«Πλάτες» της Deutsche Bank σε Κινέζους φοροφυγάδες

«Πλάτες» της Deutsche Bank σε Κινέζους φοροφυγάδες
Photo: REUTERS

Η γερμανική τράπεζα βρίσκεται στη λίστα τραπεζικών ιδρυμάτων που βοηθούσαν την κινεζική ελίτ.

Η Deutsche Bank βρίσκεται μεταξύ των τραπεζών οι οποίες βοηθούσαν συγγενείς μελών της κινεζικής ελίτ να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, συγγενείς υψηλόβαθμων στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας χρησιμοποιούσαν εταιρείες επενδύσεων προκειμένου να παραμείνουν ανώνυμοι. Ανάμεσά τους ήταν και ο γαμπρός του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, καθώς και ο γιος, η κόρη, ο γαμπρός και η νύφη του πρώην πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο.

Διαβάστε ακόμη: Η τραπεζική «φούσκα» επιστρέφει;

Στα έγγραφα τα οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται ότι τράπεζες της Δύσης, όπως η Deutsche Bank, η UBS και η Credit Suisse, συνεργάζονταν με τους Κινέζους πελάτες τους ώστε να δημιουργούν και να συντηρούν «διακριτικές τραπεζικές δομές» σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού.

Από την Deutsche Bank, στην οποία απευθύνθηκε ήδη η SZ, έγινε γνωστό ότι οι πελάτες ήθελαν να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους και να συμμορφωθούν προς την φορολογική νομοθεσία και τις υποχρεώσεις τους. Στα έγγραφα πάντως εμφανίζονται περισσότερες από 21.000 υπεράκτιες εταιρείες οι οποίες συνδέονται με πελάτες στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ.

Όπως επισημαίνει πάντως η εφημερίδα, η «χρήση» συγγενικών προσώπων και offshore εταιρειών είναι αρκετά διαδεδομένη στους κύκλους της κινεζικής ελίτ, προκειμένου τα υψηλόβαθμα στελέχη να αποφεύγουν τις συνέπειες, σε περίπτωση διαρροής. Σε αυτή την περίπτωση, η αποκαλύψεις προήλθαν από την διαρροή φακέλου στο Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) το 2011. Η οργάνωση αναλύει στοιχεία που σχετίζονται με τις τραπεζικές δραστηριότητες Κινέζων από το καλοκαίρι του 2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ