Πυρά Ρέντσι κατά Deutsche Bank

Πυρά Ρέντσι κατά Deutsche Bank

Οι Νότιοι έχουν θέμα με τα κόκκινα δάνεια και οι Βόρειοι με τα παράγωγα τονίζοντας ότι όλο το ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σουηδό ομόλογό του, Stefan Lofve,  δεν έχασε την ευκαιρία να επισημάνει, ότι δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα απ’ ότι οι ιταλικές.

«Αν αυτό το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίζει ένα, το ζήτημα των παραγώγων σε άλλες τράπεζες, σε μεγάλες τράπεζες, αξίζει εκατό. Αυτή είναι η σχέση: Ένα προς εκατό», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.

Η Γερμανική τράπεζα Deutsche bank  μαζί με την Γαλλική  BNP Paribas έχουν από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σε παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Η κρίση στο αρχίζει και δημιουργεί ντόμινο, καθώς, αρχίζει να φαίνεται οι Νότιοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια και οι Βόρειοι, με τα παράγωγα.

Στην Ιταλία τα προβληματικά δάνεια ανέρχονται σε 360 δισ ευρώ που αντιστοιχούν στο 19% του ΑΕΠ της χώρας. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα δάνεια, ανέρχονται σε 115 δισ ευρώ που αντιστοιχούν στο 65% του ΑΕΠ. Ο Ματέο Ρέντσι, προσπάθησε να βοηθήσει στο πρόβλημα των τραπεζών με την πρόταση να χρησιμοποιηθούν κρατικά κεφάλαια (για να μην ξεσηκώσει τους ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές) αλλά κάτι τέτοιο απαγορεύθηκε ρητά από την Γερμανία και τον κανονισμό της Ε.Ε.. Έτσι, ο Ιταλός πρωθυπουργός, έσπευσε να σηκώσει το δάχτυό εμμέσως πλην σαφώς προς την Deutsche Bank, δείχνοντας πως, και αυτή, δεν είναι στο απυρόβλητο.