Πύρρειος νίκη για τον Ομπάμα ο συμβιβασμός στις ΗΠΑ

Πύρρειος νίκη για τον Ομπάμα ο συμβιβασμός στις ΗΠΑ

Δέσμιος των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάζεται να κυβερνά από «κρίση σε κρίση». 

Οι ΗΠΑ γλίτωσαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε τη στάση πληρωμών με την επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας για την αύξηση του ορίου του χρέους μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου και τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Η συμφωνία λύτρωσε τις αγορές, δεν απομάκρυνε όμως εντελώς την ανησυχία καθώς ο συμβιβασμός είναι προσωρινός και δεν εγκαινιάζει παρά μία ολιγόμηνη ανάπαυλα για τα στρατόπεδα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

Όπως αποφασίστηκε μία δικομματική επιτροπή θα επιφορτισθεί με την επεξεργασία μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου ενός σχεδίου προϋπολογισμού για το υπόλοιπο του 2014, το οποίο θα πρέπει να είναι πάλι προϊόν συμβιβασμού. Όμως το αμερικανικό Κονγκρέσο έχει επιδείξει κατά την διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα εντυπωσιακή ανικανότητα σε τέτοιου είδους ασκήσεις.

Δυσφορία Ομπάμα για τη στάση των Ρεπουμπλικάνων
Μετά το τέλος της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης της δεύτερης προεδρικής θητείας του, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε το βράδυ από τον Λευκό Οίκο ότι «τώρα τα μέλη του Κονγκρέσου οφείλουν να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των Αμερικανών» , έπειτα από δύο εβδομάδες πολιτικών συγκρούσεων και εκβιασμών και εξέφρασε την δυσφορία του για το ότι έχει αναγκασθεί να κυβερνά περνώντας «από τη μία κρίση στην άλλη».

Αντιμέτωπος με τους δύσκολους μήνες που έρχονται είπε ότι «είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τους πάντες, επί οποιασδήποτε ιδέα θα δημιουργήσει ανάπτυξη της οικονομίας , θέσεις απασχόλησης, θα ενισχύσει τη μεσαία τάξη και θα βάλει μακροπρόθεσμα τάξη στον προϋπολογισμό».

Το βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δεσμευθεί ότι δεν θα υποχωρήσει στον εκβιασμό και δεν θα καταβάλει λύτρα στους πολιτικούς του αντιπάλους για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης και την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους. Και το τήρησε.
«Θα ήταν παράλογο να διαπραγματευθεί επί της αύξησης του πλαφόν του χρέους. Η απειλή της στάσης πληρωμών ήταν σαν τρομοκρατική ενέργεια και δεν διαπραγματευόμαστε με τους τρομοκράτες», λέει ο Τόμας Μαν του Brookings Institute.

Ανησυχώντας για τον προσωρινό χαρακτήρα της συμφωνίας, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι «είναι σημαντική η άρση της αβεβαιότητας που περιβάλλει τη διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής με την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημοσίου χρέους κατά τρόπο διαρκή».

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα ύφεσης προειδοποιεί το ΔΝΤ

Πιο «τραυματισμένοι» οι Ρεπουμπλικάνοι από τη μάχη
Το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών βγαίνει τραυματισμένο από τη μάχη αυτή: «Αγωνιστήκαμε για μία σωστή υπόθεση, αλλά δεν νικήσαμε», αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, ο οποίος, υπό την πίεση του Tea Party, απαίτησε υποχωρήσεις επί του συστήματος ασφάλισης υγείας, γνωστού ως «Obamacare» ως αντάλλαγμα για την έγκριση του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της αύξησης του ορίου του δημοσίου χρέους. Η στρατηγική αποδείχθηκε καταστροφική για το κόμμα του.

Ωστόσο, ο Τζον Μπέινερ υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα κατά «της καταστροφής που αντιπροσωπεύει ο νόμος για την υγεία», ο οποίος άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου.

Μετά τη συμβιβαστική συμφωνία, η μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της ασφάλισης υγείας παραμένει σχεδόν ανέπαφη, όμως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα στην κοινή γνώμη, σε σημείο που σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αφήνει στους Δημοκρατικούς το περιθώριο να ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2014.

Διαβάστε ακόμη: Άρση του αδιεξόδου και με υπογραφή Ομπάμα

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Το Tea Party κατέγραψε μεν απώλεια κύρους σε εθνικό επίπεδο, αλλά σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Eπιστημών του American University της Ουάσινγκτον Πάτρικ Γκρίφιν, «αύξησαν κατά πολύ τους πόρους τους και η δημοφιλία τους δεν μειώθηκε στις εκλογικές τους περιφέρειες».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew, το 49% των Αμερικανών έχουν αρνητική γνώμη για το Tea Party, έναντι 43% το 2011 κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αναμέτρησης για το πλαφόν του χρέους.