Πιθανή η επέκταση της παρουσίας της EBRD στην Ελλάδα έως το 2025

Πιθανή η επέκταση της παρουσίας της EBRD στην Ελλάδα έως το 2025

Εντός της χρονιάς θα αποφασιστεί το διάστημα παραμονής στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που έχει ήδη επενδύσει 1,59 δισ. στη χώρα.

Η περαιτέρω παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Ελλάδα μέχρι το 2025 συζητήθηκε στην 27η ετήσια Σύνοδο των Διοικητών (Governors) της Τράπεζας, που πραγματοποίηθηκε στην Ιορδανία από τις 8 έως τις 10 Μαΐου. Η Ελλάδα ως ιδρυτικό μέλος της EBRD, εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας, Ηλία Ξανθάκο.

Όπως αναφέρετσι σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, στη Σύνοδο συζητήθηκε το τρέχον πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα της Τράπεζας για την περίοδο 2016-2020 και εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω αύξησης των ετήσιων επενδύσεων στις λήπτριες χώρες.

Η EBRD δραστηριοποιείται στην ελληνική οικονομία τους τελευταίους 30 μήνες και έχει επενδύσει 1,596 δισ. ευρώ σε 31 έργα. Οι ετήσιες επενδύσεις το 2017 ανήλθαν σε 614 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπό εξέταση επενδυτικά σχέδια ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ.

Οι προτεραιότητες της EBRD για το τρέχον έτος στην Ελλάδα περιλαμβάνουν την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα εταιρικά ομόλογα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ΣΔΙΤ, προγράμματα trade finance και factoring, επενδύσεις στον τουρισμό, συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων και την υλοποίηση του προγράμματος τεχνικής βοήθειας για εξαγωγικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στη σύνοδο αποφασίστηκε να εξεταστεί εντός του 2018 η χρονική επέκταση της επενδυτικής παρουσίας της EBRD στην Ελλάδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.