτιμες εκλεκτορικές ψήφους φθάνοντας τις 237 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Edison Research.

Στο Ουισκόνσιν, με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένων, ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 1,630,389 ψήφους και ποσοστό 49.4% και ο Τραμπ 1,609,879 ψήφους και ποσοστό 48.8%, δηλαδή μία διαφορά περίπου 20.000 ψήφων.

Το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει αμέσως να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων στην πολιτεία, μολονότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Πολιτεία αυτή δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, αφού η καταμέτρηση συνεχίζεται. «Υπήρξαν αναφορές για παρατυπίες σε πολλές κομητείες του Ουισκόνσιν, οι οποίες εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα του αποτελέσματος», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Μπιλ Στέπιεν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Ο πρόεδρος είναι εντός των ορίων για να ζητήσει επανακαταμέτρηση και θα το κάνουμε αμέσως», πρόσθεσε.

Στην παρούσα φάση, ο Ντόναλντ Τραμπ διαθέτει 214 εκλεκτορικές ψήφους.

Η ομάδα του Τζο Μπάιντεν ανήρτησε μια εικόνα στην επίσημη σελίδα του στο Instagram, στην οποία αναφέρεται ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών «θα έχει περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο στην ιστορία».

Ειδικότερα, στην ανάρτηση αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, ο Τζο Μπάιντεν:

– θα έχει περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο στην ιστορία

– θα λάβει ποσοστό της λαϊκής ψήφου πολύ μεγαλύτερο του 50%

– θα σημειώσει ανατροπή σε τρεις τουλάχιστον πολιτείες σε σχέση με το 2016

– θα έχει ένα υψηλότερο ποσοστό στο Ουισκόνσιν, την Πενσυλβάνια και Μίσιγκαν, συγκριτικά με τον Τραμπ το 2016

– θα κερδίσει. Συνεχίστε να έχετε πίστη».

Η εικόνα που έχουν στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών είναι ότι ο τέως αντιπρόεδρος, ο οποίος κέρδισε και το Μέιν έχει ήδη εξασφαλίσει 237 εκλέκτορες, θα επικρατήσει στην Αριζόνα (11 εκλέκτορες) και στη Νεβάδα (6) όπου η διαφορά μειώνεται, αλλά τα εκλογικά τμήματα που απομένουν είναι από περιοχές του Λας Βεγκας που κλίνουν προς τους δημοκρατικούς.

Επίσης, εκτιμούν ότι ο δημοκρατικός υποψήφιος κερδίζει σίγουρα τη σημαντική πολιτεία του Μίσιγκαν (16) και διεκδικεί με σοβαρές πιθανότητες νίκης την Τζόρτζια (16) όπου οι εναπομείνασες ψήφοι είναι επιστολικές, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για επικράτηση ακόμη και την πολιτεία της Πενσυλβάνια.