Ποιους έκανε πλουσιότερους κατά 1 δισ. δολάρια μια «συναισθηματική» συνέντευξη του Έλον Μασκ

Ποιους έκανε πλουσιότερους κατά 1 δισ. δολάρια μια «συναισθηματική» συνέντευξη του Έλον Μασκ

Όσοι «σόρταραν» τη μετοχή της Tesla έβγαλαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι επενδυτές που στοιχημάτισαν ότι θα μειωθεί η αξία των μετοχών της Tesla – που έκαναν δηλαδή το λεγόμενο «σορτάρισμα» – έβγαλαν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που ο CEO της εταιρείας, Έλον Μασκ, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο εξόδου της εταιρείας από το χρηματιστήριο.

Μεγάλο μέρος των κερδών αυτών προέκυψε την Παρασκευή, αφότου οι New York Times δημοσίευσαν μια αποκαλυπτική, συναισθηματική συνέντευξη του Μασκ που οδήγησε τη μετοχή της Tesla σε πτώση σχεδόν 9%.

Οι υπολογισμοί αυτοί προέρχονται από μια έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή από την εταιρία ποσοτικών αναλύσεων για μετοχές S3 Partners. Η κατάρρευση της Παρασκευής βοήθησε ώστε να αντιστραφεί η άνοδος των τιμών μετά τις 7 Αυγούστου, όταν ο Μασκ είχε «τιτιβίσει» ότι σκεφτόταν να «βγάλει την Tesla από το χρηματιστήριο στα 420 δολάρια», δηλαδή σε μια τιμή μετοχής περίπου 18% υψηλότερη από εκείνη που αντιστοιχούσε στη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας εκείνη τη στιγμή.

Σύμφωνα με την S3, η επακόλουθη αύξηση των μετοχών της Tesla κόστισε στους «σορτάκηδες» 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως, σύντομα κατέστη σαφές ότι ο Έλον Μασκ είχε υπερβάλει ως προς τη βεβαιότητα εξασφάλισης της χρηματοδότησής του και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ξεκίνησε μια έρευνα σχετικά με τις δηλώσεις του, πιέζοντας την τιμή της μετοχής προς τα κάτω.

Την Παρασκευή, δημοσιεύτηκε η συνέντευξη του Musk στους Times, με τον Musk να περιγράφει λεπτομερώς το εξαντλητικό εβδομαδιαίο του πρόγραμμα, την έλλειψη κοινωνικής ζωής, και τη λήψη ηρεμιστικών χαπιών για να κοιμάται. Αυτή η συνέντευξη οδήγησε τη μετοχή σε απώλειες 9% σε μία ημέρα, καταγράφοντας συνολική πτώση 19% σε διάστημα 10 ημερών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη επέστρεψε σε όσους έκαναν σορτάρισμα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια• έτσι, συνολικά οι «σορτάκηδες» κέρδισαν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από το πρώτο tweet του Μασκ.

Όλοι αυτοί οι αριθμοί, όπως σημειώνει η S3, βασίζονται σε τρέχουσες τιμές, ανεξάρτητα από το εάν οι traders επέλεξαν να αγοράσουν τελικά τις σορταρισμένες μετοχές στη χαμηλότερη τιμή τους ή όχι. Σύμφωνα με την S3, μόνο το 4% των σορτάκηδων έκαναν cash out, παρά τα μεγάλα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους. Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο David Tamberrino της Goldman Sachs, έχουν πει ότι η τιμή της μετοχής θα πέσει κάτω από τα 200 δολάρια.

Η Tesla είναι η πιο σορταρισμένη μετοχή στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ. Παρά τα πρόσφατα κέρδη τους, η S3 αναφέρει ότι οι μακροπρόθεσμοι «σορτάκηδες» έχουν χάσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2016, με την τιμή της μετοχής της Tesla να έχει αυξηθεί κατά 65% τη συγκεκριμένη περίοδο.

Δείτε ακόμη:

Σε δεινή θέση ο Έλον Μασκ: Το «βασιλικό» fund της Σ. Αραβίας ψάχνει να επενδύσει σε ανταγωνιστή