Πυρετώδεις διαβουλεύσεις της Τερέζα Μέι με βουλευτές σε αναζήτηση λύσης στο αδιέξοδο του Brexit

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις της Τερέζα Μέι με βουλευτές σε αναζήτηση λύσης στο αδιέξοδο του Brexit
epa07458679 A woman with a placard 'Mayday Mayday, is anybody Listening?' attends the 'Put it to the People' march in London, Britain, 23 March 2019. Hundreds of thousands of people take part in the protest calling for a referendum on the final Brexit deal. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια - «Μπορούμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία», δηλώνει ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και Φορολογίας Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι η Βρετανία δεν θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία αποχώρησης.

Οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν την Παρασκευή στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι μια τελευταία ευκαιρία για να διασφαλίσει πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ένωση με συντεταγμένο τρόπο, όμως το κόμμα της και το βρετανικό κοινοβούλιο παραμένουν βαθιά διαιρεμένα αναφορικά με τη συμφωνία διαζυγίου που η πρωθυπουργός διαπραγματεύθηκε.

«Πεποίθησή μου είναι ότι μπορούμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία και πιστεύω ότι θα το αποφύγουμε», δήλωσε ο Μοσκοβισί στον ραδιοσταθμό RTL.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συναντήθηκε χθες με υψηλόβαθμους συνεργάτες και “αντάρτες” βουλευτές, που τάσσονται υπέρ το Brexit, στην εξοχική κατοικία της για να συζητήσουν τη στρατηγική της και εάν υπάρχει επαρκής στήριξη προκειμένου η συμφωνία της για την έξοδο από την ΕΕ να τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα.

“Η πρωθυπουργός και ένας αριθμός υπουργών της κυβέρνησης συναντήθηκαν σήμερα στο Τσέκερς όπου είχαν εκτενείς συνομιλίες με υψηλόβαθμους συναδέλφους για το Brexit” επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπο της Ντάουνινγκ Στριτ. “Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά θεμάτων, μεταξύ αυτών εάν υπάρχει επαρκής στήριξη στη Βουλή” για να διεξαχθεί εκ νέου αυτήν την εβδομάδα μια ψηφοφορία για τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Η Ντάουνινγκ Στριτ σημειώνει ότι δεν θα κάνει άλλα σχόλια για τις σημερινές συζητήσεις.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αρχισυντάκτη της εφημερίδας Telegraph, η Μέι εξετάζει να δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να ψηφίσουν με τη λεγόμενη διαδικασία ενδεικτικών ψηφοφοριών για να βρεθεί μια διέξοδος στο Brexit,

«Η Τερέζα Μέι αναμένεται να αποκαλύψει σχέδια για τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών», ανέφερε ο Στίβεν Σουίνφορντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δοθούν την Δευτέρα το πρωί σε ανώτερους υπουργούς έγγραφα με διαφορετικές επιλογές: «Συμφωνία της Μέι, Brexit χωρίς συμφωνία, νέο δημοψήφισμα, ανάκληση του Άρθρου 50, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την τελωνιακή ένωση και παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Παράλληλα η εφημερίδα Sun στο φύλλο της Δευτέρας στο κύριο άρθρο της αναφέρει ότι η Μέι πρέπει να ανακοινώσει την παραίτησή της μόλις η συμφωνία της για το Brexit εγκριθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Τέλος χρόνου Τερέζα», γράφει το πρωτοσέλιδο της Sun.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μοναδική ευκαιρία της βρετανίδας πρωθυπουργός το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη Συμφωνία της, είναι να ορίσει μια ημερομηνία για την αποχώρησή της.