Πίστη στο κοινό όραμα

Πίστη στο κοινό όραμα

Ο Μανώλης και ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης κατέκτησαν την κορυφή στην Ελλάδα με τη Creta Farms και επεκτείνονται στην παγκόσμια αγορά. 

Αν πριν από είκοσι  χρόνια ανέφερες την εταιρεία Creta Farms, οι πιθανότητες να γνωρίζει ο συνομιλητής σου σε ποιον τομέα δραστηριοποιείται ήταν ελάχιστες. Μπήκε στον χώρο των αλλαντικών μόλις το 1987, ενώ από το 1990, όταν τη διοίκηση της επιχείρησης ανέλαβαν ο Μανώλης και ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, σημείωσε μια φρενήρη πορεία, που την οδήγησε από το μηδέν στην κορυφή μιας ώριμης, πλην όμως κουρασμένης αγοράς αλλαντικών.

Όταν στο αλλαντικό κυριαρχούσε ακόμη το λιπαρό και το «αγνώστου προελεύσεως», οι αδελφοί Δομαζάκη τάραξαν τα νερά αρχικά με τα προϊόντα 0-3% και στη συνέχεια με το καινοτόμο «Εν Ελλάδι». Τα επόμενα χρόνια δεν σταμάτησαν να δοκιμάζουν νέες γεύσεις, νέες συνεργασίες και νέα προϊόντα.

Με την καινοτομία να χαρακτηρίζει σχεδόν όλα τους τα βήματα, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της Creta Farms, Μανώλης Δομαζάκης, στόχος τους είναι το 2014 να βρεθούν στις αγορές της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Ωστόσο, στα ταξίδια που κάνουν δεν ξεχνούν τις αρχές τους. «Από τους γονείς μας διδαχτήκαμε αρχές και αξίες πολύτιμες για τη ζωή μας. Βασικές είναι η αρχή της δικαιοσύνης και της ανδρείας, δηλαδή πόσο σημαντικό είναι να τιμά και να κρατά κανείς τον λόγο του. Η σημαντικότερη, όμως, συμβουλή των γονιών μας είναι πως η ενότητα με τον αδελφό μου είναι υπεράνω όλων. Όσες δυσκολίες και αν περάσαμε, αυτή ήταν η πραγματική μας δύναμη» αναφέρει ο Μανώλης Δομαζάκης.

Creta Farms: Αύξηση στις πωλήσεις κατά 7,5%

Για την καλύτερη λειτουργία της εταιρείας, έχουν μοιράσει τους ρόλους. Ο Μανώλης έχει την εποπτεία του τομέα των επενδύσεων, της παραγωγικής διαδικασίας και της έρευνας και ανάπτυξης της βιομηχανίας, ενώ ο Κωνσταντίνος, αντιπρόεδρος της Creta Farms, προΐσταται των εμπορικών και οικονομικών διευθύνσεων, όπως και του τομέα ζωικής παραγωγής. «Με αυτόν τον τρόπο ο όγκος εργασίας είναι διαχειρίσιμος σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, όταν πρόκειται να παρθούν σοβαρές αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν το μέλλον της εταιρείας, αυτές λαμβάνονται κατόπιν συζήτησης και με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο» ξεκαθαρίζει ο Μανώλης Δομαζάκης.

Αν και έχουν μόλις έναν χρόνο διαφορά (σ.σ.: γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στο Ρέθυμνο), παραδέχονται ότι διαφέρουν αρκετά, πέρα από την εξωτερική εμφάνιση, και στον τρόπο λειτουργίας μέσα στην εταιρεία. Ο Μανώλης αναγνωρίζει στον αδελφό του το πάθος του για τη δουλειά και την ικανότητά του στην επικοινωνία, αλλά και σαν ελάττωμα «την ανυπομονησία του να τελειώσουν όλα γρήγορα, κάτι που πολλές φορές τον έχει οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις».

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος εκτιμά στον Μανώλη «την αίσθηση του μέτρου που τον χαρακτηρίζει και τον ήπιο χαρακτήρα του, ακόμη και στις πιο ακραίες καταστάσεις», ενώ αν έχει να του καταλογίσει κάτι αυτό είναι η αναβλητικότητα.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη στήλη Face to Face για το περιοδικό Fortune, που κυκλοφορεί στα περίπτερα.