Πλατύτερα καθίσματα για πολύωρες πτήσεις ζητά η Airbus

Πλατύτερα καθίσματα για πολύωρες πτήσεις ζητά η Airbus

Την αντικατάσταση του τυπικού αεροπορικού καθίσματος που εφαρμόζεται από τη δεκαετία του '50, με ένα μεγαλύτερο κατά τουλάχιστον 2,5 εκ. προωθεί η εταιρεία.

Η Airbus απευθύνει έκκληση στην αεροναυπηγική βιομηχανία να αυξήσει τα όρια πλάτους των καθισμάτων για μεγάλες πτήσεις, επικαλούμενη μελέτη που δείχνει ότι η αύξηση κατά 2,5 περίπου εκατοστά στο πλάτος συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερη άνεση και ποιότητα ύπνου για τους επιβάτες.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το «Κέντρο Ύπνου» του Λονδίνου και βρήκε ότι οι θέσεις με πλάτος 45,7 εκ. οδήγησαν το 53% των επιβατών σε καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σχέση με τις τυπικές θέσεις πλάτους 43 εκ. που προσφέρουν πολλές αεροπορικές εταιρείες.

Η Airbus, μέλος της πανευρωπαϊκής αεροναυπηγικής κοινοπραξίας EADS, ελπίζει ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες θα υιοθετήσουν ως σημείο αναφοράς τις θέσεις πλάτους 45,7 εκ.

Διαβάστε ακόμη: Οι ασύρματες συνδέσεις στα αεροπλάνα γίνονται ταχύτερες

Η έκκληση αυτή της Airbus μάλλον μοιάζει να έχει αποδέκτη την ανταγωνίστριά της Boeing, που κατασκευάζει αεροπλάνα με πιο στενά καθίσματα, δήλωσε ο σύμβουλος αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών Τζέι Σόρενσεν της IdeaWorksCompany. «Είναι μια μάλλον αναίσχυντη προσπάθεια αυτό-προώθησης κάνοντας χρήση στατιστικών από πληρωμένες μελέτες,» είπε.

Η Airbus δήλωσε ότι τα καθίσματα στα μεγάλα αεροσκάφη της ήταν ήδη τουλάχιστον 47,2 εκ. σε πλάτος. Η εταιρεία είπε ότι «άλλοι κατασκευαστές υποβαθμίζουν την ποιότητα πτήσης των επιβατών επιλέγοντας στενότερα καθίσματα». Δήλωσε επίσης ότι το τυπικό κάθισμα των 45,7 εκ. πλάτους είναι παρωχημένο και εφαρμόζεται από τη δεκαετία του 1950, ενώ σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι πραγματοποιούν μεγάλες πτήσεις με αεροπλάνα.

Η Airbus επισήμανε επίσης ότι άλλοι κλάδοι μεταφορικών μέσων -συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας- ήδη εγκαθιστούν πλατύτερα καθίσματα, θέλοντας να δώσουν περισσότερο χώρο στους επιβάτες.

Διαβάστε ακόμη: Πώς μετασχηματίζεται ο όμιλος Airbus

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Σόρενσεν δήλωσε πως «η Airbus επιλεκτικά αναφέρει ένα βολικό γι’ αυτήν σχεδιαστικό χαρακτηριστικό. Δεν λέει κουβέντα όμως, για την απόσταση μεταξύ των σειρών των καθισμάτων ή για τη γωνία ανάκλισής τους». Αν η Boeing αναγκάζονταν να εγκαταστήσει πλατύτερα καθίσματα, τα αεροπλάνα της θα χωρούσαν λιγότερους επιβάτες, είπε.

Η Airbus και η Boeing είναι σκληροί ανταγωνιστές στο χώρο των επιβατηγών αεροσκαφών, πασχίζοντας να εξασφαλίσουν συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη: Boeing vs Airbus: Αερομαχία δισεκατομμυρίων